Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

HALLOWEEN strašne priče iz Amerike

Haloween ili Noć veštica je praznik koji se obeležava 31. oktobra, noć pre katoličkog praznika Svi sveti. Za ovaj praznik se organizuju maskembali, pričaju strašne priče i gledaju horor filmovi. Pred tobom su tri strašne priče iz Amerike koje smatraju urbanim legendama:

Bloody Mary

priče iz Amerike 1
Koktel Bloody Mary

Ovo je priča o devojčici po imenu Mary Worth. Ona je bila neverovatno lepa i svakodnevno se divila svom odrazu u ogledalu. Doživela je strašnu nesreću gde je unakazila lice, nakon čega joj nisu dozvolili da uzme ogledalo u ruke. Jedne noći kad su svi otišli u krevet, odšunjala se do ogledala, ugledala se i počela da vrišti. Legenda kaže da je Mary-in duh te noći ušao u ogledalo i da će se njen lik pojavljivati u odrazu svaki put kad neko izgovori njeno ime gledajući se u oči. Kasnije je američki koktel po njoj dobio ime, i zadržao tradiciju jutarnjeg pića koje se konzumira uz doručak.

Slenderman

priče iz Amerike
Slenderman (Image: Sondao/Flickr)

Slenderman je biće koje podseća na čoveka, abnormalno visok, mršav, bez očiju, nosa i usta. Veruje se da živi u šumi i dolazi deci u snove kad su nevaljala. Ako dete uspostavi kontakt očima sa njim, on ga zauvek prati i progranja. Kad se ono probudi on stoji iznad i iščupa mu srce ako ne želi da sluša njegovo naređenje. Mnoga deca su načinili neku štetu jer tvrde da im je Slenderman naredio. Po ovoj legendi je napravljen i film koji je popularizovan na američkim prostorima.

The Clown Statue

Priče iz Amerike 2
The Clown Statue

Ovo je legenda o devojci koja je čuvala decu u jednoj bogatoj porodici ranih 2000-ih godina. Rečeno joj je da kad deca odu na spavanje može da odmara i gleda tv, ali samo u jednoj određenoj sobi, kako se ne bi izgubila u kući koja je bila ogromna. Uspavala je decu, poslušala naređenje i sve je bilo u redu neko vreme dok nije osetila da je neko posmatra – statua klovna. Kontaktirala je vlasnike koji su joj rekli da ne poseduju nikakvu statuu, i da pod hitno pozove policiju. Ispostavilo se da je to bila stvarna osoba, prerušena u klovna, koja je špijunirala porodicu noću. Od tada je napravljena legenda da se klovn šunja po svim ogromnim kućama.

Obeležavanje

Noć veštica obeležavaju u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Japanu, a sve više i na našim prostorima. Veruje se da su Kelti ovim danom obeležavali kraj radne godine, a Gali dan kada se nebo i zemlja spajaju, i mrtvi se mešaju sa živima. Maskembal se priređivao kako bi se živi pomešali sa ,,zlim duhovima” i izgradili primirje. Kako su prolazile godine tako su se i stvarale strašne priče iz Amerike koje se prepričavaju i dan danas.

Priče iz Amerike i sa naših prostora

Kako u Americi postoje istinite strašne priče, tako i na našim prostorima izraste rep kad pijemo crnu kafu, naraste nos kad lažemo, ostanemo mali ako nas neko preskoči… Da li znate mit o maci papučarki koja pokupi igračke deci koja ih posle igranja ne vrate na mesto? Koje su vam to još priče pričali kad ste bili mali?

Komentari su zatvoreni

close icon