Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Work and Travel sa obnovljenom godinom – Da li je to izvodljivo?

Zamislite trenutak kada vam se pruža prilika da proširite horizonte, steknete nezaboravno iskustvo i istovremeno napredujete na akademskom i profesionalnom planu. Work and Travel program nudi upravo to – ali šta ako ste student sa obnovljenom godinom? Da li je to prepreka ili samo još jedan izazov na putu ka uspehu? U ovom blogu razotkrivamo sve dileme i pružamo vam sve informacije potrebne da donesete informisanu odluku.

Šta konkretno znači pojam “obnovljena godina”?

Obnovljena godina na fakultetu može biti poput neočekivanog raskršća na putu vaše akademske karijere. U praksi, to znači da student nije ispunio sve obaveze potrebne za prelazak u narednu godinu studija. Ali, nije sve tako crno! Ovo može biti prilika za preispitivanje prioriteta, fokusiranje na teže predmete, ili čak strateško planiranje za bolje ocene. Bitno je shvatiti da obnavljanje godine nije stigma, već korak unazad koji omogućava veći skok napred.

Svaki student sa obnovljenom godinom nosi jedinstvenu priču. Nekima je to prilika da se posvete težim predmetima bez pritiska ostalih obaveza, dok drugi koriste tu godinu kao vremenski jastuk za čišćenje akademskih ‘repova’. Svaki od ovih scenarija nosi svoje izazove, ali i potencijale koje treba prepoznati i iskoristiti na najbolji mogući način.

Kako izgleda proces apliciranja na Work and Travel program?

Kada je reč o aplikaciji za Work and Travel program, studenti sa obnovljenom godinom često se susreću sa dodatnim pitanjima i nedoumicama. Ključno je razumeti da, iako zakon dozvoljava svima da apliciraju za vizu, realnost donosi svoje nijanse. Konzulati cene transparentnost i jasan plan. Stoga, ako ste student sa obnovljenom godinom, vaš zadatak je da na uverljiv način predstavite svoju situaciju.

Da, proces može biti malo složeniji. Konzuli obično imaju preferenciju prema studentima redovnih godina sa dobrim akademskim učinkom. Međutim, nije sve izgubljeno. Važno je imati jasan i valjan razlog zašto ste obnovili godinu i zašto sada aplicirate za program. Pokazivanje ozbiljnosti i posvećenosti može uveliko pomoći. Takođe, treba imati na umu da šanse za dobijanje vize variraju u zavisnosti od zemlje i konzulata gde aplicirate. Na primer, dok je u Beogradu i Podgorici možda teže dobiti vizu sa statusom obnovljene godine, u Sarajevu i Zagrebu su šanse veće.

U svakom slučaju, biti spreman na detaljno objašnjenje svog akademskog puta i planova za Work and Travel program je neophodno. Ovo uključuje i razloge obnove godine, kao i vaše ambicije i očekivanja od programa. Vaša pripremljenost i sposobnost da jasno artikulišete svoje ciljeve mogu biti ključni u procesu dobijanja vize.

U sledećem delu članka, razmotrićemo koje su to konkretne opcije koje stoje na raspolaganju studentima sa obnovljenom godinom.

 

Kakve su opcije za studente koji su obnovili godinu na fakultetu?

Kada se nađete u situaciji obnovljene godine, važno je znati da se pred vama par opcija koje možete iskoristiti. Iako se možda čini da su vaše mogućnosti ograničene, realnost je drugačija. Evo nekoliko opcija koje bi mogle biti od koristi:

Opcija #1: Fokusiranje na određene konzulate

Jedna od strategija može biti usmeravanje vaše aplikacije ka određenim konzulatima gde su konzuli skloniji odobravanju viza studentima sa obnovljenom godinom. Kao što smo spomenuli, konzulati u Sarajevu i Zagrebu imaju tendenciju da budu fleksibilniji prema ovakvim aplikacijama. Imajte na umu da u tim mestima možete aplicirati isključivo ukoliko ste državljani te zemlje ili studirate tamo. Apliciranje bez statusa studenta u toj zemlji ili državljanstva može se smatrati kao “Visa Shopping” što je veoma negativna konotacija.

Opcija #2: Detaljno pripremanje za intervju

Vaša sposobnost da komunicirate razloge obnavljanja godine i vašu motivaciju za učešće u Work and Travel programu je ključna. Detaljna priprema za intervju, uključujući moguća pitanja i odgovore, kao i jasno definisanje vaših akademskih i profesionalnih ciljeva, može napraviti veliku razliku.

Opcija #3: Razmatranje alternativnih programa

Ukoliko Work and Travel program nije opcija, razmislite o alternativnim programima koji su dostupni studentima sa obnovljenom godinom. Ovi programi mogu uključivati razne vrste praksi, volontiranja ili studijskih boravaka, koji vam takođe pružaju priliku za međunarodno iskustvo i profesionalni razvoj.

Da li i kako poslodavci iz SAD prave razliku između regularnih i studenata sa obnovljenom godinom?

Priča o Work and Travel iskustvu ne završava se dobijanjem vize. Jednom kada se nađete u Sjedinjenim Američkim Državama, susrećete se sa novim setom izazova i prilika. Jedno od čestih pitanja koje muči studente sa obnovljenom godinom jeste kako poslodavci u SAD gledaju na njihov status.

Istina je da većina poslodavaca u SAD ne pravi značajnu razliku između regularnih studenata i onih sa obnovljenom godinom, posebno kada je reč o kratkoročnim radnim angažmanima kakvi su tipični za Work and Travel program. Ono što je za njih važnije jesu vaša radna etika, sposobnost prilagođavanja i entuzijazam. Vaše akademsko postignuće ili status na fakultetu retko su presudni faktori u procesu zapošljavanja.

Ipak, važno je biti iskren i transparentan. Ukoliko se nađete u situaciji da razgovarate o svom akademskom statusu, prezentujte to kao deo vaše životne priče koja vas je dovela do toga da postanete odgovorniji, zreliji i ambiciozniji. Ovakav pristup ne samo da pokazuje vašu iskrenost, već i vašu sposobnost da se suočite sa izazovima i iz njih izađete jači.

Koji su naši saveti za studente sa obnovljenom godinom?

Put ka uspehu u Work and Travel programu za studente sa obnovljenom godinom može biti izazovan, ali istovremeno i izuzetno obogaćujuć. Evo nekoliko saveta koji mogu biti od velike koristi:

Savet #1: Budite otvoreni i autentični

Kada razgovarate sa potencijalnim poslodavcima ili konzulima, važno je da budete iskreni u vezi sa vašim akademskim statusom. Iskoristite ovu priliku da pokažete kako ste naučili i rasli kroz svoje iskustva. Autentičnost može biti vaša najveća prednost.

Savet #2: Fokusirajte se na svoje jače strane

Svaki student ima svoje jedinstvene veštine i kvalitete. Bez obzira na vaš akademski status, istaknite svoje jače strane. Bilo da je to komunikacijska veština, sposobnost brzog učenja ili adaptabilnost, važno je da poslodavci vide ono najbolje što možete da ponudite.

Savet #3: Koristite mrežu podrške

Ne zaboravite da koristite mrežu podrške koju vam pružaju prijatelji, porodica, ali i akademska zajednica. Povezivanje sa drugim studentima koji su učestvovali u Work and Travel programu može vam pružiti dragocene savete i uvide.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Odgovarajući na neka od najčešćih pitanja, nadamo se da ćemo vam pružiti dodatnu jasnoću i pomoći vam da donesete informisanu odluku o učešću u Work and Travel programu.

Da li studenti sa obnovljenom godinom imaju pravo da apliciraju na Work and Travel programu?

Da, studenti sa obnovljenom godinom imaju pravo da apliciraju. Međutim, važno je biti spreman na detaljno objašnjenje razloga obnavljanja godine i kako to utiče na vašu želju i spremnost za učešće u programu. Takođe je važno napomenuti da su vam šanse za dobijanje vize znatno manje u odnosu na to kada ste student sa redovnim statusom.

Kako poslodavci u SAD gledaju na studente koji redovno daju uslove, a kako na one koji obnavljaju godinu?

Većina poslodavaca u SAD se fokusira na vaše sposobnosti, radnu etiku i prilagodljivost, a manje na vaš akademski status. Bitno je da pokažete svoju motivaciju i entuzijazam za radno mesto koje se nudi.

ostoje li drugi načini za odlazak na rad u SAD ako određeni poslodavac ne prima studente obnovljene godine?

Uvek postoje alternativni putevi za rad i sticanje iskustva u SAD, uključujući razne vrste praksi, studijske boravke ili volontiranje. Istraživanje različitih opcija i programa može otvoriti nova vrata i mogućnosti.

Da li se može otići u SAD preko naše agencije ukoliko ste student koji obnavlja godinu?

Naša agencija zauzima odgovoran pristup prema svakom studentu, uključujući i one sa obnovljenom godinom. Naime, ne prihvatamo automatski sve studente koji su obnovili godinu. Svaki slučaj se pažljivo razmatra, a odluka se donosi na osnovu specifičnih okolnosti. U određenim slučajevima, kada su okolnosti povoljne i kada student može da pruži validan razlog zašto je obnovio godinu, dozvoljavamo učešće u Work and Travel programu.

Međutim, opšta preporuka naše agencije je da studenti koji su obnovili godinu sačekaju dok ne upišu sledeću akademsku godinu. Time postaju redovni studenti, što im povećava šanse za uspešno apliciranje i učešće u programu. Razumemo da svaki student ima jedinstvenu situaciju i akademsku pozadinu, te stoga svakom pristupamo sa individualnim razmatranjem, nudeći najbolje moguće savete i smernice za njihov specifičan slučaj.

Da li se proces aplikacije za vizu razlikuje za studente koji obnavljaju godinu?

Proces apliciranja za vizu je generalno isti za sve studente. Međutim, studenti sa obnovljenom godinom moraju biti spremni da detaljnije objasne svoju situaciju i razloge za učešće u programu, što može zahtevati dodatnu pripremu za intervju.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

close icon