Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Tri Work&Travel leta

Ja sam vam jedna od onih koji su iskoristili W&T koliko god su mogli. Prvi put sam otisla 2013. godine kada sam bila na prvoj godini diplomskog (master) studija. Pa onda 2014. na drugoj godini, pa sam zaključila da bih stvarno htjela otići opet i upisala apsolventsku godinu da mogu još jednom. U Hrvatskoj su nešto blaži s odobravanjem viza, pa sam i kao apsolvent bez problema dobila vizu.

Dakle, tamo negdje davne 2012. živjela sam u studentskom domu, mislila da sam velika i da sve znam, osim skuhati jaje. Jaje bih uvijek na kraju popila koliko je bilo tekuće iznutra nakon mog ‘kuhanja’. Ali dobro, no big deal, sve ostalo u životu znam,jel? Nego, imala sam super energičnu cimericu koja se upravo vratila iz Amerike. Dear God, kakve slike mi je pokazala! Cimi u Miamiju, iznajmila kabriolet s društvom i voza se kroz redove palmi :O. Pa cimi pozira na Times Square-u, pa se izležava u ležaljci na plaži Bahama! Ostala sam puno oduševljena i malo zavidna, rekla sam samo: „Svaka čast, pa bila si na mjestima koja ja samo na filmovima mogu gledati J“ Ona je samo kratko rekla da to mogu i ja. Nisam ju previše ozbiljno shvatila u tom trenutku, ali prijateljica s faksa koja se tada našla kod nas u sobi je. Ona je ideji pristupila studiozno i ozbiljno i povukla mene za sobom. Hvala joj na tome. Nakon razgovora s roditeljima i njihovog dopuštenja, usljedio je razgovor s istim tim ljudima vezano za novce. Nisu ni oni bili u nekoj super situaciji, ali su se potrudili negdje stvoriti tih 2500€ da me pošalju u USA, a ja sam im obećala vratiti novac nakon što zaradim tamo. Tako je i bilo. Vratila sam njima ‘dug’, živjela sam u Americi 4 mjeseca, obišla sam Miami, Bahame, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Washington DC i New York, kupila par krpica i vratila se kući bez kinte. Bez kinte, ali bogata! Bogata iskustvom, novim poznanstvima, uspomenama i novom spoznajom da ja ustvari ne znam ništa, ali mogu sve. Naučila sam da se mogu snaći u svim situacijama i na kraju svijeta i da ću biti dobro.

Sljedeće godine opet sam se vratila u Ocean City, opet u Carousel na poziciju servera u beach baru. Neki stari prijatelji, puno novih ljudi, drugi smještaj, druga iskustva, drugi život. Te godine posjetila sam Philadelphiju, Atlantic City i Mexico. Osobno, putovanje u Cancun i Chitzen Itzu na mene je ostavilo poseban dojam. Sve plaže liče jedna na drugu i svi gradovi imaju visoke nebodere, ali povijest i energija Chitzen Itze ne mogu se riječima prepričati.

U ta 3 mjeseca koja provedem tamo radeći, imam osjećaj da su prošle 3 godine mog života jer se svaki dan izdogađa toliko svega. Kada me netko tko razmišlja o w&t programu pita za savjet, prvo što im kažem je: Nije lako! Savjetujem svima da dobro razmisle prije nego što se odluče da odu, jer nije lako raditi 12-15 sati dnevno daleko od svega što poznaješ. Sto puta sam oplakala i rekla što je meni ovo trebalo, iznervirala se zbog nepristojnih mušterija i naljutila se zbog neuredne kuće. Ali nebrojeno više puta sam se nasmijala s radnim kolegama, zabavila u barovima, uživala u slobodnom danu na plaži, upoznala drage ljude i posjetila prekrasna mjesta. Isplati se, kada se okrenem iza sebe, w&t iskustva ne bih mijenjala ni za što na svijetu.

Moja treća godina na programu, iako opet isto mjesto i isti poslodavac bila je potpuno drugačija od prve dvije. Ocean City sad je već postao ‘moj grad’, mjesto koje poznajem i u kojemu se osjećam ugodno. Ovaj put, došla sam s dečkom kojemu je to bila prva godina na programu. Uživali smo isprobavajući sve moguće koktele i barsku hranu, izlazili s društvom s posla i išli u šoping u Rehoboth Beach. Na kraju smo se odlučili na putovanje u Puerto Rico s još jednim parom iz Osijeka, gdje smo se vozili zip line-om po prašumi, kajakom kroz kanal dugačak 1.5 km po mrklom mraku kako bismo stigli do jezera koje zbog mikroorganizama svijetli plavom svjetlošću kada dodirnete vodu. Magično.

Iako više nisam student, za w&t program ostala sam vezana poslom. Experience agencija odlučila je proširiti svoje djelovanje na hrvatsko tržište i otvorili smo ured u Osijeku u kojemu trenutno sjedim i čekam da mi studenti dođu kako bih im mogla prenijeti sve prednosti ovog programa i poslati ih na avanturu života!

Monika

Komentari su zatvoreni

close icon