Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Šta sve treba da uradim pre povratka iz Amerike?

Postoji nekoliko stvari koje treba da obaviš pre povratka iz Amerike. Mi smo tu da te podsetimo da slučajno nešto ne zaboraviš.

TO DO LIST bi trebalo da izgleda ovako:

  • Ostavi podatke za W2
  • Promeni datum povratka avio karte
  • Pošalji novac kući
  • Zatvori račun u banci

pre povratka iz Amerike

1. Ostavi podatke za W2

W2 je najvažniji dokument za povraćaj poreza. Onoliko koliko si imao poslodavaca – toliko ćeš imati i W2 obrazaca. Poslodavac je po zakonu dužan da ti pošalje dokument i to najkasnije do 31. januara naredne godine. Uobičajeno se šalje poštom, a postoji mogućnost i da ga skeniraju i pošalju mejlom.

Pošto živimo 8 hiljada kilometara daleko od mesta gde smo proveli leto, treba da se osiguramo da smo poslodavcu ostavili 100% ispravnu adresu, a i da smo sačuvali poslednji ček od plate (pay slip). Te podatke si ostavljao u dokumentu W4.

Povraćaj poreza može da se sprovede i preko poslednjeg pay slip-a, bez W2 dokumenta.

2. Promeni datum povratka avio karte

Poslali smo ti instrukcije na mail. U pretragu svog mail sandučeta ukucaj ,,promena avio karte” i dobićeš potrebne informacije.

3. Pošalji novac kući pre povratka iz Amerike

Postoji više načina kako možeš poslati novac kući ako ne želiš da rizikuješ i nosiš ga sa sobom preko granice. Dozvoljena količina novca koja se nosi preko granice je 10 hiljada evra.

Načini su sledeći:

Bank transfer

Bez obzira na iznos koji šalješ za uslugu plaćaš $30 do $80 – u zavisnosti od banke do banke. Potrebno je da roditelj/prijetelj na čiji račun šalješ novac, uzme instrukcije iz svoje banke i pošalje ti podatke koji su potrebni radi prosleđivanja. Važna stavka je da njegov račun mora biti devizni. Ovo je jedan od najjeftinijih načina za slanje.

Paypal

Potrebno je da roditelj/prijatelj ima otvoren paypal račun, kao i ti, a prosleđivanje se vrši jednim klikom i ne košta mnogo.

Western Union

Usluga koja se odvija preko tvog bankovnog računa. Izguglajte ,,Nearest Western Union” gde će ti pisati koja banka vrši transfer na ovaj način. Ovo je najskuplja, ali najbrža opcija. Naplaćuju otprilike 8% od ukupnog iznosa koji šalješ, a konverzija je po lošem kursu. Benefiti ove usluge su što je moguće poslati direktno na kućnu adresu, a nije nužno da primaoc ima otvoren bankovni račun da bi preuzeo novac.

Moneygram, Ria Transfer

Ista opcija kao Western Union samo malo povoljnija.

4. Zatvori račun u banci

Pre povratka iz Amerike zatvori račun u banci. Na taj način ćeš izbeći dodatne troškove. Debitnu karticu ne smeš da koristiš nedelju dana pre gašenja računa jer treba da se osiguraš da sve transakcije prođu pre toga.

SREĆAN PUT ! Mnogo smo WORK, sad ćemo TRAVEL 😍

Komentari su zatvoreni

close icon