Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Šta se nalazi u mom koferu? – Work and Travel USA

Koje su to najbitnije stavke vezane za tvoj put i celu proceduru za Work and Travel USA? Nudimo ti korisne savete za pakovanje prtljaga i listu obaveznih dokumenata.

Možeš i go i bos da kreneš na put, ali bez sledećih dokumenata nikako nemoj:

  • Pasoš
  • DS-2019
  • SEVIS račun – dobio si u fascikli
  • Radna ponuda
  • Adresa u SAD-u (poslodavca)

Work and Travel USA 1

Lista za pakovanje

Trema pred poletanje je uvek prisutna! Nemoj da paničiš i kreni na vreme – bar 2,3 dana! Da slučajno ne bi zaboravio/la šta sve treba da spakuješ, napravili smo listu najbitnijih stvari kojih treba da se držiš. Ukoliko na orijentaciji nisi dobio ovu listu, obavezno nam se obrati kako bismo ti dostavili istu!

Jedan ponesi, dva vrati kući

Avionske karte za Work and Travel USA studente najčešće podrazumevaju dva kofera do 23kg i ručni prtljag od 8kg (proveri u potvrdi kupovine avionske karte koja ti je stigla na mejl).

Naš savet je da nosiš samo jedan kofer kako bi se u povrtaku mogao vratiti sa dva (ili poneseš dva sa količnom stvari za jedan, pa u povratku dopuniš novim stvarima)

Hrana u koferu

Ukoliko nosiš hranu potrebno je da to i prijaviš cariniku – na ulazu u SAD. Izbegavaj sve što ima jak miris i što nije fabrički zatvoreno. Na njemu je da odluči da li će te sa tim pustiti u zemlju ili ne. U mogućnosti su da ti oduzmu sve, ali i da te puste. Ono što je zabranjeno su voće, porvće, biljke, meso i mesne prerađevine. U to se nažalost ubrajaju i supice u kesicama koje sadrže meso.

Ako si pušač, važna informacija je da je dozvoljen samo 1 box, a da je $10 svaka sledeća kutija. Strpaj svakom prijatelju po box cigara i miran si prvi period. 😁

Alkohol smeju da nose samo oni koji su navršili 21 godinu. Svima ostalima je strogo zabranjeno. Ako nosiš alkohol dozvoljena količina je jedna flaša.

Koliko novca da nosim?

Pošto prve dve nedelje do mesec dana nećeš imati primanja, potrebno je da poneseš $800-$1000 sa sobom. Mi uvek savetujemo da određeni deo novca staviš na deviznu karticu ili ako nosiš u kešu onda konstantno drži uz sebe.

Ponesi i koji kako bi imao za užinu na evropskim aerodromima.

Veži se, polećemo!

Za proceduru na aerodromu i sastav ručnog prtljaga pročitaj u tekstu – Veži se, polećemo!

Roditelji i prijatelji mogu da prate tvoj put kad ukucaju broj leta u google! – ne zaboravi da im javiš koji je, pisaće na avio karti.

Work and Travel USA

Sletanje – počinje Work and Travel USA

Pošto nisu u pitanju direktni letovi, tvoj prtljag prelazi iz jednog aviona u drugi. To se obavlja automatski i do krajnje destinacije nemaš dodira sa koferom! Zato je važno da najbitnije stvari i dokumenta spakuješ u ručni prtljag.

Tokom leta ćeš dobiti Customs declaration form. Tu treba da ispuniš sve informacije o sebi, svom budžetu i prtljagu. Nakon sletanja će ga pregledati imigracioni službenik i postavljati ti pitanja. Njemu daješ svoj pasoš, DS-2019 i otiske prstiju nakon čega te fotografiše.

Kad uzmeš prtljag, prolaziš kroz carinu i slobodan/a si da izađeš sa aerodroma!

WELCOME TO UNITED STATES!🇺🇸

Komentari su zatvoreni

close icon