Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Poslovi na Work and Travel programu

poslovi na Work and Travel programuPoslovi na Work and Travel programu su sezonskog tipa gde nije potrebno prethodno radno iskustvo. U Americi zaposlene isplaćuju po satu. Satnice su različite u zavisnosti od pozicije i države, a poslovi koji podrazumevaju bakšiš imaju nižu satnicu. Ti biraš tip poslodavca (restoran, hotel ili prodajni objekat), a na intervjuu sa njim će on proceniti, na osnovu znanja tvog engleskog jezika, koja je pozicija najbolja za tebe. Ovo je jedno od 5 najčešće postavljenih pitanja.

Pozicije u sklopu restorana

Hostess – Osoba koja vodi evidenciju o rezervacijama, dočekuje goste i raspoređuje ih po stolovima. Pruža im informacije koje ih interesuju i trudi se da im ugođaj bude što bolji. Nekad obavlja dužnost i cashier-a.

Cashier – Dužnost kasira je da izdaje račun i naplati ga. Rukovodi novcem i vrši popise prodate robe.

Food server – Uslužuje goste, prima porudžbine i održava radno mesto. Uglavnom i izdaje i naplaćuje račune. Ima najnižu satnicu, ali zato dobija bakšiš.

Food runner – Ova pozicija postoji samo u većim restoranima. Njihova dužnost je da služe hranu gostima. Obavljaju sporedne poslove servera kao što su skladištenje i priprema hrane i vode računa o higijeni kuhinje. Dobijaju određeni procenat bakšiša od servera.

Busser – Kada gost završi sa korišćenjem usluga restorana, busser sklanja korišten pribor i tanjire, briše stolove i priprema ih za sledeće goste. Imaju nešto jaču satnicu od servera i dobijaju određeni procenat njihovog bakšiša (10 – 20%)

Bar back – Osoba koja obavlja sporedne poslove bartendera, vrši skladištenje pića i održava higijenu.

Cook, Prep Cook – Kuvar priprema jela za goste, dok prep cook pomaže kuvaru pri pravljenju, secka hranu ili priprema jednostvnije obroke.

Dishwasher – Pere sudove i održava higijenu u kuhinji.

Pozicije u sklopu prodajnih objekata

Deli / Market – Rad u prodajnim objektima – marketima. Skladištenje, raspoređivanje i slaganje robe, rad na kasi i održavanje higijene.

Retail – Pozicija u prodajnim objektima – uglavnom buticima. Njihova dužnost je prodaja, naplata i pomoć mušterijama.

Ride Attendent – Pozicija na ringišpilima. Vrše prodaju karata, puštaju vožnju i brinu o bezbednosti mušterija.

Pozicije u sklopu hotelskih objekata

Front desk – Recepcionar

Houskeeping – Održavanje higijene hotelskih soba gostiju, kao i celokupna priprema soba za nove goste.

Laundry – Pozicija koja obuhvata rad u vešeraju – pranje, peglanje i slaganje hotelskih stvari.

Room service – Osoba koja dostavlja porudžbine gostima po sobama.

Lifeguard – Osoba koja se brine o sigurnosti na bazenima.

Znanje engleskog jezika koje zahtevaju poslovi na Work and Travel programu

Što je direktniji odnos sa mušterijama na poslovnoj poziciji, to je potrebnije bolje znanje engleskog jezika. U te pozicije spadaju server, front desk, hostess i retail. Studenti sa srednjim znanjem engleskog jezika mogu da rade poslove tipa foodrunner, cashier, cook, prep cook, deli/market i ride attendent. Za pozicije gde engleski jezik nije nužan su busser, bar back, dishwasher, housekeeping, laundry i lifeguard. Ovo je sve relativno jer od tvog poslodavca zavisi kako će da proceni tvoje znanje jezika. Ono što je sigurno je da će tvoj engleski kroz dve nedelje toliko napredovati da ćeš već moći da apliciraš za poslove koji su u direktnijem kontaktu sa mušterijama. Ako si radoznao, testiraj svoje znanje engleskog.

Komentari su zatvoreni

close icon