Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Najlepši deo programa – Kristina Ivković Ivandekić

Studentkinja Kristina Ivković Ivandekić pisala je o svom iskustvu u Estes Parku 2018. koje smo preneli na naš blog. Akcenat je stavila na početni deo programa i snalaženje kroz situacije u kojima se našla po prvi put u životu. Sada vam prenosimo kako je izgledao njen najlepši deo programa – putovanja.

Nisu svi oni koji skitaju izgubljeni

Nakon četiri mjeseca napornog rada u Estes Parku u Coloradu, došlo je ona dva tjenda o kojima svi pričaju – putovanja. Kažu: To je najljepši dio programa i za to nisu slagali. Prvi korak bio je napraviti odluku kamo putovati, kada i na koji način, a sve to u onim najgorim danima kada je, kako kažu naši čudni poslodavci Nepalci ,,Very busy, my friend”. Postoje razne mogućnosti, organizirana putovanja i izleti ali mi (tri saputnice iliti supatnice u teškim Work and Travel danima) smo odlučile same organizirati svoje putovanje iz snova. Sada kada je sve to već uveliko prošlo, mogu reći da smo bile dobre organizatorice i da smo se snašle. S obzirom na lokaciju gdje smo boravile, ruta putovanja bila je San Francisco – San Diego – Las Vegas i New York.

San Francisco

Četrnaesti po veličini i drugi grad po gustoći naseljenosti u SAD-u, San Frncisco, bio je grad koji smo najbolje upoznale tijekom samo tri dana obilaska. Tijekom boravka tamo shvatila sam da mi je veoma drago što sam imala mogućnost posjetiti takav grad, ali da nikada ne bih voljela živjeti tamo. Opće je poznato, a sada i ja potvrđujem da je San Francisco jedan od najskupljih gradova u Americi. Također, ovaj grad je pun iznenađenja koja, iskreno, barem ja, nisam očekivala. Ljuti taksist Ubera nas je vjerovatno namjerno, kaznio ostavljajući nas u užasnom getu umjesto na željenoj lokaciji pa smo tako upoznale i predviđene predjee ovog grada. Geto, pun beskućnika, ogromnih momaka, kao i onih sitnijih s velikim cigarama i debelim lancima oko vrata. S druge strane, kada se uplašeno ,,odvučeš” u neke druge predjele Francisca, pomisliš kako je to jedan prefinjen, savršen, divan grad s veličanstvenim turističkim atrakcijama i divnim krajevima u kojima se nalaze viktorijanske i edvardijanske kuće obojene u tri ili više boja. Zaista se ima što vidjeti pa smo tako obišle mnogo toga, a izdvojila bih krivudavu Lombard ulicu, fascinantnu Palaču likovnih umjetnosti, Fisherman’s Wharf, kao i Pier 39, mjesto s brojnim restoranima i prodavaonicama, kao i pogledom na smiješne morske lavove koji se lijeno izležavaju i ispuštaju čudne zvukve odmah pored doka. Izostavit ću mnoge stvari koje smo vidjele, ali naravno moram spomenuti toranj s kojeg se vidi cijeli grad i čuveni most Golden Gate koji je obavezna lokacija svakog turiste. Namjerno preskačem San Diego, koji ću vam, kao moju omiljenu destinaciju, predstaviti u sljedećem broju.

Las Vegas

Pred polazak u grad zabave i noćnog provoda, Las Vegas, shvatila sam da je otkazivanje prijevoza moguće i u velikoj Americi tako da… Srbijo, opraštam ti za poneke greške. Ova greška iliti avantura donijela nam je novo iskustvo, a to je iznajmljivanje auta. Da, znam, to je bilo samo pet sati vožnje, ali s obzirom na to da smo sve tri ne tako redovni vozači – bila je avantura. Las Vegas? Treba ga posjetiti, ali ja u njemu ne bih ostajala duže od tri dana. S obzirom na to da smo bile tamo tijekom radnih dana, nije bilo toliko ludo koliko kažu da je vikendom. Gužva na ulicama, popularni kič, pokoja originalna atrakcija, nevjerojatni hoteli, ogromna kazina i brojna šoping mjesta. Naravno, na svakom ćošku su prisutne kockarnice i kazina koja stvarno mogu biti problem svakome tko se u njima zadrži predugo. Mene je krenula ona početnička sreća (41 dolar) i iskreno, bilo mi je teško otići.

Moram izdvojiti zaista lijepu muzičku fontanu koja u određeno vrijeme dana počinje svirati i praviti akrobacije s vodom, kao i čuveni muzej voštanih figura gdje smo imali priliku slikati se s lažnim (na fotkama pravim) popularnim ličnostima. Prvi restoran u koji smo otišle – bio je bugarski, jer smo bile željne naše hrane…

New York

Čuveni, mnogima omiljeni i najpopularniji grad u Americi. Imala sam samo dva dana za New York pa ne mogu reći da sam ga bolje upoznala, ali imam dojam kako je njegova popularnost preuveličana i da su filmovi uradili svoje. Mada ne mogu zanijekati da je veoma kul osjećaj kada šetaš New Yorkom s tradicionalnim hot dogom kupljenim na ulici, a pored tebe prolaze žuti taksiji dok se osvrćeš na ogromne zgrade, divne parkove i raznorazne akrobacije na ulicama. Čaroban Brooklyn Bridge – ogromno iskustvo tijekom kojeg sebi pokušavaš dokazati da jesi u New York, zatim cijeli Manhattan, prelijep filmski Central Park, čuvena Grand Central stanica, prenabudženi Times Square i veličanstveni pogled s Empire State zgrade. A onda u jednom momentu zaviriš u kinesku četvrt, dok si samo poslije nekoliko koraka u preslatkoj talijanskoj, sve s restorančićima na ćošku. Pa pojedeš pastu i kupiš lančić na ulici, ne razmišljajući o cijeni, jer ti je u glavi samo pitanje ,,Kako da se sjećam ovoga vječno?”. Ogromno iskustvo, premalo vremena i nada da ću jednog dana doći opet i zavoljeti ga do kraja.

Poslije mnogobrojnih avantura došlo je vrijeme za onu posljednju – povratak kući. Povratak s milijun fotografija, bezbroj doživljaja i osjećaja koji se vrate svaki put kad uđem u album ,,Amerika”. Treba ići, vidjeti i doživjeti, okusiti različite vrste hrane, naučiti koristiti sve aplikacije za putovanja, govoriti stranim jezicima i sjesti na beton kad shvatiš da si u tom dalekom svijetu opet u nevolji, ovaj, avanturi.

Tekst i foto: Kristina Ivković Ivandekić

Izvor : Kužiš, časopis za mladež


AKTUELNO – Slike i prilike iz Amerike

Komentari su zatvoreni

close icon