Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Koliko je sati u Americi?

⏰ Svaki student Internship i Work and Travel programa mora biti upućen u vremenske zone Amerike. Osim što ćeš većinski deo leta provesti u određenoj vremenskoj zoni, kasnije kad budeš putovao će ti opet od koristi biti sledeće informacije:

⏰ Amerika je podeljena u devet vremenskih zona. To su atlantik, istočna, centralna, planinska, pacifik, aljaska, havajska, samoa i čamoro vremenska zona.

⏰ U sklopu većinskog dela Amerike (susedne države) su četiri vremenske zone + aljaska zona – tvoja je jedna od njih! To su: istočna (žuta), centralna (plava), planinska (zelena), pacifik (narandžasta) i aljaska (bela) vremenska zona. Pogledaj na slici:

⏰ U odnosu na naše vreme (UTC+1) istočna zona je -6h, centralna -7h, planinska -8h, pacifik -9h i aljaska -10h

⏰ Kod nas se vreme izražava u 24 časa, dok se kod Amerikanaca izražava u 12 časova. Oni pored brojki dodaju AM (pre podne) ili PM (posle podne) da bi ga precizirali.

Format datuma je MM/DD/YY odnosno MESEC / DAN / GODINA, dok je kod nas DAN.MESEC.GODINA – sa tačkama umesto kose crte.

Kalendar na našem području je koncipiran po principu ponedeljak – nedelja, a u Americi je to nedelja – ponedeljak. Znači da Amerikancima ,,nova radna nedelja” počinje u nedelju. Nedelja je dan kad će objavljivati novi raspored na poslu za predstojeće dane. Eto načina da više ne mrzite ponedeljak 😆

⏰ Primer američkog kalendara:

⏰ Sudeći po ovim informacijama, Amerikanci su narod drugačiji od drugih. Ako te zanima nešto više o njihovoj kulturi ili populaciji to možeš saznati klikom na link.

 

 

Komentari su zatvoreni

close icon