Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

KNOW YOUR RIGHTS… 💪🏼

♠️ Svi zakoni koji važe za Amerikance važe i za tebe kao posetioca. Dužan si da ih poštuješ isto kao što to radiš i u svojoj zemlji. Dakle remećenje mira, uništavanje imovine, kriminal, alkohol na javnom mestu i droga su strogo zabranjeni. Postoji dosta zakona kojih nema u tvojoj zemlji, a mi ćemo te uputiti na njih.

♠️ Sva prava onih koji rade u Americi su definisana u pamfletu koji ćeš dobiti pre viziranja. On je na engleskom, a ovde te informacije možeš pročitati na svom jeziku. Svakako je važno da ga pročitaš na oba jezika jer je moguće da te kozul na viziranju upita baš nešto o tvojim pravima.

♠️ Imaš pravo da:

  • Budeš fer plaćen za sve što si radio i to da budeš isplaćen na vreme
  • Na nivou sezone u proseku radiš 32 sata nedeljno sa minimalnom satnicom određene države (Različite za svaku državu)
  • Radiš na zdravom i sigurnom mestu
  • Napustiš radno mesto ukoliko neko ugrožava tebe kao ličnost, tvoju bezbednost ili zdravlje
  • Prođeš kroz trening pozicije na kojoj ćeš raditi
  • Ukoliko radiš više od 40 časova nedeljno poslodavac je dužan da ti isplati svaki prekovremeni sat za 50% više po satnici, odnosno, ako ti je satinica $10, svaki prekovremeni sat će biti $15
  • Držiš svoja dokumenta, ujedno i pasoš, kod sebe

♠️ Savet: Zapisuj koliko sati radiš dnevno, koliko si plaćen, datume kada si isplaćen, da li ti je ikakva suma oduzeta s plate i zašto.

♠️ Zakon te štiti od diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i iskorišćavanja na poslu i van njega

♠️ Ako neko krši tvoja prava ili te uznemirava kontaktiraj nacionalnu humanitarnu telefonsku liniju na broj 1-888-373-7888, ili pošalji poruku sadržine ,,HELP” na 233733 ili pošalji mail na nhtrc@polarisproject.org

♠️ Zakonom si u obavezi da plaćaš porez na dohodak koji se direktno skida sa tvoje plate, a koji si u mogućnosti da dobiješ po povratku iz Amerike.

♠️ Zakonom si zaštićen od trgovine ljudima. Štiti te od bilo kakavog oblika maltretiranja (fizičko, psihičko ili seksualno), pretnje maltretiranjem, sprečavanja izlazaka iz prostorije (ujedno i zaključavanje) na radnom mestu ili u smeštaju, od kontrolisanja toga gde ćeš da se krećeš van posla, pretnje da će se nauditi tebi ili tvojoj porodici ako tražiš pomoć, pretnje da ćeš biti deportovan, lažna obećanja itd.

♠️ Da li ću biti deportovan ako prijavim maltretiranje? NE. Tvoj viza status će iz J1 preći u T ili U status da bi bio zaštićen u potpunosti.

♠️ Stopiranje (eng. hitchhiking) je strogo zabranjeno zakonom! Ne samo što je zabranjeno nego je i opasno. Zamislite koja smo mi dva različita sveta kad u nekim zemljama u Americi zakonom smeš da ,,pušiš travu” i nikako da stopiraš, a ovde je obrnuto!? 🤣

♠️ Zakon o alkoholnim pićima:

  • Ako nisi navršio 21 godinu zabranjeno je da kupuješ i piješ alkohol. Zabranjeno je i da pošalješ nekog da to uradi umesto tebe. On automatski postaje tvoj saučesnik i zakon ga tereti.
  • Pri svakoj kupovini dužan si da priložiš ličnu kartu ili pasoš kao identifikaciju i potvrdu o svojim godinama. Alkohol će ti biti spakovan u neprovidne kese jer je zabranjena ,,promocija” na ulici i konzumacija istog na javnom mestu.
  • Pri ulasku u bar ili klub ćeš takođe biti dužan da pokažeš koliko imaš godina. U mnogim je dozvoljen ulazak jedino onima od 21+. Postoje i oni koji mlađima nacrtaju ✖ ✖ na nadlanicama da bi ih sprečili da kupuju alkohol.

 

Komentari su zatvoreni

close icon