Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Saveti za intervju

Saveti za intervju

Mnogo studenata se prijavljuje za jednu internship poziciju, stoga je kompanijama veoma teško da naprave uži izbor kandidata.

Evo nekoliko dobrih saveta koji će pomoći svakom studentu da bude odabran.

Pravi put do dobrog intervjua zapravo leži u samim pripremama za isti.

Ukoliko si izabran za intervju, znači da si na pola puta da dobiješ ovaj posao.

Čestitamo! S obzirom da se mnogo studenata prijavi na istu poziciju, kompanije prvo eliminišu kandidate na osnovu njihog CV-a, a intervjue koriste kako bi napravili konačni odabir. Evo kako da odaberu baš tebe!

Priprema za intervju igra veliku ulogu u ovome. Verovatno ćeš imati mnogo drugog posla kada se budeš prijavljivao za internship, ali je veoma bitno da odvojiš određeno vreme kako bi se pripremio za intervju. Poslodavci uvek traže studente koji su puni samopouzdanja, opušteni i uvek spremni za nove izazove. Prati ove jednostavne korake i bićeš ispred svake konkurencije.

Pažljivo izaberi odeću

Prvi utisak je veoma važan! Nema ništa gore nego kada kandidat stigne na intervju sa premalo ili previše odeće na sebi, izgledajući kao da je upravo izašao ispod tuša. Opšte pravilo nalaže da se svaki student obuče tzv. ’business casual’ tj. ležerno- konzervativno, ali ipak udobno. Uprkos letnjoj toploti, devojke treba da izbegavaju odeću koja previše otkriva ili je previše uska, a momci treba da se drže košulja i pantalona.

Pripremi odgovore na često postavljana pitanja

Ne postoji nikakva šansa da predvidiš pitanje koje će ti biti postavljeno, ali ipak možes da sprečiš mucanje i rečenice tipa ’hm, uh, pa ne znam kako bih..’! Pitaš se kako?
Tako što ćes unapred smisliti zašto ti je ova internship ponuda toliko važna. Nijedan poslodavac neće čekati da smislš savršen odgovor, a ono što ti prvo padne na pamet možda i ne bude tvoj najbolji odgovor. Umesto ovoga, odvoji jedno vreme pre intervjua i napiši odgovore na neka često postavljana pitanja. Nemoj da učiš napamet odgovore! Cilj ovoga jeste da imaš neke osnovne ideje u svojoj glavi koje ćeš kroz razgovor da proširuješ.
Neka osnovna pitanja na koja uvek treba da znaš odgovor su sledeća:

 • Zbog čega želiš baš ovu internship poziciju?
 • Šta je ono što te čini pogodnim kandidatom?
 • Šta misliš da ćeš dobiti sa ovom internship
  pozicijom?
 • Kako se ova internship pozicija odnosi na
  tvoje ciljeve u karijeri?

Istraži kompaniju

Ovo je najbitnija stvar koju moraš da uradiš! Bez obzira koliko si zauzet, izdvoji vreme i idi na web sajt kompanije i istraži je. Nema ništa bolje nego kada na intervjuu pokažeš pravo interesovanje za kompaniju i njene ciljeve. Time pokazuješ da si zaista ozbiljan i predan onome što ta kompanija ima da ponudi.

Ukoliko imaš, ponesi neki od svojih radova

Poslodavci vole da imaju što više informacija o kandidatu, lične karakteristike koje se ističu, nekada čak i da kandidat ispriča neku svoju anegdotu. Ovo pravilo je posebno važno kod kandidata koji se prijavljuju za neku poziciju na polju umetnosti, javnog oglašavanja i sl., jer će primer nekog tvog rada dati neku podlogu na osnovu koje poslodavac može da te proceni. Pitaš se a šta ako nemaš ništa da pokažeš ili predstaviš?

Bez panike! Prijavljuješ se za stažiranje tako da svi poslodavci i očekuju da
nemaš mnogo iskustva u praksi. Ukoliko budu želeli da vide kako radiš, daće ti neki zadatak, a ukoliko se pak od tebe bude tražilo da se dokažeš pre nego što te zaposle, bilo da napišeš nešto ili da uradiš test, nemoj da potceniš značaj ovoga jer nekada upravo ovo može biti presudno u odlučivanju tvog zaposlenja.

Pripremi svoja pitanja

Čekaj malo, zar ne bi oni trebali biti ti koji postavljaju pitanja? Ne, ne mora uvek da bude tako. Ukoliko imaš pripremljena pitanja, pokazaćeš poslodavcu da si savestan i da gledaš da pozicija upotpuni tvoje potrebe, kao i potrebe kompanije. Zapravo, poslodavci i očekuju pitanja- ona su znak da kandidat ima potencijala. Evo nekoliko pitanja koje možeš da postaviš:

 • Koja filozofija kompanije stoji iza
  zapošljavanja stažista?
 • Koliko stažista zapošljava kompanije?
 • Ko će biti moj šef? Sa kim ću raditi?
 • Šta Vi volite kod svog posla?
 • Kakva je atmosfera u kancelariji?
 • Šta Vi mislite da će mi ovaj internship
  doneti?

Prodaj sebe

Ukoliko sam nisi ubeđen da si ti prava osoba za posao, neće biti ni oni! Prva stvar koju poslodavci traže jeste upravo samopouzdanje. Ali, kako da postigneš ovo a da ne deluješ uobraženo? Najbolji način da predstaviš sebe jeste da sve vreme pričas potpuno iskreno i otvoreno. Ispitivači će biti sumnjičavi ukoliko budeš davao uvek prave odgovore na postavljena pitanja, i time će radije zaposliti nekoga ko je svestan svojih grešaka nego nekoga ko se čini kao da krije nešto.

Pričajte o tome sada

Ukoliko imaš nekih pitanja vezanih za finansije, problema oko smeštaja ili možda vremenska ograničenja koja bi mogla da utiču na tvoje zaposlenje, iznesi ih odmah na intervjuu. Ne samo što će ispitivač da ceni tvoju iskrenost, već ćeš i olakšati sebi jer nećeš morati da pitaš za sve ovo nakon što dobiješ posao. Poslodavci razumeju da si ti na fakultetu, da trebaš novac za život, i da će ti možda trebati slobodno vreme kako bi bio sa svojom porodicom. Razgovarajući o svemu ovome na intervjuu, i samom poslodavcu će biti lakše da te zaposli, s obzirom da si bio dovoljno otvoren da pričas o ovome unapred.

Hvala, hvala, hvala

Neka vrsta zahvalnice, koja ne mora da bude dugačka, je veoma bitan deo intervjua.

Zahvali ispitivaču na njegovom ili njenom vremenu i pažnji. Ovo takođe može biti još jedna prilika da naglasiš svoje najbolje osobine, ponoviš zašto bi baš ti voleo da radiš na ovom mestu itd. Kada pišeš zahvalnicu, izbegavaj gramatičke greške bilo koje vrste, kao i neformalni govor, kako bi ostavio što bolji utisak.

SREĆNO!

Komentari su zatvoreni

close icon