Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Kako se prijaviti na lutriju Zelene Karte? Green Card lottery (Diversity visa program)

Dobrodošli! U ovom članku ćemo vam detaljno objasniti kako se prijaviti na Green Card lutriju ili Diversity Visa program, korak po korak. Ako ste sanjarili o životu u Sjedinjenim Američkim Državama, ovo je vaša šansa da ostvarite svoje snove. Bez daljeg odlaganja, krenimo u avanturu otkrivanja kako postati jedan od Green Card vlasnika.

Sadržaj

  • Definicija i Značaj
  • Benefiti Green Card-a
  • Uslovi za prijavu
  • Proces DV Lutrije
  • Kreiranje Besprekorne Aplikacije
  • Fotografija
  • Kako se Prijaviti za Green Card Lutriju?
  • A sada Strpljenje: Period Čekanja
  • Odabrani: Navigacija ka Uspehu
  • Niste odabrani? Pogledajte alternative
  • Intervju za DV vizu
  • Život u SAD-u
  • Zaključak
  • BONUS: Detaljno uputstvo za popunjavanje aplikacije za Popunjavanje Vaše Elektronske Prijave za Program DV-2025 na srpskom jeziku.

Definicija i Značaj

Prvo, da razjasnimo što zapravo Green Card predstavlja. Green Card, poznata i kao Permanent Resident Card ili I-551, je dokument koji vam daje status stalnog stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. To znači da imate pravo da živite i radite u SAD-u bez vremenskog ograničenja. Ovaj dokument je ključ za otvaranje vrata mnogim prilikama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Benefiti Green Card-a

Posedovati Green Card donosi niz neverovatnih prednosti. To uključuje pristup američkim zdravstvenim uslugama, obrazovnim resursima, mogućnostima zapošljavanja i mogućnost da putujete unutar i izvan SAD-a bez posebnih viza. Takođe, Green Card vlasnici mogu aplicirati za američko državljanstvo nakon određenog vremena.

Uslovi za prijavu

Da biste aplicirali za Green Card lutriju, morate zadovoljiti određene kriterijume.

  1. Nacionalni Zahtevi: Da biste se kvalifikovali, morate biti državljanin zemlje koja je dozvoljena u DV programu. Neki ljudi mogu aplicirati prema zemlji rođenja svojih supružnika, ali detalji variraju. Generalno sve EX-YU zemlje su trenutno kvalifikovane. Detaljnu listu možete videti ovde.
  2. Obrazovanje i Radno Iskustvo: Morate imati minimalnu srednju školu ili odgovarajuću radnu pozadinu kako biste se kvalifikovali. Svake godine se zahtevi mogu menjati, pa je važno pratiti najnovije informacije.

Proces DV Lutrije

Sada kada razumemo osnove, hajde da istražimo kako se proces apliciranja za Green Card lutriju odvija.

  1. Pregled Koraka: Proces se sastoji od nekoliko koraka, uključujući prijavu, proveru statusa, prikupljanje dokumenata i intervju. Svaki korak ima svoje specifičnosti, pa je važno pažljivo pratiti upute.
  2. Važnost Pravovremene Prijave: DV lutrija ima vremensko ograničenje za prijave. Propuštanje roka znači da ćete morati čekati godinu dana da ponovno aplicirate. Stoga, budite pažljivi s vremenom. Obično se odvija od početka Oktobra do početka Novembra (Period podošenja aplikacija)

Kreiranje Besprekorne Aplikacije

Kada aplicirate za DV lutriju, važno je da pružite tačne i potpune informacije kako biste maksimizovali svoje šanse.

  1. Tačne Informacije: Pobrinite se da unesete ispravne podatke, uključujući lične informacije, obrazovanje i radno iskustvo.
  2. Izbegavajte Česte Greške: Budite oprezni kako biste izbegli uobičajene greške kao što su nepotpune aplikacije ili nedostajući dokumenti.
  3. Aplicirajte samo jednom. Ako aplicirate dva puta, automatski ćete biti diskvalifikovani. Jedina opcija da maksimalizujete svoje šanse je da I vaš supružnik aplicira za lutriju (svako može jednom biti nosioc aplikacije)

Fotografija

Fotografija je ključna komponenta vaše aplikacije za Green Card lutriju, stoga je neophodno da se pridržavate preciznih tehničkih specifikacija za digitalnu sliku. Evo šta trebate znati:

Digitalni Zahtevi za Sliku

  • Dimenzije: Vaša digitalna slika mora biti u formatu kvadrata, što znači da visina mora biti jednaka širini. Minimalne prihvatljive dimenzije su 600 x 600 piksela, dok su maksimalne prihvatljive dimenzije 1200 x 1200 piksela. Molimo vas da pregledate specifične zahteve za dimenzije fotografije.
  • Boja: Vaša slika mora biti u boji i koristiti sRGB prostor boja, koji je standardni izlaz za većinu digitalnih fotoaparata sa 24 bita po pikselu.
  • Format Fajla: Slika mora biti u JPEG formatu, što je najčešći format za digitalne slike.
  • Veličina Fajla: Veličina slike mora biti manja ili jednaka 240 kB (kilobajta).
  • Kompresija: U nekim slučajevima, može biti potrebno komprimirati sliku kako bi se ispunio maksimalni zahtev za veličinu fajla. Veličina kompresije treba biti manja ili jednaka 20:1.

Skeniranje Postojeće Fotografije? Ako odlučite koristiti postojeću fotografiju umesto digitalno snimljene, evo dodatnih zahteva koje treba ispoštovati:

  • Veličina: Fotografija mora biti veličine 2 x 2 inča (51 x 51 mm).
  • Rezolucija: Fotografija treba biti skenirana pri rezoluciji od 300 piksela po inču (12 piksela po milimetru).

S obzirom na ove tehničke specifikacije, osigurajte da vaša slika ispunjava sve zahteve kako biste osigurali uspešnu prijavu za Green Card lutriju.

Na ovom linku možete da proverite da li vaša fotografija zadovoljava sve uslove i obavezno to uradite pre nego što podnesete aplikaciju.

Kako se Prijaviti za Green Card Lutriju?

Sada kada smo detaljno razmotrili korake i zahteve za apliciranje za Green Card lutriju, vreme je da saznamo na kojem linku se tačno prijaviti. Važno je napomenuti da je aplikacija za Green Card lutriju potpuno besplatna. Postoji mnogo agencija koje se predstavljaju kao zvanični sajtovi i naplaćuju usluge koje su, u stvari, besplatne. Da biste se prijavili na Green Card lutriju, trebate posetiti službenu vladinu stranicu: https://dvprogram.state.gov/.

Kako biste proverili da li su aplikacije trenutno otvorene, jednostavno posetite ovaj link. Ako su aplikacije za trenutnu godinu otvorene, primetićete dugme “Begin entry,” što znači da možete započeti proces prijave.

Ovde dolazimo do važnog saveta: obavezno sačuvajte broj vaše aplikacije. Možete to uraditi na nekoliko načina, kao što je čuvanje PDF kopije aplikacije, snimak ekrana (screenshot) sa potvrdom, ili jednostavno zapisivanjem broja na sigurnom mestu. Bez ovog broja, nećete moći da proverite status svoje aplikacije u maju naredne godine, kada budu objavljeni rezultati lutrije.

A sada Strpljenje: Period Čekanja

Nakon što aplicirate, morat ćete biti strpljivi dok čekate rezultate.

  1. Vremenski Okvir: Proces selekcije i obaveštenja može potrajati nekoliko meseci. Pratite svoj status putem službenog portala na ovom linku.
  2. Kako se Informisati: Pratite službene izvore informacija kako biste bili sigurni da ne propuštate važne obaveštenja.

Odabrani: Navigacija ka Uspehu

Ako ste srećnik i dobijete obaveštenje da ste odabrani, čestitamo! Ali tu je još posla.

  1. Potvrda Dostupnosti Vize: Prvo, provjerite da li su vize dostupne za vašu zemlju. Kvota može biti ograničena.
  2. Priprema za Vizni Intervju: Skupite sve potrebne dokumente i pripremite se za intervju u ambasadi.

 

Niste odabrani? Pogledajte alternative

Ako niste odabrani, nije kraj sveta. Imate druge načine da iskusite život u SAD-u i Kanadi, ovo su neki od predloga:

  • Work and Travel USA program – namenjen studentima da iskuse život u Americi kroz letnju avanturu od 4 meseca.
  • Internship – Trainee program – namenjen onima koji su završili fakultet i žele da steknu radno iskustvo u struci u Americi u periodu od 12-18 meseci
  • Au Pair -postanite deo porodice kroz servis čuvanja dece. Ako imate do 26 godina, ovo može biti dobar program za vas
  • Kanada Work and Study – sjajan put za započinjanje vašeg puta ka imigraciju u Severnu Ameriku. Za razliku od SAD-a, Kanada nema lutriju, ali zato ima jasan put kako do imigracije u Kanadu. Sjajan prvi korak je upravo work and study program.

Intervju za DV vizu

Intervju za vizu je ključni korak ka dobijanju Green Card-a.

  1. Ključni Dokumenti: Obezbedite sve neophodne dokumente kao što su pasoš, dokazi o finansijskoj sposobnosti i druge relevantne informacije.
  2. Saveti za Uspešan Intervju: Budite pripremljeni, iskreni i samouvereni tokom intervju procesa.

Život u SAD-u

Nakon što dobijete svoj Green Card i stignete u Sjedinjene Američke Države, počinje novo poglavlje u vašem životu.

  1. Prihvatanje Nove Kulture: Otvorite se za nova iskustva, običaje i tradicije u SAD-u.
  2. Bitni Koraci Po Dolasku: Registracija, pronalaženje stambenog prostora, otvaranje bankovnog računa i pronalaženje posla su samo neki od koraka koje trebate preduzeti nakon dolaska.

Zaključak

Prijava za Green Card lutriju može biti prvi korak prema ostvarenju američkog sna. Pratite naše savete, budite pažljivi i strpljivi tokom procesa, i uskoro biste mogli biti vlasnici ovog dragocenog dokumenta koji vam otvara vrata u Sjedinjene Američke Države. Srećno!

BONUS: Detaljno uputstvo za popunjavanje aplikacije za Popunjavanje Vaše Elektronske Prijave za Program DV-2025 na srpskom jeziku.

Kako biste uspešno aplicirali za Green Card lutriju, morate popuniti Elektronski Obrazac za Prijavu za Diverzitetsku Vizu (E-DV Entry Form ili DS-5501) putem interneta na dvprogram.state.gov. Važno je napomenuti da nećemo prihvatiti nepotpune prijave ili prijave poslate putem drugih sredstava. Proces apliciranja je apsolutno besplatan. Molimo vas da koristite ažurirani internet pretraživač prilikom slanja vaše aplikacije, jer stariji pretraživači (npr. Internet Explorer 8) mogu naići na probleme sa online sistemom DV-a. Snažno preporučujemo da sami popunite prijavu, bez “viza savetnika,” “agenta za vize” ili drugih osoba koje nude pomoć. Ako vam neko pomaže, trebali biste biti prisutni tokom popunjavanja prijave kako biste pružili tačne odgovore na pitanja i sačuvali svoj jedinstveni broj potvrde i kopiju potvrde sa ekrana. Izuzetno je važno da sačuvate ovu potvrdu i jedinstveni broj. Nažalost, nepošteni posrednici za vize su poznati da pomažu aplikantima sa njihovim prijavama, zadržavajući kopiju potvrde, a zatim zahtevajući više novca ili nezakonite aktivnosti u zamenu za broj potvrde. Bez ovih informacija, nećete moći pristupiti online sistemu koji informiše o statusu vaše prijave. Budite oprezni ako neko nudi da čuva ove informacije umesto vas. Takođe biste trebali imati pristup e-mail adresi koja je navedena u vašoj E-DV prijavi. Pogledajte često postavljana pitanja za više informacija o prevarama u programu DV.

Nakon što podnesete potpunu prijavu, videćete potvrdu na ekranu koja sadrži vaše ime i jedinstveni broj potvrde. Sačuvajte ovu potvrdu za svoje arhive. Počevši od 4. maja 2024. godine, moći ćete proveriti status vaše prijave tako što ćete se vratiti na dvprogram.state.gov, kliknuti na “Entrant Status Check” i uneti svoj jedinstveni broj potvrde i lične informacije. Morate koristiti “Entrant Status Check” da biste proverili da li ste izabrani za DV-2025 i, ako ste izabrani, videli uputstva o tome kako da nastavite sa svojom aplikacijom. Američka vlada vas neće obavestiti direktno. “Entrant Status Check” je jedini izvor uputstava o tome kako da nastavite sa svojom aplikacijom. Ako budete izabrani i podnesete aplikaciju za vizu i neophodne dokumente, moraćete koristiti “Entrant Status Check” da biste proverili datum vašeg intervjua za imigracionu vizu. Pogledajte često postavljana pitanja za više informacija o procesu selekcije.

Da biste kompletirali vašu prijavu, morate obezbediti sledeće informacije. Nepravilno unošenje svih neophodnih informacija može vas učiniti nekvalifikovanim za DV.

  1. Ime – prezime, ime, srednje ime – tačno kao što se nalazi u vašem pasošu, ako imate pasoš (na primer, ako vaš pasoš prikazuje samo vaše ime i prezime, molimo vas da unesete prezime, a zatim ime; nemojte uključiti srednje ime ako nije navedeno u vašem pasošu. Ako vaš pasoš sadrži ime, srednje ime i prezime, molimo vas da ih navedete u sledećem redosledu: prezime, ime, srednje ime). Ako imate samo jedno ime, ono mora biti uneto u polje prezimena.
  2. Pol – muški ili ženski.
  3. Datum rođenja – dan, mesec, godina.
  4. Grad u kojem ste rođeni.
  5. Država u kojoj ste rođeni – koristite naziv države koji se trenutno koristi za mesto vašeg rođenja.
  6. Država za koju ste kvalifikovani za program DV – Vaša država za koju ste kvalifikovani obično će biti ista kao država u kojoj ste rođeni. Vaša država za koju ste kvalifikovani nije povezana sa mestom gde trenutno živite ili vašim nacionalnim identitetom ako je različit od mesta vašeg rođenja. Ako ste rođeni u državi koja nije kvalifikovana, molimo vas da pregledate često postavljana pitanja kako biste videli da li postoji drugi način na koji biste mogli biti kvalifikovani.
  7. Fotografija aplikanta(i) – Nedavne fotografije (napravljene u poslednjih šest meseci) vas, vašeg supružnika i svu vašu decu navedenu u prijavi. Pogledajte “Podnošenje Digitalne Fotografije” za kompozicione i tehničke specifikacije. Ne morate uključiti fotografiju za supružnika ili dete koje je već američki državljanin ili Zakoniti Stalni Stanovnik (LPR), ali nećete biti kažnjeni ako to učinite. Fotografije za prijavu za DV moraju zadovoljiti iste standarde kao i fotografije za američke vize. Možete biti nekvalifikovani za DV ako fotografije za prijavu za vas i vaše članove porodice ne ispune potpuno ove specifikacije ili su na bilo koji način manipulisane. Slanje iste fotografije koja je poslata u prijavu za prethodnu godinu čini vas nekvalifikovanim za DV. Pogledajte “Podnošenje Digitalne Fotografije” (ispod) za više informacija.
  8. Adresa za dostavu – U Brizi O Adresi 1 i 2, Grad/Grad, Oblast/Zemlja/Pokrajina/Država, Poštanski Broj/Zip Kod, Država.
  9. Država u kojoj trenutno živite.
  10. Broj telefona (opciono).
  11. E-mail adresa – E-mail adresa kojoj imate direktni pristup i kojoj ćete i dalje imati pristup kroz maj naredne godine. Ako proverite “Entrant Status Check” u maju i saznate da ste izabrani, kasnije ćete primiti e-mail komunikaciju od strane Državnog Sekretarijata sa detaljima ako postane dostupan intervju za imigracionu vizu. Državni Sekretarijat nikada neće poslati e-mail koji vas obaveštava da ste izabrani za program DV. Pogledajte često postavljana pitanja za više informacija o procesu selekcije.
  12. Najviši nivo obrazovanja koji ste postigli, na dan podnošenja prijave: (1) Samo osnovna škola, (2) Neki srednji školski razredi, bez diplome, (3) Diploma srednje škole, (4) Zanatska škola, (5) Neki kursevi na univerzitetu, (6) Diploma univerziteta, (7) Neki kursevi na postdiplomskom nivou, (8) Master diploma, (9) Neki kursevi na doktorskom nivou ili (10) Doktorat. Pogledajte često postavljana pitanja za više informacija o obrazovnim zahtevima.
  13. Trenutni bračni status: (1) neoženjen/a, (2) udata/o i moj supružnik NIJE američki državljanin ili Zakoniti Stalni Stanovnik (LPR), (3) udata/o i moj supružnik JESTE američki državljanin ili Zakoniti Stalni Stanovnik (LPR), (4) razveden/a, (5) udovac/udovica ili (6) pravno razdvojen/a. Unesite ime, datum rođenja, pol, grad/grad u kojem je rođen/a i državu rođenja vašeg supružnika, i fotografiju vašeg supružnika koja ispunjava iste tehničke specifikacije kao i vaša fotografijaNapomena: Neunošenje svog kvalifikovanog supružnika ili unos osobe koja nije vaš supružnik može vas učiniti nekvalifikovanim za DV kao glavnog aplikanta i vašeg supružnika i dece kao aplikanta za DV derivat. Morate uneti svog supružnika čak i ako ste trenutno razdvojeni od njega, osim ako ste pravno razdvojeni. Pravno razdvojenje je dogovor kada par ostaje u braku, ali živi odvojeno, u skladu sa sudskom odlukom. Ako i vi i vaš supružnik ste pravno razdvojeni, vaš supružnik neće moći da imigrira sa vama putem programa DV. Nećete biti kažnjeni ako odlučite da unesete ime supružnika od koga ste pravno razdvojeni. Ako niste pravno razdvojeni sudskom odlukom, morate uključiti svog supružnika čak i ako planirate da se razvedete pre nego što aplicirate za Diverzitetsku Vizu, ili vaš supružnik nema nameru da imigrira.Ako je vaš supružnik američki državljanin ili Zakoniti Stalni Stanovnik, nemojte ga unositi u vašu prijavu. Supružnik koji je već američki državljanin ili LPR neće zahtevati ili dobiti vizu. Zbog toga, ako izaberete “udata/udato i moj supružnik JESTE američki državljanin ili Zakoniti Stalni Stanovnik” u vašoj prijavi, nećete biti pozvani da unesete dalje informacije o svom supružniku. Pogledajte često postavljana pitanja za više informacija o članovima porodice.
  14. Broj dece – Navedite ime, datum rođenja, pol, grad/grad u kojem su rođeni i državu rođenja za sva živa, neoženjena deca mlađa od 21 godine, bez obzira na to da li žive sa vama ili nameravaju da vas prate ili se pridruže vam, ako imigrate u Sjedinjene Američke Države. Priložite pojedinačne fotografije svakog vašeg deteta koristeći iste tehničke specifikacije kao i vaša fotografija.

Osigurajte da uključite:

  • sva živa prirodna deca;
  • sva živa deca koja su legalno usvojena od strane vas; i,
  • sva živa pastorčad koja su neoženjena i mlađa od 21 godine na dan podnošenja vaše elektronske prijave, čak i ako vi više niste zakonito u braku sa roditeljem deteta, ili čak iako dete trenutno ne živi sa vama i/ili se neće pridružiti vama kako bi imigriralo.

Udavana deca i deca koja su već napunila 21 godinu na dan podnošenja prijave za DV program nisu kvalifikovana. Međutim, Zakon o Zaštiti Statusa Djeteta štiti decu od “izlaska” u određenim okolnostima: ako podnesete vašu prijavu za DV pre nego što vaše neoženjeno dete napuni 21 godinu, a dete napuni 21 godinu pre nego što se izda viza, moguće je da će se smatrati kao da je ispod 21 godine za potrebe obrade vize.

Dete koje je već američki državljanin ili Zakoniti Stalni Stanovnik kada podnesete vašu prijavu za DV program neće zahtevati ili dobiti Diverzitetsku Vizu; nećete biti kažnjeni ako odlučite da unesete ime supružnika od koga ste pravno razdvojeni.

 

Komentari su zatvoreni

close icon