Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Detaljan vodič za iznajmljivanje automobila u Americi za strane studente: Kako prevazići probleme sa godinama i nedostatkom kreditne kartice

Studenti rent a car Amerika

Planirate posetiti Sjedinjene Američke Džave kao Summer Work and Travel student, ili na neki drugi program razmene? Iako je ovo uzbudljiva avantura, izazovi poput iznajmljivanja automobila mogu biti prilično komplikovani. Međutim, ne brinite! Ovaj vodič je tu da vam pomogne kako biste prevazišli te prepreke, posebno ako ste mlađi vozač bez kreditne kartice.

 

Da krenemo iz početka

Razumevanje uslova iznajmljivanja auta u SAD-u.

Sve je lako kada imate američku vozačku dozvolu, njihovu kreditnu karticu a pri tome ste preko 25 godina starosti. Međutim, to je glavna prepreka našim studentima kada odu u SAD. Većina rent-a-car kompanija preferira vozače preko 25 godina (čitaj iskusnije vozače), međutim isto tako u većini rent-a-car kompanija možete iznajmiti auto već sa 20 godina. Ukoliko imate između 18 I 20 godina, možete iznajmiti u samo određenim state-ovima u SAD-u (pogledajte uslove ispod). Dakle, možete rentirati I ako imate ispod 25 godina, s tim da ćete morati platiti “young driver fee” koji se kreće od $25 – $50 po danu u zavisnosti od vaših godina, kompanije I tipa vozila koji rentirate.

Gde iznajmiti auto?

Najskuplje ćete proći ako rentirate auto direktno u kompaniji na dan kada vam treba, umesto toga rezervišite vaš auto unapred.

Rentiranje možete vršiti direktno na sajtu rent-a-car kompanije (Avis, Sixth, Dollar, Enterprise…), međutim, naš savet je da koristite pretraživače koji upoređuju više kompanija I nalaze vam najbolji deal. Naša preporuka je da koristite sledeća dva sajta, jer imaju opciju da se unese Koliko godina imate prilikom pretrage:

opciono imate I druge sajtove, ali oni nemaju opciju da se unese godište vozača, pa možete imati problem prilikom preuzimanja auta. Neki od pretraživača su:

Kupovina osiguranja za iznajmljeni automobil

Sledeća važna stvar jeste osiguranje za auto. Ako samo rezervišete auto I odete u rent-a-car kompaniju ima da vas “oderu” jer na tome zarađuju bonuse prodavci. Umesto toga, prilikom rezervacije na gore navedenim sajtovima, možete preko njih kupiti mnogo povoljnije osiguranje. Na Kayak-u je to oko $9 po danu (bilo poslednji put kada sam rentirao 😊 ) a na rentalcars.com je već prikazano u ceni prilikom rentiranja.

Alternativno kupite odvojeno osiguranje za vaše rentiranje na jednom od ova dva sajta:

Načini plaćanja bez kreditne kartice

Idemo na challenge No 3 😊 Dakle došli ste ispod 25 godina, imate svoje osiguranje, sada vam traže i kreditnu karticu, koju naravno nemate, već debitnu karticu …

Ali ne brinite većina kompanija će vam bez problema izdati auto, ali ćete morati ostaviti depozit sa debitnom karticom koji obično iznosi $300 do $500 po iznajmljivanju.

Uslovi se razlikuju od kompanije do kompanije, pa je najbolje da se unapred raspitate.

Međunarodna vozačka dozvola

Gotovo sve kompanije na sajtu traže međunarodne vozačke dozvole, međutim, za naše dozvole to ne treba (SRB, BiH, HR…), zato što vam na dozvoli piše na engleskom „drivers licence“, „Name“, …. Samim tim neće vam praviti problem. Ono što međutim jeste problem su probne vozačke dozvole, koje pišu samo na našem jeziku. U tom slučaju, way around, je da polažete u SAD-u za vozačku dozvolu. Polaganje u USA nije teško, sve se može rešiti u par dana i košta od $10 do $80 (yup, dobro ste pročitali) i dobijate vozačku dozvolu do isteka vaše vize 😊 (Za više info google-ujte “DMV” + ime savezne države gde boravite npr. “DMV Colorado drivers licence”)

Pazite na dodatne troškove

Na licu mesta, kompanije za iznajmljivanje automobila često će pokušati da vam prodaju dodatne usluge, kao što su bolje vozilo za više para, dodatno osiguranje, pun rezervoar ili GPS. Pažljivo razmislite pre nego što prihvatite ove dodatne opcije, jer se cene mogu brzo nakupiti.

Mala napomena: Svaka državau SAD-u može imati svoje specifične propise kada je reč o iznajmljivanju automobila, stoga je važno da se informišete o pravilima koja se primenjuju u državi u kojoj se nalazite.

Zaključak

Da zaključimo pre prikazivanja primera.

  1. Planirajte rentiranje unapred (nemojte na licu mesta rentirati)! Rezervaciju možete otkazati I do 24 sata pre rentiranja bez penala!
  2. Koristite pretraživače poput Kayak-a i Rentalcars.com Obavezno navedite koliko godina imate prilikom rezervacije.
  3. Kupite osiguranje unapred. Samo Collision damage waver je obavezno (pokrivanje slučaja da se slupate), Liability coverage je poželjno (osiguranje od odgovornosti), a sva ostala osiguranja nisu obavezna.
  4. Pripremite novac za depozit na vašoj debitnoj kartici
  5. Pazite na dodatne troškove i na agresivne agente koji će vas strahom pokušati ubediti da kupite sva druga nepotrebna osiguranja. Magic words: I have my own insurance, and I don’t need any additional services.

 

Ispod vam dajemo primer, sa analitikom šta treba gledati prilikom iznajmiljivanja.

Primer: iznajmljivanje auta u Los Angeles-u na 7 dana u septembru:

Kao primer, uzećemo put u Septembru u Kaliforniji. Izabraću datume tako da izbegnem praznik Labor Day (1 maj u americi :D) I namerno ću staviti 7 dana, jer većina kompanija daje popuste na nedeljno rentiranje.

Stavljam polazak I povratak sa aerodroma LAX (možete uzeti I one way, npr do Denvera, doplata je oko $300), zatim godište 20 godina i obraćam pažnju na vreme rentiranja – u ovom slučaju podne (tip 2, obratite pažnju, nekada vam pretraživač stavi rentiranje u podne, a povratak u 1PM I na taj način vam “uvali” još jedan extra dan za rentanje)

I evo rezultata.

 

Pa da analiziramo rezultate:

  • Prvi ponuđeni je surprise agency, koju bih izbegao.
  • Isto tako bih izbegao suppliers choice (electric) I
  • odlučio bih se za SUV koji je ponuđen kao treća opcija.

Možete da vidite da je sve što vam je potrebno uključeno:

  • $203 young driver surcharge je uključen
  • Preuzimanje na samom aerodromu (imaju mini bus da vas odvedu do centra)
  • Besplatna opcija poništavanja rezervacije do 24h
  • Neograničena miljaža
  • Osiguranje od krađe I nezgode uključeno (ne morate ništa dodatno uzimati)

Ako kliknete na link, odvešće vas na wisecars gde ćete dovršiti rezervaciju, a rezervisaćete auto od “Dollar car rental” agencije.

Platite u tom momentu $483.23, a $203 na licu mesta (young driver fee).

Jasno je prikazano šta sve obuhvata. Dodatno piše da je depozit $200 ukoliko nemate kreditnu karticu, kao I godište vozača. Tako da možete biti mirni da će prihvatiti vaše rentiranje.

Ono što možda možete očekivati kao dodatni trošak su lokalne taxe i porezi, ali ne neke preterane troškove.

Za kraj u ovom primeru, uradio sam proveru. Otišao sam na sajt Dollar rent a car-a i tamo za iste datume i uslove dobio ponudu oko $1000, dok sam na sajtu rentalcars.com za istu ponudu dobio cenu $730.

I eto ako vas je npr troje koji putujete, svako izdvoji po 230 baksa I uživate u avanturi 😊

Srećan put i uživajte u svojim putešestvijama!

Vaš Experience team😊

 

P.S.

Par dodatnih saveta na koje treba da obratite pažnju:

  1. Preporuka je da koristite računar za pretragu i rezervaciju.
  2. U Kaliforniji zakonom su zabranjene Junk Fees (npr doplata za dodatnog vozača) pa je preporuka da odatle krećete na svoj road trip 😊
  3. Pazite se prodaje punog rezervoara. Naime pokušaće da vam prodaju pun rezervoar po jeftinijoj ceni, međutim, to znači da vam se isplati samo ako vratite skroz prazan auto. Samo vratite sa istim nivoom sa Koliko ste uzeli (u većini slučajeva full to full)
  4. Ako hoćete na napredni nivo, igrajte se sa VPN-om i probajte sa različitih lokacija da tražite. Dodatno, koristite incognito prozor, jer će vas pratiti šta ste birali i povećavati cene (Experti su za marketing)

 

Napomena: imajte na umu da je ovaj blog post napisan da vam pomogne u procesu iznajmljivanja automobila u SAD-u kao strani student I informativnog je karaktera. Uvek se konsultujte sa relevantnim stručnjacima ili direktno sa kompanijama za iznajmljivanje automobila za najnovije informacije i uslove.

Rentiranje auta u Americi student

 

Komentari su zatvoreni

close icon