★ Bakšiš odnosno TIPS je sastavni deo američke kulture. Za svaku uslugu očekuje se zahvalnost u vidu novca. 

★ Ovakvi poslovi su najmanje plaćeni stoga su bakšiši obavezni. Svakako, nije protivzakonito ne ostaviti ništa. Sve je stvar izbora i volje. Minimalna satnica na ovakvim pozicijama je svega $2,13. Kad se setite da se takse skidaju s vaše plate shvatite da zarada leži samo u napojnicama. To najbolje znaju studenti koji su na ovakvim radnim mestima. 😅

★ Za različite poslove su različite i napojnice :

  • U ugostiteljstvu konobaru (eng. server) se ostavlja 15-20% od računa (bez takse), a šankeru (eng. bartender) dolar do dva po piću. Oni to kasnije dele sa ljudima koji čiste stolove (eng. busser) i onima koji iznose vašu hranu (eng. food runner). Hostesa (eng. hostess) je takođe na uslužnoj poziciji, ne bi ni njoj smetalo da dobije po koji dolar 😂
  • Za hotelsko osoblje (eng. housekeeping; houseman) $2-5 po jednoj večeri, ali ako baš razbucate sobu budite velikodušniji. 
  • Taksisti (eng. taxi driver) bi isto trebalo da ostavite do 20%, pogotovo ako vam je pomogao sa prtljagom. 
  • Nosači prtljaga (eng. bellhop, bellman ili porter) kao i radnici na parkingu (eng. valet) koji se pobrinu za vaše vozilo  takođe očekuju TIP od nekoliko $. 
  • Frizeri (eng. hairdresser), kao i oni koji peru kosu, maseri (eng. massage therapist) i ljudi slične branše očekuju bakšiš i do 20%. 
  • Napojnica od nekoliko dolara se ostavlja i dostavljaču (eng. delivery man) i čuvaru na plaži (eng. beach attendant) koji vam postavlja ležaljke.

★ Ako mušterija želi da iskaže svoje nezadovoljstvo ostavlja napojnicu od 10%. Dakle i onima kojima usluga nije bila odlična se trude da ,,po bontonu“ ostave novac.

★ Potrebno je samo izgraditi svest o tome da TIP iako nije obavezan zakonski, ljudski jeste. Ostavljajte bakšiš, i neko će ostavljati vama 🙃