Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Umesto HVALA dobijem bakšiš u Americi $?

★ Bakšiš u Americi odnosno TIPS je sastavni deo njihove kulture. Za svaku uslugu očekuje se zahvalnost u vidu novca tako i za Work and Travel tips nije neuobičajen.Sreća kada dobiješ bakšiš u Americi ★ Neki poslovi su manje plaćeni stoga su bakšiši obavezni. Svakako, nije protivzakonito ne ostaviti ništa. Sve je stvar izbora i volje. Minimalna satnica na ovakvim pozicijama je svega $2,13. Kad se setite da se takse skidaju s vaše plate shvatite da zarada leži samo u napojnicama. To najbolje znaju Work and Travel studenti koji su na ovakvim radnim mestima. 😅

Za koje pozicije se ostavlja bakšiš u Americi

Za različite poslove su različite i napojnice :

  • U ugostiteljstvu konobaru (eng. server) se ostavlja 15-20% od računa (bez takse), a šankeru (eng. bartender) dolar do dva po piću. Oni to kasnije dele sa ljudima koji čiste stolove (eng. busser) i onima koji iznose vašu hranu (eng. food runner). Hostesa (eng. hostess) je takođe na uslužnoj poziciji, ne bi ni njoj smetalo da dobije po koji dolar 😂
  • Za hotelsko osoblje (eng. housekeeping; houseman) $2-5 po jednoj večeri, ali ako baš razbucate sobu budite velikodušniji.
  • Taksisti (eng. taxi driver) bi isto trebalo da ostavite do 20%, pogotovo ako vam je pomogao sa prtljagom.
  • Nosači prtljaga (eng. bellhop, bellman ili porter) kao i radnici na parkingu (eng. valet) koji se pobrinu za vaše vozilo takođe očekuju TIP od nekoliko $.
  • Frizeri (eng. hairdresser), kao i oni koji peru kosu, maseri (eng. massage therapist) i ljudi slične branše očekuju bakšiš i do 20%.
  • Napojnica od nekoliko dolara se ostavlja i dostavljaču (eng. delivery man) i čuvaru na plaži (eng. beach attendant) koji vam postavlja ležaljke.

★ Za još više informacija o napojnicama TripAdvisor je napravio ultimativni vodič.

I saw that. - Karma ★ Ako mušterija želi da iskaže svoje nezadovoljstvo ostavlja napojnicu od 10%. Dakle i onima kojima usluga nije bila odlična se trude da ,,po bontonu” ostave novac.

★ Potrebno je samo izgraditi svest o tome da TIP ili bakšiš u Americi iako nije obavezan zakonski, ljudski jeste. Ostavljajte bakšiš, i neko će ostavljati vama 🙃

 

Komentari su zatvoreni

close icon