Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Kako sam isplatila Work and Travel program?

Kako sam isplatila Work and Travel program
Tijana Čekić – Virginia Beach

Ćao svima, ovo je moja priča kako sam isplatila Work and Travel program. Upravo sam se vratila sa Work and Travel programa iz Amerike. Bila sam u Virginia Beach-u preko agencije Experience. Dosta sam čitala šta ljudi pišu o svojim iskustvima provoda, rada, života, o agencijama itd… Međutim, ja imam jednu temu o kojoj niko nije pisao, a to je kako sam isplatila Work and Travel program.

Kako je sve počelo…

Već nekoliko godina unazad sam želela da odem u Ameriku na Work and Travel, međutim ta cifra od preko 2000 Eur koja se mora investirati mi je bila toliko nedostižna da me je blokirala u startu. Najlakša opcija je bila da tražim od svojih, ali… mislim da će 90% vas koji čitaju znati odmah da je to misaona imenica za njih. Onda sam tražila opciju da od nekoga pozajmim, ali i tu sam nailazila na dve prepreke: ili nisu imali para ili su bile neke rizičnije opcije u koje nisam htela da se uplićem…

Međutim, to me nije sprečilo da se i dalje interesujem, pa sam krenula da se raspitujem u agenciji gde bih želela ići, šta bih želela raditi, kao da sam već isplatila Work and Travel program… Iskreno bio je dobar osećaj, ali u sebi sam znala da mi je to nedostižno, a toliko žarko želim… I onda je usledilo to pitanje, koje nisam očekivala – „Da li imaš sredstva za finansiranje programa?“. Mislila sam da u agencijama ni ne razmišljaju koliko je teško doći do tog novca, tako da me je ovo pitanje zateklo i na koje sam odgovorila iskrenim odgovorom da nemam i da ne znam kako da finansiram. „OK“ rekao je Nenad i predložio da pogledamo šta možemo, tj. kakva je naša finansijska situacija. Pitao je da li bi mi više odgovaralo da plaćam program u ratama – tipa da podelim program u 7 rata po 22.000 RSD (čini mi se da je bio taj iznos, ali tu oko 20-ak hiljada). Nažalost, i to je bio prevelik zalogaj za mene, a pogotovo što bih uz to morala da se snađem za avio kartu, vizu i za džeparac.

Ukupni troškovi i opcije kreditiranja

Nenad mi je na to rekao da postoje opcije kreditiranja putem banke sa kojom sarađuju. Prva opcija beskamatnog kredita na 12 meseci je isto bila insteresantna, ali je rata i dalje bila prevelika za mene, pa sam pitala šta može da se uradi da idem sa najmanjim ulaganjem pre odlaska. E na to sam dobila dve opcije koje su mi se svidele. Obe opcije su imale ideju da se uzme kredit preko banke na što duži period i time da se smanji rata maksimalno, a ja kad zaradim da pošaljem i prevremeno otplatim kredit. Ne mogu da vam opišem kako sam se osećala u momentu kad sam shvatila da konačno postoji realna mogućnost da odem na program! 😊

E sad, pre nego što smo krenuli u opcije kredita, prvo smo sumirali troškove:

  • 1595 dolara Work and Travel prgram sa osiguranjem
  • 550 evra avio karta
  • 160 dolara za taksu za ambasadu i
  • 1000 dolara za džeparac

To je ukupno bilo oko 340 hiljada dinara, što me je iskreno i uplašilo na momenat, jer sam računala da će biti bliže 2000 Eur, međutim nisam kalkulisala sve troškove (a pogotovo što sam mislila da mogu sa daleko manjim džeparcem). Odlučila sam da ću poslušati Nenadov savet i da ću pripremiti da ponesem i taj džeparac koji su mi rekli da bi trebala da imam.

Dve opcije kreditiranja

I, ostalo je još samo da nađem načina da finansiram to i dobila sam dve opcije:

Prva opcija je bila da podignem namenski kredit na 72 rate (pet godina) sa kojim bih mogla pokriti troškove programa, avio karte i takse za ambasadu, dakle ukupno nekih 240.000 dinara i za to mi je urađena kalkulacija da bi mesečna rata bila 4200 dinara.

Štaaaaaa?!?!?! Je l moguće da je to rata? Iskreno, pomislila sam da bih to i sama mogla izfinansirati 😊 Realno 4.000 dindži može svako da zaradi ili uštedi mesečno.

Nenad mi je jedino skrenuo pažnju da bi kredit morao neko zaposlen da podigne, ko ima minimum 25.000 RSD platu, da bi bio kreditno sposoban za to. To je bilo ok, jer su mi i mama i tata zaposleni i imaju platu veću od toga, još je ostalo samo sa njima da popričam i da ih ubedim za ovo.

Pre toga, Nenad me je pitao da li hoću da čujem i drugu opciju sa pozajmicom za keš takođe, neka vrsta kombinovanog kredita, sa periodom otplate od 120 meseci sa ratom od 4300 dinara za ceo iznos sa džeparcem od 1000 dolara.

Dakle dobijem još veći iznos za isto para mesečno… 😱☺️ Tu je postalo skroz jasno da idem u Ameriku ove godine, još samo moje da ubedim…

Kako su roditelji reagovali

E tu je nastao sledeći problem, koji sam iskreno mislila da će biti manji od ovoga, pošto se moji boje svakog zaduživanja i straha šta ako… Pokušala sam da im praktično objasnim, i da ćemo podići kredit na ceo iznos, a da čim zaradim novac iz Amerike, da ću ga poslati i da ćemo prevremeno isplatiti, jer kredit nema penale za prevremenu otplatu. Međutim onda je krenulo rešetanje između mojih i mene:

  • A šta ako ne dobiješ vizu?
  • Pa vratiće mi novac od programa i avio karte i isplatićemo kredit.
  • A ko će platiti sve te kamate?
  • Pa kamata se plaća samo za vreme otplate kredita, ne naplaćuje se na ceo period kredita?
  • A gde da nađem žirante za taj kredit?
  • Vi kao da ne želite meni da pomognete?!! Nema žiranata, nema depozita. Na kraju krajeva i da sve ode u vodu, ja ću plaćati tih 4000 dinara mesečno, barem ću znati da sam probala… Ako vi nećete, baba i deda će hteti.

E posle ovoga i moji su pristali i opustili se malo.
Na kraju, podigla sam taj drugi kredit, tj. mama je podigla, morala je ići u banku da odradi papirologiju. Sve je bilo relativno brzo. Novac je brzo i legao, pa sam isplatila Work and Travel program i avio kartu, kao i taksu za vizu, a džeparac sam odmah promenila u dolare, kako ne bih potrošila prevremeno.

Isplatila Work and Travel program

U aprilu sam bila na viziranju i dobila vizu 😊 😊 😊

Odletela sam krajem maja za USA, a negde u avgustu sam poslala svojima nekih 3300 dolara da zatvore kredit, kako ne bi kamata išla dalje. Kasnije sam izračunala da me je cela „ekskurzija“ sa bankom koštala oko 270 dolara (troškovi obrade, kamate šta god), podigla sam kredit za 3400 dolara, a isplatila mojima 3670 što je bar za mene bio skroz prihvatljiv trošak, jer sam uspela da rešim nešto što bi mi bez ove opcije bilo jaaaaako teško, da ne kažem da ne bih isplatila Work and Travel program.

Eto toliko od mene, nadam se da će vam moje iskustvo pomoći da dođete do vašeg 😊

Još jednom želim da se zahvalim Nenadu iz Experience-a, što mi je približio sve opcije da bih isplatila Work and Travel program!

Tijana Čekić

Komentari su zatvoreni

close icon