Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

IZGUBIO SAM PASOŠ… 😭

  • Izgubio si pasoš, socijalni broj, kartice i slična dokumenta?! Šta sad?
  • Prvo moramo da te izgrdimo što nosiš original dokumenta sa sobom! Gde god da ideš i šta god da radiš nosi UVEK samo kopije. Time ćeš sebe zaštiti maksimalno, i ono najvažnije – ništa nećeš izgubiti.
  • Verovatno jedna od najcrnjih noćnih mora studenata u Americi – gubitak pasoša. U tako delikatnim situacijama, svakako je najvažnije da smo mi živi i zdravi, a za papire ćemo (lako😅) ovako ➡➡

1. Prvi i osnovni korak je da prijaviš policiji nestanak tj. gubitak dokumenata i krađu. Čuvaj policijski izveštaj jer će ti trebati dalje u budućnosti.

2. Nazovi ili idi do banke i prijavi da su ti ukradene kartice. Sa sobom ponesi kopiju pasoša (ako je imaš) i probaj da nađeš svoj SSN broj. Velika verovatnoća je da tvoj poslodavac ima kopiju, jer je za potrebe posla fotokopirao karticu, pa će ti to olakšati proceduru u banci.

3. Prijavi gubitak dokumenata sponzoru. Bitno je da budu upućeni i upoznati sa situacijom.

4. Prijavi gubitak kartice Social Security-u. Oni će besplatno izdati novu karticu, a verovatno i novi broj. Sponzor će te posavetovati šta je najpametnije da uradiš. Svakako ovo ne moraš nužno odmah rešavati, možeš i kroz nedelju – dve.

5. Odštampaj kopiju pasoša, vize i svog I-94, te ih nosi sa sobom umesto pravih dokumenata. Takođe možeš kopirati i policijski izveštaj (nikako original da nosiš sa sobom). U slučaju da te policija zaustavi, imaćeš opravdanje zašto nemaš originale kod sebe.

6. Kontaktiraj telefonom ili mail-om konzularno odeljenje svoje države. Na njihovom sajtu piše procedura za pravljenje dokumenta s kojim možeš da se vratiš u svoju zemlju – košta $65. Nakon što im pošalješ potrebnu dokumentaciju, oni će ti poštom dostaviti putni list. Ovaj dokument važi 30-ak dana, tako da gledaj da ti ga izdaju mesec dana pred povratak.

SRBIJA: Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu

HRVATSKA: Konzularni uredi Republike Hrvatske u Americi, izdavanje putnog lista

BOSNA I HERCEGOVINA: Ambasada Bosne i Hercegovine u Vašingtonu

CRNA GORA: Kontakt ambasade i konzulata Crne Gore u Americi

  • Na sajtu piše da moraš imati neki dodatni dokument za identifikaciju i izvod iz Matične Knjige rođenih. Ranije su prihvatali i kopiju pasoša, a izvod su oni rešavali. Svakako ako ti bude trebalo nešto iz svoje zemlje kontaktiraj nas da možemo da ti pošaljemo. Pre nego sto budeš to prikupljao, proveri telefonom sa konzulatom šta će ti zaista trebati.
  • Paaa.. i nije toliko komplikovano!? 😅 Samo lagano. Ovakve stvari se dešavaju i rešive su. Nemoj da dopustiš da ti to uništi kraj programa. Tu smo za tebe ako želiš da nas kontaktiraš mejlom ili pozivom na hitnu liniju! Srećno ❤

Komentari su zatvoreni

close icon