Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Work and travel iz muškog razgovora

Hmmm, Amerika
Vele zemlja velika
Ima tamo puno zelembaća
Pričao mi ćaća

IZ PERSPEKTIVE MUŠKARCA

Pa dobro druže koliko ću ja tamo love da zaradim za tih tričavih 4-5 meseci?

Vidi ovako, sve zavisi koliko si sposoban i koliko si spreman da budes zadrt. Odmah znaj da se od te tvoje fantazije da ćeš kupiti devojčice sa prebudženim autom od oko 10.000E neće ostvariti.
Prvo ćeš morati da platiš smeštaj i to unapred za prvu ili prve dve nedelje (100$ nedeljno) i to odmah sutradan pošto se smestiš, naravno prevoz od aerodroma do smeštaja takođe tu negde oko 100$.
Imaćeš trošak da kupiš bajs ako ti ga poslodavac ne da što je u 90% slučajeva, a i on ti je oko 100$. U ovom mestu je autobuska karta bila 3$ koja je važila ceo dan pa ti racunaj koliko bi to izašlo 3×30 – 90*4/5 meseci 360/450$. Ako uzmemo u obzir da radiš za minimalac koji je 8.75 i da ceš raditi oko 12-14h dnevno to te izađe 105-122$ a od toga još oduzmi porez znaci negde oko 100$ dnevno a to ti je oko 2000$ mesecno jer sigurno nećeš raditi 7 dana nedeljno.

Aha, i to ispadne oko 8000-10000$, pa dobro moraću da se zadovoljim sa tim.Nego reci mi kakva je hrana tamo? Znaš i sam da mi ovde volimo da se odvalimo od hrane.

Ma znam brate, ako ćeš iskreno hrana im je u odnosu na našu OČAJNA ali se ipak može žvakati i pomaže u zavarivanju gladi naredna 4 mseca. Odmah da znaš da pekare kod njih ne postoje i od bureka se oprosti ako ne znaš da ga praviš, a i da znaš neće ti biti do života posle 14h provedenih na poslovima i to ceo dan na nogama. Ja sam sa te strane imao sreće, radio sam u dve kuhinje. Na prvom poslu mi je Viktor spremao klopu, kada sebi tada i meni i to kada je imao slobodnog vremena.

Ček, ček, ček kako to misliš kada je imao slobodnog vremena, zar niste imali pauzu za klopu i tako to?

Jesu oni uređeni ali su ko i mi Srbi – nema odmora dok traje obnova – na tom poslu nisam imao takvu vrstu pauze jer sam radio u kuhinskom restoranu, na takvim mestima imaš pauzu tek kada se gosti raziđu ili ako nema toliko posla. Ali sam zato na drugom poslu imao takvu pauzu 30-45 min, e to je bilo kao u vojsci, imas 5-6 vrsta jela, prilozi itd ali nigde nema supe, dobio sam osećaj da se boje supe kao đavo krsta…

Hahahaahah, a kakve su devojke tamo, kakve su im žurke?

E to ti je pitanje za svakoga posebno, imaš vitkih ali buraz imaš i previše elegantno popunjenih

Ajde, ajde znaš na šta mislim.

Ma znam. Pa vidi plavuše su im čak i lepše od naših, da li zbog tog sunca na okeanu ili ne, ali imaju nekako lepšu kosu i baš sve imaju neki lep ten. O crnkama da ne kažem garavušama iz Malezije neću ni da pričam, em metalik crne, em preplanuli ten. A što se tiče žurki to ti je posebna tematika. Ovde u Ocean Cityju nemaju klubove kao kod nas sa 10 separea koji kostaju po dve flaše žestine nego brate dođeš za šank uzmeš piće i beži u masu, stolovi kao i separei takođe ne postoje, klubovi su bukvalno non-stop puni.

Kako to misliš, a gde ću da se raskomotim i sve ostalo?

Ali čoveče pa leto je, nećeš nositi kaput na +30 stepeni. Veruj mi da su ovakve vrste klubova mnogo bolje nego naši. Šorc, majica ili letnja košulja i pravac u masu. Nema tamo pokazivanja i dokazivanja, niko tamo nije kompleksaš kao ovi naši ovde. A i tako ti je mnogo jednostavnije da smuvaš i privedeš neku. E sad, tu je caka ili ideš kod nje ili na plažu, ako kreneš u svoj smeštaj možeš očekivati da će ti cimeri sve po spisku. Kao prvo može doći do buđenja cimerki koje su u stanju oči da ti iskopaju ako se ne naspavaju ili da ti upadnu u sobu u sred operacije…

Znači moraću da budem pametan, a koliko vas je bilo u smeštaju kad si već spomenuo cimerke?

Prvo sam nedelju dana provereo u privremenom smeštaju jer moj redovni smeštaj nije bio slobodan, e da i to sam platio 110$ tako da racunaj da ti se i to može možda desiti i ako uzmemo u obzir to ti je već oko 500$ za prvu nedelju, a gde je hrana?! Nego da se vratim na priču, tu sam upoznao kul ekipu pa se posle ispostavilo da sam sa nekima bio cimer u redovnom smeštaju, a da su neki živeli odmah stan do mog. Tamo su ti kuće sve od drveta, grejali smo se tako što otvorimo rernu i odpanjimo je do kraja – treba se snaći… Inače u smštaju-stanu nas je bilo osmoro, po četvoro u dve sobe, jedno kupatilo pa se ti rode snađi, mada sa tim nismo imali problem.

Kako bre niste imali, pa gde vas osmoro na jednu WC šolju?!

Lako druže, nismo baš svi ustajali u isto vreme, a i kada ustaješ, gledaš da ustaneš što kasnije da bi se što više naspavao pa samim tim i nemaš vremena da pevaš ariju na toj WC šolji. U roku od nedelju dana se tačno zna ko kada ustaje i ko je kada na poslu, a što se tiče ljudi sa kojima živiš e to je već priča za sebe. Osmoro ljudi, osmoro ćudi, ali šta ćeš, frižider smo npr. delili po dvoje na policu, a friz je bio kao onaj na studentskim ekskurzijama u koji jedva stane tri gajbe piva (limenki). Tu smo nas par predložili da hranu kupujemo zajedno, a ostali su opet bili drugog stava jer ne jedu ovo-ono, ma sve u svemu izmišanja sa obe strane.

Pa kako je vas osmoro funkcionisalo u tom prostoru, prepostavljam da nije to stan od 100 kvadrata?

Kako se mora, kažem ti nismo svi bili kući u isto vreme osim kada se spavalo, a dešavalo se da ni kući ne spavaš ako se zapiješ na nekoj od unapred najavljenih žurki. Zlatno pravilo, uvek računaj da vas u kući ima dve trećine ukućana i tako ćeš se lakše psihički pripremiti kada dođeš sa posla. I veruj mi, koliko god bio umoran i osećao se kao pretučen posle posla, gledaj da uletiš u kadu ili tuš kabinu dok još imaš vremena jer ćeš se posle gorko pokajati ako ti neko od cimera uleti kada dođe sa svog posla jer ti onda jedan minut proveden sa sopstvenim mirisom posle 14h rada deluje kao jedna godina, još ako uzmemo u obzir da ti je cimerka uletela, znaj da bez pola sata tako usaftan nećeš proći nekažnjeno. Moj prvi smeštaj je bio kao kružni tok, malo malo pa neku uleti da te pita kako si sa sve kezom od uveta do uveta, a ti gledaš onako pospan i sledi standardan odgovor – pa evo kotrlja se… Inače, živeo sam u dvorištu u kojoj su nadam se i dalje dve kuće, valjda ih onaj bas koji je tukao 24/7 nije srušio, a to ti je kume posebna priča, 40-50 Srba na jednom mestu, odmah znaj da bez raznovrsne palete muzike sa što jačim basom ne može da prođe, što strane, što domaće, em stare, em nove, mislim da sam ceo YouTube znao napamet tih mesec ipo dana. Samo otvoriš prozor i drekneš koja ti pesma odgovara i odmah ti uvaže želju, tada se osećaš kao poseban gost u kafani, a još ne moraš da zakitiš muziku, pa šta ćeš bolje od toga.

Kako misliš prvi smeštaj, zar su te iselili odatle?

Ma di da me isele, sam se ja iselio… Bilo mi daleko da verglam od petnaeste do stodvaessedme ulice pa sam onda pronašao bliži smeštaj poslu jer su mi oba posla bila daleko od smeštaja. Tu nas je isto bilo dovoljno da komotno možeš da uzimeš broj za kupatilo i toalet, ali to ti je život na sve to se brzo navikneš.

A kakav im je smeštaj, mislim na krevete i generalno ovako?

Za moja očekivana fantastično, lepo su skockani ti stanovi, imaš sve što ti je potrebno, frižider, šporet, komplet escajg, jedan stol za ručavanje, trosed, fotelju… Kreveti u kojima spavaš su na sprat, dušeci su sasvim solidni. Sa tim nisam imao problema, što se toga tiče stvarno sam bio zadovoljan.

E da reci mi kako si prao garderobu, jesi imao svoju mašinu u stanu ili svi na jednu?

U prvom smeštaju smo imali jednu mašinu za pranje i jednu za sušenje na obe kuće, mada sam ja svoj veš prao kod drugarice jer nisam uspevao da se poklopim sa vremenom da me mašina zatekne ugašena, a u drugom smeštaju je nas šestoro koristilo jednu, tačnije koristili smo mašinu od stanodavca. Mada sam video na par mesta da postoje uslužne perionice veša, ali iskreno ne znam koje su im cene. Ono što je mene obradovalo je bilo to da nisam morao da razvrstavam šareni od belog veša, sve to bubneš u mašinu, naliješ tečnog deredženta i klik na dugme, ništa mi se nije ofarbalo, ali moraš da paziš kako sušiš veš jer se resi da se veš malo skupi, a to preduhitriš tako što veš ne osušiš do kraja već ga izvadiš malo ranije pa ga prebaciš preko stolica u kuhinji ili se snađeš već nekako.

Da rezimiramo, znači treba mi oko 1000$ za prvih mesec dana kao džeparca, moraću da se spremim na to da ću živeti sa ljudima koje prvi put vidim u životu, ne bi bilo loše da imam smeštaj kao što je tvoj prvi jer volim ljude i žurke. Da će mi naša hrana faliti hoće, ali Bože moj preživeću toliko.

Hvala Kežiću, pokaži mi gde je ta agencija da se odmah prijavim!

Komentari su zatvoreni

close icon