Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Priča iz Estes Parka

Ovo je moja Work and Travel prica. Nadam se da ce ti biti od koristi.

work and travelKao svoju destinaciju u Americi, odabrala sam Estes Park u Koloradu. Mali grad u oblasti Rocky Mountains National park-a, na 2500m nadmorske visine. I nisam se pokajala. Mestasce je prelepo, planinski pejzaz, divlje zivotinje koje se motaju oko vase kuce (narocito medvedi, losovi i rakuni), planinski vrhovi koji su celo leto prekriveni snegom, mirna i bezbedna sredina. Jedini problem bila je elevacija i suv vazduh pa smo trebali dosta spreja za nos i sto vise unosenja tecnosti tokom dana da ne bi doslo do dehidratacije (zbog koje su neki zavrsavali i u bolnici).

Sto se tice pronalaska drugog posla, opcije su i vise nego dostupne. Poslodavci ce vas vuci za rukav da radite za njih – ali to samo do sredine juna. Ja sam radila dva posla – kao server – u The Barrel (beer garden) i The Lonigans (irish pub). Imala sam dobru saradnju sa vlasnicima i menadzerima tako da je radni deo programa prosao u najboljem redu. Čak i ukoliko vaš engleski nije najbolji mogu vam se ponuditi jako dobre opcije kao što su baser, hostesa, barbek ili ekspo. Satnice se kreću od 5 – 10$ po satu. Bakšiš dobijaju server, bartender, baser i hostese. Server mora da tipuje svog bartender, basera, hostesu i ekspo-a 3% od ukupne prodaje, što i nije velika suma.

Work and travel californiaŠto se tiče kolega, bilo je to studenata sa raznih strana sveta tako da su svakodnevna druzenja pomogla da ti radni sati lete nekako brze. Sto se tice konkretnih saveta, evo nekoliko: Ukoliko radite na otvorenom OBAVEZNO nosite kacket i kremu za suncanje; Obliznji market Safeway je znatno skuplji pa smo jednom nedeljnom odlazili do Boldera ili Fort Collinsa i tamo nabavljali namirnice u Walmartu; Ukoliko zivite dalje od posla, kupite bicikl ili se vozite gradskim prevozom koji je besplatan i ide na svakih 30min; Kada je u pitanju banka gde mozete otvoriti racun – preporucujem Keybank jer je najpristupacnija za studente; Kada je u pitanju smestaj opcije nisu bogate jer je tamo jako tesko pronaci sobu za rentiranje, ali ukoliko nadjete stan/sobu, pristojna suma bi bila do 300$ mesecno, sve preko toga je bespotreban luxuz.

Ovo je svakako radni program, ali takođe sadrži zabavnu komponentu tako da treba izdvojiti vreme za planinarenje u parku, posetu većim gradovima u okolini ili odlazak u Red Rocks u Denveru na neki koncert. Jer najviše ćete se sećati onih momenata kada ste istražili nešto novo, upoznali nekog sa drugačijim pogledima na svet ili imali lud provod u prirodi na hajkingu. I ne treba biti homesick jer proživljavate jedinstvenu priliku da probate drugačiju hranu, istražite novi kontnent i spoznate sebe kroz rad. Ovo je najbolji način da vidite koliki su vam limiti, tolerancija i izdržljivost.

Što se tiče stanovnika, tamo živi najmanje Amerikanaca. Pretežno ćete upoznavati Nepalce i Meksikance. Oni su nam, čini mi se, nekako slični duhom i načinom življenja. Tako da zapamtite grasisa/dandiaban 🙂

I kada radni deo programa prođe, ne ustručavajte se da putujete. Ma šta da vam je cilj ulaganja zarađenog novca, verujte, više će vam vredeti uspomene sa road tripa. Ono čega ćete se sećati sa programa većinom će biti vaše putovanje. Da bih vas ubedila u to, saljem nekoliko fotografija sa našeg road tripa – iz Kolorada, Grand Kanjona, Las Vegasa, San Dijega, Los Anđelesa, San Franciska, Washington DC-a i Njujorka.

Jelena 🙂

Komentari su zatvoreni

close icon