Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Matija

Denver Work and Travel Iskustvo – Matija

Work and Travel USA

21.12.2017

2016. godine sam prvi put išao na sezonu, točnije u Umag. Svidio mi se takav život i tamo sam s prijateljem pričao kako bi još bolje bilo otići negdje dalje preko ljeta pa smo tako došli na ideju Work and Travel programa u SAD.

Tako smo se drugar Dino i ja prijavili u studenom na program. Iskreno, u par navrata sam zaboravio da sam se uopće prijavio jer sve ide bez problema kad se na vrijeme prijaviš. Prije puta, najviše me brinuo razgovor za vizu. Mislio sam da ću sjediti u uredu nekom i pričati o sebi pola sata, a na kraju je ispalo da sam došao na šalter, odgovorio na par pitanja i za 2 minute mi je bila odobrena viza. Dino je također dobio vizu bez problema. Prije samog razgovora smo rekli jedan drugome ukoliko jedan ne dobije vizu, drugi ide sam u SAD, što na svu sreću nije bio slučaj. Odmah nakon što smo izašli iz ambasade smo se napili u najbližem kafiću.

Let do Denvera je bio dugačak i naporan, 23 sata sa svim presjedanjima. Došli smo u Denver u 23h, gdje nas je čekala menadžerica sa svojom obitelji. Naša priča je malo drukčija od onih koji su išli na istočnu obalu raditi. Mi nismo bili smješteni u kući s 10 ostalih studenata, nego smo nas dvoje živjeli u hotelskoj sobi jer smo u tom hotelu i radili housekeeping. To je bila naša želja, htjeli smo otići dalje od istočne obale da ne pričamo hrvatski većinu vremena, nego da se upoznamo s amerikancima i s njima družimo. Sam posao nije težak, gosti su uglavnom bili pristojni i nisu za sobom ostavljali nered, ali sam shvatio da to nije posao za mene, draže mi je biti u društvu ljudi.

Nakon što nas je prošao jet lag krenuli smo u potragu za drugim poslom. Denver ima stopu nezaposlenosti od 3% samo, drugi posao tamo pronađeš bez problema. Bio mi je veliki šok vidjeti beskućnike kako prose na cestama, ali ih nisam nimalo žalio jer mogućnosti ima jako puno što se posla tiče. Zaposlili smo se u restoranu koji je blizu hotela gdje smo živjeli, ja sam radio u kuhinji na liniji za pizze, a prijatelj mi je bio busser. Odlično mi je bilo tamo, radio sam s čovjekom koji je uvijek imao strpljenja i nikad se nije derao kad bih nešto zabrljao. Cijela ekipa u kuhinji je bila super i bio je užitak raditi s njima. Međutim, upoznao sam dečka koji je isto bio na programu i spomenuo mi je restoran zvan Linger u centru Denvera (ja sam živio u predgrađu) te kako oni traže bussere. Otišao sam tamo na razgovor, rekao sam da ću dat otkaz u kuhinji tamo i da mogu početi raditi odmah, što se i dogodilo. Jedini razlog mog otkaza je bila plaća, skočila mi je s 9.50$ na 17.00$ sat (uračunati tippovi) . U Lingeru je cijela ekipa bila super, svi su si međusobno pomagali na poslu, čak su mi i menadžeri pomagali čistiti stolove kad je bila gužva. Tamo sam radio malo više od mjesec dana i onda je došao red na travel dio.

Planove nam je poremetio uragan zbog kojeg nam je prijatelj bio evakuiran i morao je nazad u Hrvatsku onda jer su cijene letove bile astronomski visoke. Dok smo njega čekali joše jedan prijatelj nam je otišao ranije tako da umjesto nas četvero, dvoje nas je putovalo. Izgubili smo Dino i ja novaca i vremena na sva otkazivanja jer je sve bilo spremno za put.

Iz Denvera smo letili za Las Vegas. Neću nikad zaboraviti scenu, sletimo na aerodrom i odmah čim dođeš na aerodrom su bili aparati za kockanje. Grad je namijenjen čisto za zabavu, 3 noći tamo su sasvim dovoljno da sve doživite što LV nudi. Tamo smo unajmili auto i poslije LV-a smo se uputili za Grand Canyon. Na putu do tamo smo prešli preko Hooverove brane, a do Grand Canyona nam je trebalo otprilike 7-8 sati vožnje. Dok smo došli pao je mrak pa smo prespavali na parkingu u autu. Odjenuli smo sve duplo, naložili grijanje i zaspali. Probudim se ja usred noći, bilo je hladno ko u grobu. Odmah upalio grijanje opet i nakon toga je bilo u redu. Bili smo samo na jednom vidikovcu koji je navodno najbolji, vjerujem da stvarno je. Pogled je bio neprocjenjiv, najljepše nešto što sam vidio u životu. Nakon toga smo se uputili prema San Diegu. Proveli smo jedan dan tamo, bilo smo na poznatoj La Jolla plaži, malo se okupali i krenuli dalje prema San Franciscu, jer smo tamo trebali ostaviti auto. Nakon 8 sati vožnje stigli smo i do SF-a, također navečer oko 1 ujutro. Upravo kad smo došli je bio jedan festival u gradu i svi hoteli i hosteli su bili rasprodani tako da smo opet spavali u autu, ovaj put pored parka u centru. Vozio sam po SF-u i mogu reći da je to najljepši grad koji sam vidio, pogotovo kad smo se na vidikovac popeli i gledali Golden Gate bridge. Ukupni dojam grada su mi pokvarili beskućnici kojih ima previše. Zadnja destinacija nam je bio New York, u kojem smo proveli 2 dana. Isto smo jedva našli smještaj, ali nekako je Dino našao jeftini hotel. Prvi dan smo obilazili Long Island i naletili smo na čevabdžinicu Sarajevo. Kad smo tamo jeli osjećao sam se bolje nego da sam bio u toplicama tjedan dana 🙂 Poslije tog smo otišli u kafić Baltazar koji isto drže naši, tamo smo ujedno i prvi put sjeli na kavu jer u SADu nema kafića kao kod nas. New York nismo toliko stigli vidjeti, pogotovo jer je vrijeme bilo kišovito, ali je još bilo iznimno sparno tako da nam se nije dalo predaleko ići. Tu je naš put završio, 4 mjeseca su proletila i htio sam se vratiti kući.

Definitivno bih htio još jednom otići jer imam poznanstva i definitivno bih se bolje snašao. Ako netko ima pitanja nek mi se slobodno javi na Facebooku, rado ću prepričati sve što vas zanima.

Kristina

Kolorado Work and Travel Iskustvo – Kristina

Work and Travel USA

Kristina je letela avionom po prvi put u životu i imala dva presedanja do Kolorada. Detaljno je pisala o svom iskustvu za časopis Kužiš za nacionalne zajednice u Srbiji. Pošto ne postoji u online izdanju mi vam ga prenosimo ovde.

Milos

Alaska Work and Travel Iskustvo – Miloš

Work and Travel USA

Ovako otprilike stoje stvari što se tiče mog nekog ličnog iskustva, naglašavam to ličnog jer pre svega ja sam neko ko voli prirodu i iz tog razloga sam otišao u Denali, Alaska.

Matija

Denver Work and Travel Iskustvo – Matija

Work and Travel USA

Naša priča je malo drukčija od onih koji su išli na istočnu obalu raditi. Mi nismo bili smješteni u kući s 10 ostalih studenata, nego smo nas dvoje živjeli u hotelskoj sobi jer smo u tom hotelu i radili housekeeping.

Nikola

Newport Work and Travel Iskustvo – Nikola

Work and Travel USA

Moja avantura počinje 22. maja kada su me sa beogradskog aerodroma ispratili moji najmiliji. Sticajem okolnosti, na put krećem sam. Zbog toga je ovo bio još veći izazov za mene.

Glorija

New York Work and Travel Iskustvo – Glorija

WORK AND TRAVEL USA

Malo pomalo studirajući sam se upoznala sa programom Work and Travel i sa sigurnošću mogu reći izabrala sam pravu agenciju- Experience agenciju! Na početku je sve djelovalo nestvarno ali od trenutka kad sam ušla u avion, avantura je počela.

Ocean City Work and Travel Iskustvo – Matea

Work and Travel USA

Posao hostese u lokalnom obiteljskom restoranu pod nazivom The Dough Roller bio je iznimno zanimljiv i relativno lak. Stalno okruženje posjetitelja restorana, kao i dobra radna ekipa učinili su radne sate relativno kratim i zabavnim.

Ognjen

Maryland Work and Travel Iskustvo – Ognjen

Work and Travel USA

Proputovao sam vise evropskih zemalja , ali nekako sam se osjecao ogranicenim , i postavljao sam sebi pitanje , pa zasto ne bi pokusao da vidis nesta sto je veoma udaljeno od tebe , nestosto si vidjeo samo na tv-u ili na nekim fotografijama.

Katarinina slika

Rhode Island Work and Travel Iskustvo – Katarina

Work and Travel USA

Leto 2017. sam provela u Njuportu, jednom predivnom mestu na Rhode Island-u Kuće kao u filmovima, čisto je i sređeno, na svakom koraku restorani i barovi. Nisam doživela kulturni šok kao što sam očekivala, naravno neke stvari su mi bile neobične i čudne, čak i bizarne ali sam se brzo navikla.

Elena u drustvu

Virginia Work and Travel Iskustvo – Elena

Work and Travel USA

S obzirom da studiram kulturu i turizam, Williamsburg je bio pravi odabir za mene. Na ulazu u Williamsburg se nalazi Bush Gardens, veliki zabavni park kojem je posjećenost zaista ogromna. Grad je miran i nema mjesta za izlazak, ali ima mnogo restorana i outleta.

Maryland Work and Travel Iskustvo – Aleksandra

Work and Travel USA

Priznajem da sam se često pitala da li sam uopšte sposobna za sve što me možda čeka. Da sam znala da će moje američko iskustvo biti tako pozitivno, bila bih mnogo opuštenija.

Tamara Work and Travel

Placid, NY Work and Travel Iskustvo – Tamara

Work and Travel USA

Odlazak na drugi kontinent iz naše države je zaista veliki luksuz. Međutim, jedno veče krenula sam do grada I srela sam svog prijatelja, koji mi je krenuo pričati o sjajnoj ideji I programu “Work and travel”, čija se priča zapravo potrefila sa mojim maštanjem – spojiti ugodno sa korisnim.

tanjino iskustvo

New York Work and Travel Iskustvo – Tanja

Work and Travel USA

Ja sam Tanja Stojaković. Trenutno sam au pair u jednoj porodici u Americi. Prije nego ispričam svoju priču, želim da vam napišem jednu rečenicu koja je veoma važna: ,,Vjerujte u svoje snove, jer kad vi imate vjeru u njih, oni se ostvaruju!”

Ljiljana uhvatila dugu

Ljiljana

Work and Travel USA

Nije lako, to moram odmah istaći na početku, ali svakako vrijedi. Četiri mjeseca nije malo, ali snaga koju dobijete nakon ta četiri mjeseca je nevjerovatna. Malo je nezgodno jer će ovdje sve ostati isto a vi ćete se promjeniti za 180 stepeni, ali vjerujte vrijedi.

Djordje osvaja svet

Đorđe

Work and Travel USA

Pre svega, savetujem sve studente da se prijave na Work and Travel program jer je ogromna prilika da u studentskim danima doživite mnoštvo lepih stvari tokom leta. Za one koji su načinili prvi korak, dao bih smernicu u pravcu Ocean City-ja.

Anja i Lea u Americi

Lea i Anja

Work and Travel USA

Od ljudi koji su bili na work and travel programu čuli smo mnogo lepih stvari i same se odlučile da se upustimo u takvu avanturu. Nismo se poznavale pre programa ,u agenciji Experience smo se sasvim slučajno upoznale i odlučile da zajedno krenemo u ovakvu avanturu jer su nam bili isti ciljevi. Dobro iskustvo, zarada , zabava i upoznavanje Amerike.

Jelena Work and Travel

Jelena

Work and Travel USA

Kao svoju destinaciju u Americi, odabrala sam Estes Park u Koloradu. Mali grad u oblasti Rocky Mountains National park-a, na 2500m nadmorske visine. I nisam se pokajala.

Simonida u Americi

Simonida

Work and Travel USA

Kako smo kasno stizale u NY, bukirale smo hostel na jednu noć kako bi iskoristile priliku za pravi sex & the city doživljaj! Prošetale smo petom avenijom, večerale na times square.. ljudi svih nacija prolazili su kao da je dan tek počeo, celu noć je bila gužva, NY je neverovatan grad..i prelep uvod za nastavak avanture na prelepom Cape Cod-u.

close icon