Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Work and Travel Salem

sunce ikona

Salem nudi raznoliku klimu, sa prijatnim letima savršenim za istraživanje bogate istorije i kulture.

torba ikona

15$ + stanica

torba ikona

Muzeji, turistički vodiči, restorani, maloprodaja...

Kuca ikona

Oko 43,000 stanovnika

avion ikona

Stotine hiljada turista tokom letnje sezone

sat ikona

-6 sati u odnosu na nas

Kuca ikona

Prosečna cena se kreće od $180 do $250 nedeljno

bicikl ikona

Bicikl, pešačenje, javni prevoz

SALEM, MA WORK AND TRAVEL - ISTRAŽITE ISTORIJU I MISTERIJU

Uvod u Salem, MA – Zašto je poseban?

Salem, Massachusetts, najpoznatiji po svojim suđenjima za veštičarenje iz 17. veka, je grad koji odiše istorijom i misterijom. Ovaj grad nudi jedinstvenu mešavinu istorijskih znamenitosti, modernih atrakcija i kulturnih događaja, čineći ga izuzetno privlačnim za studente i posetioce iz celog sveta.

Ovde ćete naći sve – od čuvenog Muzeja veštica i istorijskog četvrti sa svojim starim građevinama, do modernih galerija i kafića. Salem je mesto gde istorija sreće savremenost, a njegova jedinstvena atmosfera privlači one koji traže učenje, avanturu i neobična iskustva.

Prednosti Učešća u Work and Travel Programu u Salemu

Učešće u Work and Travel programu u Salemu nudi niz prednosti:

 • Bogata Istorija i Kultura: Salem pruža priliku da se uči o američkoj istoriji na autentičan način, posebno o suđenjima za veštičarenje iz 1692. godine.
 • Raznovrsnost Poslovnih Prilika: Od rada u muzejima i istorijskim lokalitetima do ugostiteljstva i maloprodaje, Salem nudi širok spektar poslova koji obogaćuju iskustvo i veštine.
 • Jedinstvena Iskustva: Grad pruža priliku za upoznavanje raznolike zajednice, učestvovanje u lokalnim festivalima i događajima, te istraživanje jedinstvenih lokalnih atrakcija.

Tipovi Poslova Dostupni Studentima u Salem-u

Salem, sa svojim bogatim istorijskim nasleđem i pulsirajućim turističkim životom, nudi studentima u Work and Travel programu širok spektar zanimljivih i dinamičnih poslovnih mogućnosti. Evo detaljnijeg pregleda nekih od najpopularnijih poslova koji su dostupni:

 1. Turistički Vodiči i Interpreti u Muzejima
  • Posao turističkog vodiča u Salemu nudi jedinstvenu priliku da se istraži i deli istorija grada, posebno vezanu za suđenja za veštičarenje.
  • Interpreti u muzejima igraju ključnu ulogu u edukaciji i angažovanju posetilaca, često kroz kostimirane rekonstrukcije i interaktivne prezentacije.
 2. Ugostiteljstvo: Konobari, Kuvari, i Osoblje za Pripremu Hrane
  • Rad u restoranima i kafićima pruža priliku za razvijanje veština u ugostiteljstvu, kuhinji i usluživanju klijenata.
  • Salemova kulinarska scena je raznolika, nudeći prilike za rad u tradicionalnim američkim restoranima, kao i u onima koji nude međunarodnu kuhinju.
 3. Maloprodaja: Prodavci u Suvenirnicama i Specijalizovanim Prodavnicama
  • Prodavci u suvenirnicama i specijalizovanim prodavnicama dobijaju priliku da rade sa raznolikim asortimanom proizvoda, od knjiga i umetničkih dela do ručno rađenih suvenira.
  • Ovaj posao zahteva veštine u prodaji, kao i sposobnost pružanja korisnih informacija i preporuka turistima.
 4. Rad u Hotelskoj Industriji: Recepcioneri, Osoblje za Čišćenje, i Pomoćno Osoblje
  • Hoteli i gostionice u Salemu često traže pouzdane i prijateljski nastrojene recepcionere, kao i osoblje zaduženo za održavanje čistoće i reda.
  • Ovi poslovi nude priliku da se stekne iskustvo u gostoprimstvu i upravljanju smeštajem.
 5. Sezonski Poslovi u Vezi sa Festivalima i Događajima
  • Salem je domaćin brojnih sezonskih festivala i događaja, posebno tokom Halloween sezone, što otvara mnoge prilike za sezonske poslove.
  • Poslovi mogu uključivati organizaciju događaja, rad na štandovima, pomoć u logistici i koordinaciji.
 6. Pomoćni Poslovi u Umetničkim Galerijama i Radionicama
  • Za one zainteresovane za umetnost, poslovi u galerijama ili radionicama nude priliku da se uči o lokalnoj umetničkoj sceni i učestvuje u njenom promovisanju.

Svi ovi poslovi ne samo da pružaju financijsku korist studentima, već im omogućavaju da razvijaju i poboljšavaju svoje veštine u komunikaciji, organizaciji, timskom radu, i upravljanju vremenom – veštine koje su vredne u svakoj karijeri.

Satnice i Finansijske Mogućnosti u Salemu

Satnice u Salemu se razlikuju u zavisnosti od posla, ali su često konkurentne:

 • Satnice se kreću od $15 do $18 ili više, u zavisnosti od vrste posla i iskustva.
 • Rad u ugostiteljstvu i turizmu često uključuje bakšiš, što može značajno povećati ukupnu zaradu.

Život i Kultura u Salemu

Život u Salemu tokom leta nudi bogat kulturni i društveni život:

 • Festivali i Događaji: Salem domaćin je brojnim događajima, uključujući umetničke festivale, istorijske rekonstrukcije i sezonske proslave.
 • Istraživanje Istorije: Grad nudi mnoge mogućnosti za istraživanje svoje bogate istorije, od muzeja veštica do istorijskih groblja i spomenika.
 • Prirodne Lepote i Rekreacija: Salem se nalazi na obali, pružajući priliku za uživanje na plaži, vožnju biciklom i druge aktivnosti na otvorenom.

Poslodavci u Salemu

Grad Salem, sa svojom jedinstvenom istorijom i kulturnim značajem, privlači raznolike poslodavce koji nude širok spektar radnih mogućnosti za studente Work and Travel programa. Evo detaljnijeg uvida u neke od glavnih vrsta poslodavaca u Salemu:

 1. Istorijski Muzeji i Atrakcije
  • Salem je dom brojnim muzejima i istorijskim atrakcijama koje se fokusiraju na različite aspekte lokalne istorije, uključujući suđenja za veštičarenje i pomorsku prošlost.
  • Primeri uključuju Muzej veštica u Salemu, Muzej Peabody Essex, i House of the Seven Gables.
  • Ovi poslodavci nude poslove koji se kreću od vođenja tura, preko rada na recepciji, do uloga u održavanju i administraciji.
 2. Ugostiteljski Objekti: Restorani, Kafići i Barovi
  • Salemova ugostiteljska scena je raznolika, nudeći sve od tradicionalnih američkih bistroa do sofisticiranih restorana sa morskim specijalitetima.
  • Restorani poput The Lobster Shanty, Turner’s Seafood, i Finz Seafood & Grill su popularni među turistima i lokalnim stanovništvom.
 3. Hoteli i Gostionice
  • Salem nudi različite smeštajne opcije, od istorijskih hotela do modernih gostionica.
  • Hoteli poput The Salem Inn i The Hawthorne Hotel su poznati po svojoj gostoljubivosti i pružaju priliku za rad u različitim sektorima gostoprimstva.
 4. Prodavnice Suvenira i Specijalizovane Prodavnice
  • Grad je pun jedinstvenih prodavnica koje prodaju sve od suvenira i knjiga do ručno rađenih proizvoda i umetničkih dela.
  • Prodavnice poput Witch City Wicks, sa ručno rađenim svećama, i Crow Haven Corner, najstarija veštičja prodavnica u Salemu, nude zanimljive mogućnosti za rad u maloprodaji.
 5. Umetničke Galerije i Radionice
  • Salem podržava bogatu umetničku scenu sa brojnim galerijama koje izlažu radove lokalnih umetnika.
  • Rad u galerijama kao što su Salem Art Gallery ili The Art Corner pruža priliku za upoznavanje sa lokalnom umetnošću i kulturom.
 6. Sezonski Festivali i Događaji
  • Grad Salem domaćin je mnogih sezonskih događaja, naročito tokom oktobra, meseca Halloween-a, kada se organizuju brojni festivali, sajmovi i tematski događaji.
  • Organizacije poput Salem Haunted Happenings nude sezonske poslove u organizaciji događaja, prodaji karata, i logistici.

Svi ovi poslodavci nude jedinstvene prilike za studente da steknu dragoceno iskustvo, razvijaju profesionalne veštine i istovremeno uživaju u jedinstvenom ambijentu ovog istorijskog grada.

Kako se Prijaviti za Work and Travel Program u Salemu

Da biste se prijavili za program u Salemu:

 1. Proverite kvalifikacije i kontaktirajte Experience agenciju za više informacija.
 2. Prijavite se i prođite kroz selekciju i viziranje.
 3. Pripremite se za putovanje i smeštaj uz našu pomoć.

Zaključak

Salem, MA, nudi jedinstvenu kombinaciju istorije, kulture i radnih iskustava. Bilo da ste zainteresovani za američku istoriju, želite da razvijate profesionalne veštine ili tražite uzbudljive avanture, Salem je idealno mesto za vaše letnje Work and Travel iskustvo. Prijavite se preko Experience agencije i započnite svoju avanturu u ovom istorijskom i misterioznom gradu!

 

KAKO STUDENTI KAŽU, KO PRE RADNOJ PONUDI, NJIHOVA JE

Ako želiš među prvima da dobiješ informaciju o promocijama, akcijama i novim radnim ponudama, ostavi svoj email i povremeno ćemo ti poslati novosti. (obećavamo nećemo spamovati)

Salem, MA Work and Travel iskustva - Priče iz prve ruke

Najvrednija iskustva su ona do kojih smo sami došli. Ipak, iskustva drugih putnika će ti biti od velike pomoći u donošenju prave odluke.

Kristina

Kolorado Work and Travel Iskustvo – Kristina

Work and Travel USA

Kristina je letela avionom po prvi put u životu i imala dva presedanja do Kolorada. Detaljno je pisala o svom iskustvu za časopis Kužiš za nacionalne zajednice u Srbiji. Pošto ne postoji u online izdanju mi vam ga prenosimo ovde.

Milos

Alaska Work and Travel Iskustvo – Miloš

Work and Travel USA

Ovako otprilike stoje stvari što se tiče mog nekog ličnog iskustva, naglašavam to ličnog jer pre svega ja sam neko ko voli prirodu i iz tog razloga sam otišao u Denali, Alaska.

Matija

Denver Work and Travel Iskustvo – Matija

Work and Travel USA

Naša priča je malo drukčija od onih koji su išli na istočnu obalu raditi. Mi nismo bili smješteni u kući s 10 ostalih studenata, nego smo nas dvoje živjeli u hotelskoj sobi jer smo u tom hotelu i radili housekeeping.

Nikola

Newport Work and Travel Iskustvo – Nikola

Work and Travel USA

Moja avantura počinje 22. maja kada su me sa beogradskog aerodroma ispratili moji najmiliji. Sticajem okolnosti, na put krećem sam. Zbog toga je ovo bio još veći izazov za mene.

Glorija

New York Work and Travel Iskustvo – Glorija

WORK AND TRAVEL USA

Malo pomalo studirajući sam se upoznala sa programom Work and Travel i sa sigurnošću mogu reći izabrala sam pravu agenciju- Experience agenciju! Na početku je sve djelovalo nestvarno ali od trenutka kad sam ušla u avion, avantura je počela.

Ocean City Work and Travel Iskustvo – Matea

Work and Travel USA

Posao hostese u lokalnom obiteljskom restoranu pod nazivom The Dough Roller bio je iznimno zanimljiv i relativno lak. Stalno okruženje posjetitelja restorana, kao i dobra radna ekipa učinili su radne sate relativno kratim i zabavnim.

Ognjen

Maryland Work and Travel Iskustvo – Ognjen

Work and Travel USA

Proputovao sam vise evropskih zemalja , ali nekako sam se osjecao ogranicenim , i postavljao sam sebi pitanje , pa zasto ne bi pokusao da vidis nesta sto je veoma udaljeno od tebe , nestosto si vidjeo samo na tv-u ili na nekim fotografijama.

Katarinina slika

Rhode Island Work and Travel Iskustvo – Katarina

Work and Travel USA

Leto 2017. sam provela u Njuportu, jednom predivnom mestu na Rhode Island-u Kuće kao u filmovima, čisto je i sređeno, na svakom koraku restorani i barovi. Nisam doživela kulturni šok kao što sam očekivala, naravno neke stvari su mi bile neobične i čudne, čak i bizarne ali sam se brzo navikla.

Elena u drustvu

Virginia Work and Travel Iskustvo – Elena

Work and Travel USA

S obzirom da studiram kulturu i turizam, Williamsburg je bio pravi odabir za mene. Na ulazu u Williamsburg se nalazi Bush Gardens, veliki zabavni park kojem je posjećenost zaista ogromna. Grad je miran i nema mjesta za izlazak, ali ima mnogo restorana i outleta.

Maryland Work and Travel Iskustvo – Aleksandra

Work and Travel USA

Priznajem da sam se često pitala da li sam uopšte sposobna za sve što me možda čeka. Da sam znala da će moje američko iskustvo biti tako pozitivno, bila bih mnogo opuštenija.

Tamara Work and Travel

Placid, NY Work and Travel Iskustvo – Tamara

Work and Travel USA

Odlazak na drugi kontinent iz naše države je zaista veliki luksuz. Međutim, jedno veče krenula sam do grada I srela sam svog prijatelja, koji mi je krenuo pričati o sjajnoj ideji I programu “Work and travel”, čija se priča zapravo potrefila sa mojim maštanjem – spojiti ugodno sa korisnim.

tanjino iskustvo

New York Work and Travel Iskustvo – Tanja

Work and Travel USA

Ja sam Tanja Stojaković. Trenutno sam au pair u jednoj porodici u Americi. Prije nego ispričam svoju priču, želim da vam napišem jednu rečenicu koja je veoma važna: ,,Vjerujte u svoje snove, jer kad vi imate vjeru u njih, oni se ostvaruju!”

Ljiljana uhvatila dugu

Ljiljana

Work and Travel USA

Nije lako, to moram odmah istaći na početku, ali svakako vrijedi. Četiri mjeseca nije malo, ali snaga koju dobijete nakon ta četiri mjeseca je nevjerovatna. Malo je nezgodno jer će ovdje sve ostati isto a vi ćete se promjeniti za 180 stepeni, ali vjerujte vrijedi.

Djordje osvaja svet

Đorđe

Work and Travel USA

Pre svega, savetujem sve studente da se prijave na Work and Travel program jer je ogromna prilika da u studentskim danima doživite mnoštvo lepih stvari tokom leta. Za one koji su načinili prvi korak, dao bih smernicu u pravcu Ocean City-ja.

Anja i Lea u Americi

Lea i Anja

Work and Travel USA

Od ljudi koji su bili na work and travel programu čuli smo mnogo lepih stvari i same se odlučile da se upustimo u takvu avanturu. Nismo se poznavale pre programa ,u agenciji Experience smo se sasvim slučajno upoznale i odlučile da zajedno krenemo u ovakvu avanturu jer su nam bili isti ciljevi. Dobro iskustvo, zarada , zabava i upoznavanje Amerike.

Jelena Work and Travel

Jelena

Work and Travel USA

Kao svoju destinaciju u Americi, odabrala sam Estes Park u Koloradu. Mali grad u oblasti Rocky Mountains National park-a, na 2500m nadmorske visine. I nisam se pokajala.

Simonida u Americi

Simonida

Work and Travel USA

Kako smo kasno stizale u NY, bukirale smo hostel na jednu noć kako bi iskoristile priliku za pravi sex & the city doživljaj! Prošetale smo petom avenijom, večerale na times square.. ljudi svih nacija prolazili su kao da je dan tek počeo, celu noć je bila gužva, NY je neverovatan grad..i prelep uvod za nastavak avanture na prelepom Cape Cod-u.

Pogledaj i druge programe iz naše ponude

WORK & TRAVEL USA LOKACIJE

Zamisli da na putu do kuće vidiš Golden Gate u sumrak ili kako na pauzi za ručak grabiš parče najbolje Njujorške pice? Lokacije iz kultnih filmova, prirodna bogatstva, dinamičan društveni život, kultura i zabava su ti u Americi uvek na dohvat ruke. Na tebi je samo da izabereš da li želiš obalu, planinski venac, nacionalni park, pustinju, ostrvo ili megapolis. Lokacije za Work and Travel program su najražličitije, ali pre svega, to su lokacije sa velikim brojem turističkih atrakcija.
Pogledaj sve lokacije

Detalji Programa

Poslovi na Work and Travel USA

Da, tačno je da možda još uvek studiraš i imaš malo radnog iskustva, ali to nije prepreka za Work and Travel program! Ovaj program je osmišljen baš za tebe – da testiraš svoje veštine, razvijaš nove talente i skupljaš neprocenjiva iskustva koja će ti koristiti tokom cele karijere.

Raznolikost poslova:
Zahvaljujući našim partnerima širom SAD, nudimo ti širok spektar sezonskih poslova. Bilo da je to u restoranima, trgovini, hotelima, zabavnim parkovima ili čak na plaži – imaš šansu da pronađeš posao koji će ti se svideti.

Sticanje veština:
Bez obzira na posao koji odabereš, sticanje veština kao što su timski rad, komunikacija sa ljudima različitih kultura i rešavanje problema na licu mesta biće neizostavni deo tvog iskustva.

Plata:
Plata varira od posla do posla, ali u proseku se kreće između $10 i $20 po satu. Uz mogućnost dodatnog bonusa i napojnica, možeš zaraditi dovoljno da pokriješ svoje troškove i uživaš u putovanju!

Šta očekivati:
U Work and Travel programu, shvatamo da mnogi studenti možda nemaju mnogo radnog iskustva, ali Amerika ti pruža priliku da se razvijaš na različitim radnim mestima. Nude ti se ne samo entry-level poslovi već i specijalizovane pozicije, posebno u oblasti ugostiteljstva i turizma, idealne za studente gastronomije ili sličnih fakulteta ili sa takvim iskustvom. Upusti se, zaradi, razvijaj svoje veštine i postani deo radne kulture koja ceni inicijativu i trud. Očekivane zarade kreću se od $10 do $20 po satu, uz mogućnost većih zarada na specijalizovanim pozicijama.

Naša podrška:
Sa Experience timom iza sebe, možeš biti siguran da ćeš imati svu potrebnu podršku. Pomoći ćemo ti da se prilagodiš, razumemo američki sistem rada i maksimalno iskoristiš svoj boravak.

Lokacije Work and Travel USA programa

Zamisli kako uživaš u zlatnoj svetlosti Golden Gate mosta prilikom povratka kući ili kako za pauzu ručka brzo zagrabiš parče prave Njujorške pice. Amerika ti nudi priliku da živiš i radiš na mestima koja si dosad samo sanjao ili gledao u filmovima. Možda te privlači šum talasa na atlantskim plažama, urbana dinamika Ocean City-ja, šarm New England-a, letnji dani u Lake Placidu, planinske avanture u Park City, UT ili čari Aspen-a, CO. Svaka destinacija donosi jedinstveno iskustvo.

Od obala Atlantika do planinskih venaca, od nacionalnih parkova do metropola poput San Francisco-a, izaberi mesto koje najviše odgovara tvojim željama. Naše preporučene lokacije uključuju: Rehoboth Beach, DE; Ocean City, MD; Newport, RI; San Francisco, CA; Colorado; Wildwood, NJ; Maine; Bethany Beach, DE; Park City, UT; Aspen, CO; Massachusetts. Za potpun uvid u sve što nudimo, popuni upitnik ispod i preuzmi sve naše ponude i detaljne informacije o lokacijama.

Work and Travel sezona - Termini i trajanje

Proleće označava početak novih avantura. Work and Travel program ti omogućava da započneš svoju avanturu između maja i oktobra. Tačni datumi tvog boravka zavise o poslu koji biraš, ali garantujemo ti do pet meseci života i rada u Americi. Evo nekoliko okvirnih datuma po zemljama:

 • Srbija: 21.05. – 01.10.
 • Bosna i Hercegovina: 28.05. – 01.10.
 • Crna Gora: 29.05. – 25.09.
 • Hrvatska: 10.06. – 10.10.

Bitno je da znaš: Radna sezona traje do četiri meseca, u zavisnosti od tvog fakultetskog rasporeda i poslovne ponude. Nakon radne sezone, imaš 30 dana, takozvani “grace period”, da uživaš i istražuješ Ameriku – ali, ako ti predavanja počinju 5.10., moraš se vratiti kući do tog datuma. Prvih četiri meseca su ti prilika za sticanje iskustva, a posle toga imaj na umu da je rad strogo zabranjen.

U toku radnog dela programa, izlazak iz SAD je moguć uz odobrenje sponzora, ali ponovni ulazak nije zagarantovan – sve zavisi od odluke službenika na granici. Ukoliko se odlučiš za izlazak iz SAD tokom 30 dana odmora, ponovni ulazak na istu vizu nije moguć.

Uslovi učešća

Želiš da postaneš deo kulturne razmene kroz Work and Travel program? Pogledaj osnovne uslove koje treba da ispuniš:

 1. Status studenta: Studiraš na osnovnim ili master studijama.
 2. Akademska aktivnost: Redovno polažeš ispite.
 3. Engleski jezik: Vladaš engleskim jezikom dovoljno dobro za posao koji odabereš.
 4. Novčana sredstva: Poseduješ određeni iznos pri ulasku u SAD.
 5. Državljanstvo: Pripadaš zemljama zapadnog Balkana.
 6. Starosna dob: Imaš između 18 i 26 godina.

Koje osobine ti pomažu u programu?
Iskustvo će ti biti još bogatije ako poseduješ: odgovornost, izgrađene radne navike, toleranciju, fleksibilnost i iskrenu želju za sticanjem novih prijateljstava i iskustava.

Zainteresovan/a?
Ako se prepoznaješ u ovim uslovima i želiš da ovo leto provedeš u Americi, stičući samostalnost i praveći promene u svojoj svakodnevnici – sa entuzijazmom te pozivamo da se prijaviš! Ako nisi potpuno siguran/a, uradi TEST kako bi proverio/la svoju kvalifikaciju za program. Naravno, uvek možeš da nas kontaktiraš putem WhatsApp-a, Vibera ili Messenger-a za dodatne informacije.

Prijava i procedura za program Work and Travel

Vreme prijave:
Prijave su otvorene od 1. septembra tekuće godine do 1. februara naredne godine ili dok ima raspoloživih mesta. Želiš prvenstvo u odabiru posla i lokacije? Preporučujemo ti da se prijaviš što ranije!

Besplatne konsultacije:
Prije nego što se zvanično prijaviš, pozivamo te na besplatno savetovanje. To je idealna prilika da se upoznaš s programom i postaviš sva pitanja koja te interesuju. Zakaži konsultacije ovde.

Dokumentacija za prijavu:
Kada dolaziš na prijavu, donesi sa sobom:

 1. Pasoš
 2. Ličnu kartu
 3. Indeks
 4. Potvrdu o studiranju

Koraci procedure:

 1. Prijava i potpisivanje osnovnog ugovora.
 2. Odabir radne ponude i Skype intervju s poslodavcem/sponzorom.
 3. Obrada dokumentacije i dobijanje DS-2019 forme.
 4. Zakazivanje termina za intervju u ambasadi SAD.
 5. Dobijanje vize i organizacija putovanja.
 6. Orijentacija pre odlaska.
 7. Boravak u SAD.
 8. Naša podrška tokom celog trajanja programa.
 9. Po završetku radnog dela, putuj i istražuj.
 10. Povratak kući.

Uz tebe je naš tim:
Iskoristi priliku da iskusiš Ameriku uz potpunu podršku našeg tima. Bilo da ti je potrebno savetovanje, pomoć ili samo razgovor, tu smo za tebe. Kontaktiraj nas i započni svoju avanturu!

Prijavi se na Work & Travel program

Korisni saveti u vezi sa Work and Travel programom

Korisni saveti u vezi sa Work and Travel programom

1. Pravilno informišite se o zdravstvenom osiguranju:
Zdravstvena zaštita u SAD može biti skupa. Kako biste izbegli nepredviđene troškove, uverite se da ste dobro osigurani. Kroz naš program, bićete automatski osigurani tokom prvih četiri meseca. Nakon toga, nudimo fleksibilne pakete koji će vam pokriti eventualne dodatne dane boravka.

2. Upravljajte svojim finansijama:
Imajući u vidu različite troškove života širom SAD-a, planirajte i pravite budžet. Postavljanjem mesečnog limita i praćenjem troškova možete maksimizirati svoju zaradu.

3. Budite informisani o porezima:
U SAD-u će se od vaše zarade automatski odbijati federalni i državni porezi. Na kraju godine, možete biti kvalifikovani za povraćaj dela tih poreza. Naša saradnja sa Easy Tax Store-om će vam pomoći da ovaj proces bude što lakši.

4. Učestvujte u kulturnim aktivnostima:
Iskoristite priliku da se uronite u američku kulturu. Posetite lokalne festivale, muzeje ili se priključite društvenim događajima. Ovo je ne samo zabavno, već vam može pomoći i da steknete nove prijatelje i proširite svoju mrežu kontakata.

5. Ostanite povezani sa nama:
Bilo da imate pitanja, potrebnu pomoć ili samo želite da podelite svoje iskustvo, tu smo za vas. Naša aplikacija, dostupna na Google Play Store-u i App Store-u, je odličan resurs za sve informacije koje vam mogu zatrebati tokom vašeg boravka.

Šta treba znati o Americi pre putovanja?

Kultura i identitet:
Amerika je, kako ste naveli, “melting pot”, spoj raznih kultura koje su doprinele stvaranju nove. Iako su mnoge stvari univerzalne, neke specifičnosti variraju od države do države. Cenjenje individualnosti, takmičarskog duha i timskog rada su ključni aspekti američke kulture.

Odnosi među ljudima:
Amerikanci su generalno neformalni u komunikaciji. Prijateljski su nastrojeni, često se obraćaju samo imenom i mogu biti prisniji u svakodnevnom razgovoru nego što smo navikli u Evropi.

Veličina zemlje:
Kao što ste naglasili, Amerika je ogromna. Ono što Evropljani smatraju dugom vožnjom, Amerikanci mogu smatrati kratkom. Uzimajući u obzir da su veća naselja građena u eri automobila, razdaljine između destinacija mogu biti veće nego što se čini na prvi pogled.

Sistem merenja:
SAD koristi imperijalni sistem merenja. Temperatura je izražena u Farenhajtima, a udaljenosti u miljama.

Napojnice:
Uobičajeno je ostaviti između 15% i 20% ukupnog računa kao napojnicu.

Sistem zdravstvene zaštite:
Kao što je već pomenuto, troškove lečenja snosi pacijent. Preporučljivo je da se unapred informišete o troškovima potencijalnih medicinskih usluga.

Politika i društvo:
Zbog suživota velikog broja nacija, politička korektnost je izuzetno važna. Diskriminacija bilo koje vrste nije prihvatljiva.

Alkohol i cigarete:
U većini američkih država, minimalna dozvoljena starost za konzumiranje alkohola je 21 godina, dok je za kupovinu cigareta to obično 18 ili 21 godina, zavisno o državi.

Vremenske zone:
Amerika obuhvata četiri glavne vremenske zone: Pacific, Mountain, Central i Eastern. Uzmite to u obzir kada planirate komunikaciju sa porodicom i prijateljima kod kuće.

Električni standardi:
Naponski standard u SAD je 110-120V, dok je u kod nas 220-240V. Biće vam potreban adapter za svoje elektronske uređaje.

Završna misao:
Kada putujete u Ameriku, budite otvorenog duha, posmatrajte, učite i prilagodite se. Kako kaže latinska poslovica – “Kada si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin”.

Lista najvećih benefita W&T programa

Nema boljih planova za leto od onih koje možeš već danas da zakucaš! Da li maštaš o hvatanju zlatnih zraka Kalifornijskog sunca na Venice Beach ili kako sa novim društvom postavljaš šator ispod zvezdanog neba Grand Canion-a? Stvori sjajne uspomene od novca zarađenog kroz sponzorisane, legalne poslove u najdinamičnijoj ekonomiji sveta. Pridruži se preko 100.000 studenata koji svake godine posete Ameriku kroz Work and Travel USA program!

A evo i nekih konkretnih benefita učešća u W&T programu:

 1. Međunarodno iskustvo: Učestvovanje u W&T programu omogućava studentima da steknu dragoceno međunarodno radno iskustvo, što može biti prednost prilikom zapošljavanja u budućnosti.
 2. Usavršavanje jezika: Boravkom i radom u Americi, studenti imaju priliku da svakodnevno praktikuju engleski jezik, što znatno unapređuje njihove jezičke veštine.
 3. Kulturološka razmena: Studenti upoznaju američku kulturu iz prve ruke i stiču dublje razumevanje globalnih razlika i sličnosti.
 4. Mreža kontakata: Prilika za uspostavljanje međunarodnih kontakata i stvaranje veza koje mogu koristiti u profesionalnom razvoju.
 5. Finansijska nezavisnost: Osim što zarađuju tokom boravka, studenti također uče kako da upravljaju svojim finansijama u stranoj zemlji.
 6. Osobni razvoj: Izazovi s kojima se suočavaju tokom programa pomažu u razvijanju veština rešavanja problema, adaptacije na nove situacije i sticanju veće samostalnosti.
 7. Prilika za putovanje: Nakon završetka radnog dela programa, studenti imaju priliku da putuju po Americi i upoznaju različite delove zemlje.
 8. Društveno umrežavanje: Mogućnost upoznavanja ljudi iz različitih delova sveta koji također učestvuju u programu, što doprinosi širenju horizonta i razmeni iskustava.
 9. Postavljanje temelja za budućnost: Iskustvo stečeno kroz W&T program može biti odskočna daska za daljnje studije ili radne prilike u inostranstvu.

close icon