Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Radi i putuj – Kako izgleda studentsko iskustvo u SAD?

Uvod

Zamislite da imate priliku da proširite svoje horizonte, steknete neprocenjivo radno iskustvo i istražite kulturu Sjedinjenih Američkih Država – sve to dok ste još student! Program “Radi i putuj” pruža upravo takvu mogućnost. U ovom vodiču, detaljno ćemo istražiti sve aspekte ovog izazovnog, ali i izuzetno nagradjujućeg iskustva.

Sadržaj:

  • Šta je Work and Travel program i zašto je zanimljiv studentima?
  • Šta vam je sve potrebno od dokumenata da biste aplicirali za “Radi i putuj” program?
  • Za koje sve poslove mogu studenti da konkurišu u SAD?
  • Koje su sve destinacije dostupne studentima za rad?
  • Mogu li studenti da rade paralelno više poslova tokom programa?
  • Šta je neophodno da znate o uslovima rada i života u SAD pre polaska?
  • Kakve su opcije za studente nakon završetka Work and Travel programa?
  • Kako izgleda program putovanja studenata nakon završetka radnih obaveza?
  • Koje su najpopularnije destinacije koje studenti obilaze po SAD?
  • Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je Work and Travel program i zašto je zanimljiv studentima?

Work and Travel program je jedinstvena prilika za studente da provedu leto radeći i putujući po Sjedinjenim Američkim Državama. Studenti dobijaju priliku da rade na privremenim, često sezonskim poslovima, dok u slobodno vreme mogu da istražuju različite delove SAD. Ovo iskustvo omogućava studentima ne samo da zarade, već i da steknu vredne životne i profesionalne veštine, upoznaju različite kulture i usavrše engleski jezik.

Za mnoge studente, Work and Travel program predstavlja prvi korak ka samostalnosti i odgovornosti. Učestvovanje u ovakvom programu nije samo o radu i zaradi; to je avantura koja oblikuje karakter, širi vidike i ostavlja neizbrisive uspomene. Raznovrsnost poslova i destinacija čini ovaj program privlačnim za širok spektar studenata, dok prilika za međunarodno umrežavanje otvara vrata budućim profesionalnim mogućnostima.

U narednim poglavljima, detaljnije ćemo se posvetiti svakom aspektu Work and Travel programa, od potrebnih dokumenata, preko poslova koji su na raspolaganju, do mogućnosti putovanja i života u SAD. Saznajte sve što vam je potrebno da biste iskoristili ovu izvanrednu priliku!

Šta vam je sve potrebno od dokumenata da biste aplicirali za “Radi i putuj” program?

Da biste učestvovali u Work and Travel programu, neophodno je pripremiti određenu dokumentaciju koja će vas legitimisati kao kandidata za ovaj program. Prvi i osnovni dokument jeste vaša studentska legitimacija koja potvrđuje da ste trenutno upisani na neki od fakulteta. Ovaj dokument je temelj vaše aplikacije, jer program “Radi i putuj” je namenjen isključivo studentima.

Naredni korak je dobijanje J-1 vize, specifične vrste vize koja se izdaje za kulturnu i obrazovnu razmenu. Proces apliciranja za J-1 vizu podrazumeva popunjavanje DS-160 obrasca, zakazivanje i prisustvovanje intervjuu na ambasadi, kao i plaćanje odgovarajućih taksi. Važno je naglasiti da je za dobijanje J-1 vize potrebno da imate sponzora, odnosno agenciju koja vas vodi kroz proces Work and Travel programa.

Osim ovih osnovnih dokumenata, potrebno je pripremiti i detaljan CV na engleskom jeziku. U CV-u je važno istaći sve vaše dosadašnje radno iskustvo, veštine i hobije, jer će poslodavci u SAD na osnovu toga procenjivati vašu sposobnost za određene poslove. Ne zaboravite da priložite i motivaciono pismo, koje treba da objasni zašto želite da učestvujete u programu i šta očekujete da ćete naučiti i doživeti.

Poslednji, ali ne manje važan dokument, jeste dokaz o finansijskoj sposobnosti. Potrebno je pokazati da imate dovoljno sredstava za pokrivanje inicijalnih troškova boravka u SAD dok ne počnete da zarađujete kroz program. Ovaj dokaz može biti u obliku izvoda sa bankovnog računa, pisma garanta, ili stipendije.

Ukratko, priprema dokumentacije za Work and Travel program zahteva vreme i pažnju. Svaki dokument je ključan deo vaše aplikacije i otvara vrata ka nezaboravnoj avanturi i iskustvu koje će obogatiti vaš studentski život.

Za koje sve poslove mogu studenti da konkurišu u SAD?

Work and Travel program nudi širok spektar poslovnih mogućnosti za studente, prilagođen različitim interesovanjima i veštinama. Evo nekoliko primera poslova koje studenti najčešće biraju:

1. Poslovi u ugostiteljstvu

Ugostiteljstvo je jedna od najpopularnijih oblasti za studente u Work and Travel programu. Ovi poslovi uključuju rad u restoranima, kafićima, hotelima i odmaralištima. Pozicije mogu varirati od konobara, barmena, do recepcionera ili pomoćnika u kuhinji. Ovi poslovi su idealni za studente koji uživaju u interakciji s ljudima i žele da usavrše svoje veštine komunikacije.

2. Maloprodaja

Rad u maloprodaji pruža priliku studentima da rade u trgovinama, buticima ili velikim tržnim centrima. Ovo može uključivati rad na kasi, pomoć kupcima pri izboru proizvoda ili aranžiranje robe. Ovaj posao je odličan za razvoj veština u prodaji i pružanju usluga klijentima.

3. Poslovi u zabavnim parkovima

Zabavni parkovi često zapošljavaju studente za različite uloge, kao što su operateri na vožnjama, prodaja ulaznica, ili rad u prodavnicama suvenira. Ovi poslovi su dinamični i pružaju jedinstvenu priliku za rad u veselom i energičnom okruženju.

4. Posao Spasioca na bazenima

Rad kao spasilac na bazenima je popularan među studentima koji žele da provedu leto radeći na otvorenom, u blizini vode. Spasioci su odgovorni za bezbednost posetilaca na bazenima, što uključuje nadzor nad kupačima, pružanje prve pomoći u slučaju nezgoda, i održavanje čistoće i bezbednosti bazenskog područja.

Svaki od ovih poslova pruža jedinstvenu priliku da se steknu nove veštine, upoznaju različiti ljudi i istraži američka kultura i način života.

Koje su sve destinacije dostupne studentima za rad?

Work and Travel program, sa svojim sezonskim karakterom, otvara vrata različitim destinacijama širom SAD-a, idealnim za studentski rad tokom letnjih meseci. Evo nekoliko najpopularnijih destinacija koje privlače studente iz celog sveta:

1. Ocean City, Maryland

Ocean City u Marylandu je jedna od omiljenih destinacija za studente. Ovaj šarmantni primorski grad nudi raznovrsne poslove, posebno u ugostiteljstvu i turizmu, gde studenti mogu uživati u radu uz prelepe plaže i živahnu atmosferu.

2. : Mesta na Atlantskom okeanu

Od Mainea do Floride, atlantska obala SAD-a nudi brojne prilike, posebno u letnjim mesecima kada turizam cveta. Studenti mogu raditi u različitim gradovima duž ove regije, uživajući u prelepim plažama i istražujući raznoliku kulturu istočne obale.

3. Kolorado i Juta

Iako su poznati po skijalištima, Kolorado i Juta tokom leta postaju centri za ljubitelje prirode i avanturizma. Studenti ovde mogu pronaći poslove u nacionalnim parkovima, turističkim centrima i ugostiteljskim objektima, uživajući u prelepim planinskim pejzažima i aktivnom životnom stilu.

4. San Francisko, Kalifornija

San Francisko, sa svojim živopisnim Pier 39 i urbanim šarmom, privlači studente željne gradskog iskustva. Poslovi ovde često uključuju rad u trgovinama, restoranima i turističkim atrakcijama, sa predivnim pogledom na zaliv i čuveni Golden Gate.

Svaka od ovih destinacija nudi jedinstveno iskustvo, omogućavajući studentima da se upuste u avanturu života, steknu nove veštine i uspomene koje će trajati večno. Biranje destinacije zavisi od ličnih interesovanja i ciljeva svakog studenta, a sezonski karakter poslova osigurava da svako može naći nešto što mu odgovara tokom letnjih meseci.

 

Mogu li studenti da rade paralelno više poslova tokom programa?

Jedno od čestih pitanja među studentima koji planiraju da učestvuju u Work and Travel programu je da li je moguće raditi više poslova istovremeno. Odgovor je potvrdan, ali sa određenim uslovima. Work and Travel program omogućava studentima fleksibilnost u odabiru i kombinovanju poslova, što može biti izuzetno korisno za maksimiziranje iskustva i zarade.

Prvo i osnovno, važno je da se pridržavate pravila programa i viza za koje ste aplicirali. Ovo znači da svi poslovi moraju biti odobreni od strane sponzora programa. Drugo, važno je da poslovi ne narušavaju vaše glavne obaveze, kao što su radni sati na primarnom poslu i očuvanje zdravlja i dobrobiti.

Pri odabiru dodatnog posla, preporučuje se da razmotrite fleksibilnost radnog vremena, lokaciju i kako se novi posao uklapa u vaš generalni raspored. Bitno je naći balans između rada, odmora i istraživanja, kako biste u potpunosti iskoristili svoje vreme u SAD.

Šta je neophodno da znate o uslovima rada i života u SAD pre polaska?

Pre nego što krenete na svoje Work and Travel iskustvo, bitno je informisati se o uslovima rada i života u SAD. Ovo će vam pomoći da se pripremite i maksimalno iskoristite svoje vreme provedeno u Americi.

Savet #1: Razumite radno zakonodavstvo

Upoznajte se sa osnovnim aspektima američkog radnog zakonodavstva, uključujući minimalnu satnicu, radno vreme, i prava radnika. Ovo je ključno za razumevanje vaših prava i obaveza kao radnika.

Savet #2: Budžetiranje i troškovi

Razmislite o vašem budžetu i troškovima života. Uključite smeštaj, hranu, prevoz, kao i dodatne troškove poput osiguranja i razonode. Dobro planiranje finansija pomoći će vam da izbegnete finansijske probleme tokom boravka.

Savet #3: Kultura i običaji

Budite otvoreni za učenje o američkoj kulturi i običajima. Razumevanje lokalne kulture pomoći će vam u prilagođavanju i uživanju u vašem boravku.

Savet #4: Zdravstveno osiguranje

Osigurajte se da imate odgovarajuće zdravstveno osiguranje tokom boravka u SAD. Zdravstveno osiguranje je neophodno zbog visokih troškova medicinskih usluga u Americi.

Ovi saveti će vam pomoći da se pripremite za izazove i mogućnosti koje Work and Travel program pruža, omogućavajući vam da u potpunosti iskoristite ovo jedinstveno iskustvo.

Kakve su opcije za studente nakon završetka Work and Travel programa?

Završetak Work and Travel programa ne mora da znači kraj vašeg američkog iskustva. Postoje različiti načini na koje možete ponovo doživeti Ameriku, bilo da ste zainteresovani za ponovni rad, obrazovanje, ili čisto turističko istraživanje. Evo nekoliko opcija koje možete razmotriti:

Ponovno učešće u Work and Travel programu

Ako ste i dalje student, možete se ponovo prijaviti za Work and Travel program. Ovo vam pruža priliku da ponovo iskusite rad i putovanje u SAD-u, možda u potpuno novom okruženju.

Radne vize (H1B i H2B)

Za one koji teže profesionalnom razvoju u SAD, postoji opcija apliciranja za H1B (za specijalizovane radnike) ili H2B (za privremene ne-poljoprivredne radnike) vize. Ove vize zahtevaju pronalaženje američkog poslodavca koji je voljan da vas sponzoriše.

Prakse i stažiranje (J-1 Internship and Training Program)

J-1 Internship and Training program nudi mogućnost za sticanje praktičnog iskustva i usavršavanja u vašoj stručnoj oblasti, što može biti idealno za dalji karijerni razvoj.

Turistička viza

Nakon završetka programa, možete aplicirati za turističku vizu, koja vam omogućava da se vratite u SAD kao turista i istražite zemlju bez radnih obaveza.

Za više detalja o ovim opcijama, posetite ovaj link. Na ovom mestu ćete pronaći sve potrebne informacije koje će vam pomoći da planirate svoju sledeću avanturu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako izgleda program putovanja studenata nakon završetka radnih obaveza?

Nakon završetka radnih obaveza, studenti u Work and Travel programu često koriste priliku da putuju i istraže različite delove SAD. Ovo je odlična prilika da se upozna raznolikost i lepota ove velike zemlje.

Program putovanja obično uključuje posete poznatim gradovima, nacionalnim parkovima, i drugim značajnim lokacijama. Studenti mogu samostalno organizovati putovanja ili se pridružiti grupnim turama koje su često ponuđene kroz program.

Ovo iskustvo ne samo da obogaćuje studentski život, već pruža priliku za stvaranje novih prijateljstava, učenje o američkoj kulturi iz prve ruke i sticanje nezaboravnih uspomena. Putovanje nakon završetka radnih obaveza je idealan način da se zaokruži celokupno iskustvo Work and Travel programa.

Koje su najpopularnije destinacije koje studenti obilaze po SAD?

Nakon završetka radnog dela Work and Travel programa, mnogi studenti koriste priliku da obiđu neke od najpopularnijih destinacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove destinacije nude uvid u raznolikost i bogatstvo američke kulture i prirode.

  1. Grand Canyon, Arizona

Grand Canyon, jedno od čuda prirode, popularna je destinacija zbog svog spektakularnog pejzaža. Studenti često posete ovu lokaciju zbog neverovatnih pogleda i mogućnosti za planinarenje.

  1. New York City

New York City, poznat kao “Grad koji nikada ne spava”, privlači studente svojim brojnim znamenitostima, uključujući Statuu Slobode, Central Park i Times Square.

  1. Las Vegas, Nevada

Las Vegas je poznat po svom živahnom noćnom životu, luksuznim hotelima i kazinima. Ovo je uzbudljiva destinacija za studente koji žele da dožive jedinstvenu atmosferu zabave.

  1. Los Angeles, Kalifornija

Los Angeles nudi uvid u svet filma i zabave, sa atrakcijama kao što su Hollywood, Beverly Hills i Santa Monica Beach.

  1. Miami, Florida

Miami je popularan zbog svojih prelepih plaža, dinamične kulture i živopisnog noćnog života, pružajući studentima relaksirajuće i uzbudljivo iskustvo.

Ove destinacije pružaju širok spektar iskustava, od urbanog istraživanja do prirodnih avantura, omogućavajući studentima da kreiraju nezaboravne uspomene iz svoje američke avanture.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kroz program Work and Travel, studenti često imaju brojna pitanja koja se tiču različitih aspekata programa. Evo nekoliko najčešćih pitanja i odgovora:

Šta je “Radi i putuj” program po SAD?

“Radi i putuj” je program koji omogućava studentima da tokom letnjih meseci rade i putuju po SAD-u, stičući radno iskustvo i upoznajući američku kulturu.

Ko sve može da aplicira na ovaj program?

Program je otvoren za sve trenutno upisane studente koji žele da iskuse rad i život u SAD-u.

Koliko dugo traje program “Radi i putuj” u SAD?

Program obično traje tokom letnjih meseci, u trajanju od 3 do 4 meseca.

Koji poslovi se nude studentima koji idu da rade u SAD?

Studenti mogu raditi u različitim oblastima, uključujući ugostiteljstvo, maloprodaju, administraciju, i mnoge druge.

Da li studenti mogu da rade više od jednog posla?

Da, studenti mogu raditi više poslova istovremeno, pod uslovom da su svi poslovi odobreni od strane sponzora programa.

Kako studenti mogu da nađu smeštaj u SAD?

Studenti obično nalaze smeštaj kroz agencije koje organizuju Work and Travel program ili samostalno preko različitih online platformi.

Koliko studenti mogu da zarade na “Radi i putuj” programu?

Zarada zavisi od vrste posla, radnih sati, i lokacije, ali studenti obično zarade dovoljno da pokriju svoje troškove života i putovanja. Neka prosečna bruto zarada za celo leto iznosi izmedju 10 i 20 hiljada dolara.

Da li studenti sa obnovljenom godinom mogu da apliciraju?

Teoretski svako može da aplicira za vizu. Studenti koji su obnovili vizu mogu da apliciraju, ali će ih konzul dodatno ispitivati i postoje mnogo veće šanse za odbijanje za vizu nego da ste redovan student.

Koje destinacije po SAD studenti najčešće obilaze nakon završetka programa?

Najpopularnije destinacije uključuju New York, Los Angeles, Miami, Grand Canyon i Las Vegas.

Koliko košta program “Radi i putuj” za studente?

Troškovi programa variraju i uključuju taksu za program, troškove vize, avionske karte i osiguranje. Sam program je oko $2000 sa osiguranjem, a avio karta varira od 500 do 700 eura (povratna). Na to treba dodati obavezan džeparac koji treba poneti sa sobom.

Kako izgleda proces viziranja za odlazak u SAD?

Proces uključuje popunjavanje DS-160 obrasca, zakazivanje i prisustvovanje intervjuu na ambasadi, kao i plaćanje vizne takse. Sam intervju sa konzulom traje minut-dva, gde konzul pita o studijima, porodici, namerama u SAD-u i slično.

Koji nivo engleskog jezika je potreban studentima?

Potreban je osnovni do srednji nivo engleskog jezika kako bi studenti mogli uspešno komunicirati i raditi u SAD-u.

Koliko svaki student mora da ima para na računu pre odlaska na program “Radi i putuj” u SAD?

Studenti moraju dokazati finansijsku sposobnost za pokrivanje početnih troškova života u SAD-u, a tačan iznos zavisi od programskih zahteva i destinacije. Neka opšta preporuka je da imaju barem $1000 džeparca sa sobom

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

close icon