Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Kako otići u Ameriku – pregled svih legalnih opcija

Želite li da saznate sve o legalnim opcijama za odlazak u Ameriku? U ovom vodiču, istražićemo sve što trebate znati o različitim načinima ulaska u Sjedinjene Američke Države. Bez obzira da li sanjate o turističkoj poseti, radu ili čak o dobijanju Zelene karte, ovo je pravo mesto da pronađete sve potrebne informacije. Hajde da zajedno istražimo sve opcije i korake koje treba preduzeti kako biste ostvarili svoj američki san.

Evo šta ćete saznati u ovom članku:

Koji sve načini postoje za ulazak u SAD?

Turistička viza

Work&Travel program

Internship program

Program za nastavnike – Teacher exchange program

Program za dadilje (Au Pair program)

Kampovi za studente (Camp Counselor Program)

Green Card

J2 viza za supružnike i maloletnike

Koji su gradovi najpopularniji za život i rad?

Kako pronaći posao u SAD?

  1. Proučite svoj profesionalni put
  2. Istražite tržište rada
  3. Pripremite svoj CV i LinkedIn profil
  4. Tražite poslove na online platformama:
  5. Kontaktirajte agencije za zapošljavanje
  6. Umrežavanje
  7. Prilagodite svoju aplikaciju
  8. Budite uporni
  9. Razmislite o sponzorstvu za radnu vizu
  10. Edukacija i obuka

Koje vrste viza se najčešće koriste?

  1. F-1 studentska viza
  2. J-1 cultural exchange viza:
  3. H-1B radna viza
  4. H-2A i H-2B sezonske radne vize
  5. L-1 viza za intrakompanijske transfere
  6. Ostale vize

Zaključak

  1. Turistička viza
  2. Work and Travel program
  3. Internship program
  4. Program za nastavnike
  5. Program za dadilje (Au Pair program):
  6. Kampovi za studente (Camp Counselor Program)
  7. Green Card
  8. J2 viza za supružnike i maloletnike
  9. Izbor gradova
  10. Proces zapošljavanja:

FAQ – Često postavljana pitanja

Kako da se prijavim za radnu vizu?

Koliko novca treba da imam sa sobom pre nego što pronađem posao?

Da li je poznavanje engleskog jezika obavezno za rad u Americi?

Koliko dugo traje proces apliciranja za radnu vizu?

Kako da se pripremim za intervju sa američkim poslodavcem?

Da li su radnici sa strane dobrodošli u američkom društvu?

 

Koji sve načini postoje za ulazak u SAD?

Planirate li da posetite Ameriku? Postoji nekoliko legalnih opcija koje možete razmotriti kako biste ostvarili svoj putnički san.

Turistička viza

Turistička viza je odlična opcija za one koji žele da posete Sjedinjene Američke Države kako bi upoznali zemlju i kulturu. Međutim, važno je napomenuti da turistička viza ne bi trebala da se koristi kao opcija za trajni boravak ili promenu statusa u SAD-u. Konzularni službenici su obučeni da prepoznaju takve namere i odbiće zahtev za vizu ako sumnjaju da se namerava promeniti status.

Turistička viza vam omogućava da boravite u Americi za određeni period, obilazite različite destinacije, i doživite mnoge atrakcije koje zemlja nudi. Takođe, možete koristiti ovu vizu da volontirate ili uspostavite kontakte sa ljudima u SAD-u, što može biti korisno za buduće poslovne ili profesionalne prilike.

Važno je imati na umu da turistička viza ne dozvoljava rad u SAD-u, osim ako nije reč o volontiranju. Ukoliko razmišljate o radu u Americi ili želite promeniti svoj status, trebali biste razmotriti druge opcije viza, kao što su radna viza ili Zelena karta.

Kada aplicirate za turističku vizu, budite iskreni i precizni u vezi sa svojim namerama. Konzularni službenici će pažljivo pregledati vaš zahtev, pa je važno da pružite tačne informacije o svom planu boravka u Americi. Turistička viza vam pruža priliku da istražite Ameriku i stvorite nezaboravna iskustva, ali je važno da je koristite u skladu sa njenom svrhom i zakonima Sjedinjenih Američkih Država.

Work&Travel program

Ako imate između 18 i 25 godina i trenutno ste redovni student, Work&Travel program predstavlja sjajnu priliku za vas da iskusite život i rad u Americi. Ovo je jedan od najpopularnijih programa među mladim osobama iz Srbije, i iz više razloga.

Prvo, letnji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama donosi brojne benefite. To je prilika da dublje upoznate američku kulturu, istražite različite delove zemlje i stvorite neprocenjive uspomene. Rad u Americi omogućava vam da steknete dragoceno iskustvo i razvijete profesionalne veštine koje će vam koristiti u budućnosti.

Jedan od najvećih benefita ovog programa je finansijski aspekt. Radite tokom leta i zarađujete novac koji možete iskoristiti za putovanja, školovanje ili ličnu štednju. Većina studenata uspeva da zaradi značajne sume tokom Work&Travel programa, što im pomaže da finansijski olakšaju svoje obrazovanje ili da ostvare druge ciljeve.

Važno je napomenuti da je verovatnoća dobijanja vize za Work&Travel program izuzetno visoka, često preko 90%. Konzuli su obično zainteresovani za to da li ste dobar student i da li govorite engleski jezik na prihvatljivom nivou. Osim toga, program vam pruža podršku i pomoć tokom procesa apliciranja, što olakšava dobijanje vize.

Učestvovanje u Work&Travel programu može vam otvoriti vrata ka brojnim prilikama i iskustvima. To je prilika da steknete internacionalno iskustvo, upoznate ljude iz različitih kultura i razvijete veštine koje će vas voditi ka uspešnoj budućnosti. Ako tražite avanturu, lični i profesionalni razvoj, Work&Travel program je definitivno opcija koju trebate razmotriti.

Internship program

Ako se nalazite pri kraju svojih studija ili ste već završili obrazovanje, ili pak niste studirali a imate pet godina iskustva u određenoj industriji, Internship program predstavlja izuzetno privlačnu opciju za vas. Ovaj program omogućava vam da radite u svojoj struci u Americi i stvarate dragoceno iskustvo koje će vam koristiti tokom čitave karijere.

Internship / Training program traje do 18 meseci, što znači da ćete imati priliku da se dublje posvetite svom poslu i steknete dublje razumevanje američke poslovne kulture. Osim što ćete raditi u svojoj struci, program vam omogućava da stvarate svoj poslovni mrežni kontakt, što je ključno za buduće prilike.

Jedna od najvažnijih prednosti Internship programa je mogućnost usavršavanja i istraživanja Amerike. Tokom svog boravka, možete se upustiti u nova iskustva, putovati, i upoznavati različite delove zemlje. Ovo je prilika da proširite svoje horizonte i stvorite uspomene koje će vas pratiti tokom celog života.

Takođe, važno je napomenuti da vam Internship program pruža priliku za profesionalni rast i razvoj. Rad u Americi može vam otvoriti vrata za razne prilike, od preduzetništva do stalnog zaposlenja u prestižnim kompanijama. Osim toga, sticanje internacionalnog iskustva i rad u multinacionalnom okruženju može biti dragoceno za vašu buduću karijeru.

Ako ste ambiciozni i želite da iskusite Ameriku na dubljem nivou, Internship program je definitivno opcija koju trebate razmotriti. Ova prilika nije samo profesionalna, već i lična avantura koja će vas obogatiti i unaprediti vašu karijeru.

Program za nastavnike – Teacher exchange program

Program za nastavnike je fantastična opcija za sve obrazovne radnike ili one sa iskustvom u oblasti nastave, bez obzira na nivo obrazovanja. Bez sumnje, ovo je odlična prilika za one koji žele da iskuse život i rad u Americi dok dele svoje znanje i veštine sa američkim studentima. Evo zašto je Program za nastavnike tako privlačan.

Ovaj program omogućava vam da budete deo obrazovnog sistema Sjedinjenih Američkih Država i radite u školama ili obrazovnim ustanovama. Šta je posebno sjajno u vezi sa ovim programom jeste da traje do 5 godina, što znači da imate priliku da duboko uronite u američko obrazovanje i steknete dugoročno iskustvo.

Jedna od najvećih prednosti ovog programa je mogućnost stvaranja dugoročnih kontakata i veza u američkom obrazovnom sistemu. Rad sa američkim studentima, kolegama i obrazovnim profesionalcima pruža vam priliku da razmenjujete iskustva, učite od drugih i razvijate svoje pedagoške veštine. Ovo može biti korisno i za vašu karijeru u Srbiji nakon povratka.

Osim profesionalnih aspekata, Program za nastavnike vam omogućava da istražite Ameriku iz prve ruke. Imate priliku da živite u različitim gradovima i regionima, upoznate raznolike kulture i tradicije, i istražite prelepe predele SAD-a. Ovo iskustvo može obogatiti vaš život na mnogo načina.

Ono što takođe čini ovaj program privlačnim jeste mogućnost da vaša porodica ide sa vama. Ako imate partnera ili decu, Program za nastavnike omogućava im da vam se pridruže i zajedno istražujete Ameriku. Ovo je izvanredna prilika za stvaranje zajedničkih uspomena i iskustava.

Kako biste se kvalifikovali za Program za nastavnike, nije neophodno da imate fakultetsku diplomu, ali je potrebno da imate relevantno iskustvo u obrazovanju. Konzulima je takođe važno da govorite engleski jezik na prihvatljivom nivou, jer ćete raditi sa američkim studentima.

U zaključku, Program za nastavnike je odlična prilika za obrazovne radnike da steknu međunarodno iskustvo i razviju svoje veštine u obrazovanju. Ovo iskustvo može biti dragoceno za vašu karijeru i lični razvoj, dok istovremeno omogućava da dublje upoznate Ameriku i stvorite nezaboravne uspomene, a čak i da svoju porodicu povedete sa sobom na ovu nezaboravnu avanturu.

Program za dadilje (Au Pair program)

Program za dadilje, poznat i kao Au Pair program, predstavlja izvanrednu priliku za mlade osobe starosti od 18 do 26 godina da steknu nezaboravno iskustvo u Americi. Ovaj program je posebno privlačan za one koji vole decu i imaju položen vozački ispit, a donosi brojne benefite i prednosti.

Jedna od najvećih prednosti Au Pair programa je što postajete deo američke porodice na period od godinu dana, sa mogućnošću produženja još godinu dana. To znači da ćete živeti sa američkom porodicom, brinuti se o njihovoj deci i postati deo njihovog svakodnevnog života. Ovo iskustvo omogućava dublje razumevanje američke kulture i načina života.

Sam program je veoma povoljan za učesnike. Uz osnovne usluge koje su uključene, kao što su smeštaj, hrana i prevoz, dobijate i mesečni džeparac koji možete koristiti za lične potrebe ili putovanja po Americi. Osim toga, Au Pair program obično uključuje i mogućnost pohađanja kurseva engleskog jezika, što vam pomaže da unapredite svoje jezičke veštine.

Još jedan od benefita programa je prilika da steknete dragoceno iskustvo u radu sa decom. Brinući se o deci američke porodice, razvijate veštine u pedagogiji, odgovornosti i međuljudskim odnosima. Ovo iskustvo može biti korisno za buduće karijerne prilike, posebno ako razmišljate o oblasti obrazovanja ili dečijeg rada.

Pored toga, Au Pair program vam omogućava da istražite Ameriku i upoznate različite delove zemlje. Tokom slobodnog vremena ili godišnjeg odmora, možete putovati, upoznati nove ljude i stvarati nezaboravne uspomene. Ovo iskustvo često postaje jedno od najdragocenijih u životu učesnika programa.

Da biste se kvalifikovali za Au Pair program, obično trebate imati vozačku dozvolu, jer će vam biti potrebna za prevoz dece. Takođe, važno je da volite rad sa decom i budete spremni da se posvetite porodici koja vas zapošljava.

Sve u svemu, Program za dadilje (Au Pair program) pruža mladim osobama jedinstvenu priliku da steknu iskustvo života u Americi, postanu deo porodice i razvijaju svoje veštine. Ovo je iskustvo koje se pamti celog života i otvara vrata za brojne prilike i avanture.

 

Au Pair program je sjajan način da provodite vreme u Americi kao dadilja i brinete o deci domaćina. Osim toga, imaćete priliku da istražite kulturu i jezik.

Kampovi za studente (Camp Counselor Program)

Camp Counselor Program je izvanredna prilika za mlade osobe koje vole da rade sa decom i poseduju određene veštine, bilo da je reč o umetnosti, crtanju, grnčariji, vajarstvu, muzici, konjičarenju, ili drugim interesantnim oblastima. Iako je program idealan za mlade od 18 do 23 godine, dobro je znati da čak i malo stariji učesnici imaju priliku da se priključe. Ovaj program pruža izuzetno zanimljivu letnju avanturu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Camp Counselor Program obično traje devet nedelja tokom leta, a učesnici su smešteni u kampovima širom Amerike. Iako se kampovi mogu nalaziti u različitim delovima zemlje, često se dešavaju na severozapadnom delu SAD-a. Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovim programom jeste da nije neophodno da budete studenti da biste se prijavili. To znači da širom otvara vrata svim mladima koji su zainteresovani za ovu avanturu.

Jedna od velikih prednosti Camp Counselor Programa je zarada. Tokom devet nedelja, učesnici obično zarađuju između 1800 i 2000 dolara, što je odlična prilika za sticanje finansijskog iskustva i štednju. Osim toga, sam program je izuzetno povoljan, sa troškovima prijave koji se kreću oko 300-400 dolara, uz dodatne troškove za vizu i avio karte.

Ono što Camp Counselor Program čini posebnim je mogućnost da istražite Ameriku nakon završetka programa. Program pruža 30-dnevni “grace period” za putovanje, što znači da možete istraživati zemlju i stvarati nezaboravne uspomene nakon što završite svoj rad u kampu.

Učestvovanje u Camp Counselor Programu donosi ne samo finansijsku korist i sticanje veština, već i nezaboravno iskustvo rada sa decom i život u Americi. Ovo je prilika za istraživanje, učenje i stvaranje uspomena koje će vas pratiti celog života.

Green Card

Green Card, ili stalna boravišna dozvola, predstavlja jedan od najželjenijih dokumenata za mnoge ljude širom sveta koji sanjaju o životu i radu u Sjedinjenim Američkim Državama. Postoji nekoliko različitih načina na koje možete aplicirati i dobiti Green Card. Evo pregleda nekoliko glavnih puteva:

  1. Dobitak Green Card putem lutrije (Diversity Visa Lottery): Ova opcija omogućava građanima većine zemalja da se prijave za Green Card putem godišnje lutrije. Za srećne dobitnike, ovo je brz i efikasan način da se dobije stalna boravišna dozvola.
  2. Zaposlenje u SAD-u: Ako dobijete ponudu za posao u SAD-u, možete aplicirati za Green Card preko svog poslodavca. Ovo je često opcija za stručnjake u određenim oblastima koji imaju potrebne kvalifikacije i iskustvo.
  3. Brak sa američkim državljaninom ili stalnim rezidentom: Ako ste u braku sa američkim državljaninom ili stalnim rezidentom, imate pravo da aplicirate za Green Card preko svog bračnog partnera.
  4. Ljudi od posebnog interesa: Postoji nekoliko kategorija ljudi koji mogu aplicirati za Green Card jer se smatraju “osobama od posebnog interesa” za SAD, kao što su izbeglice, azilanti, ili ljudi koji su bili izloženi nasilju ili progonu u svojim zemljama.
  5. Investitori: Ako planirate da investirate značajnu sumu novca u američku ekonomiju i stvorite radna mesta, možete aplicirati za Green Card preko programa za investitore.
  6. Porodične veze: U nekim slučajevima, članovi porodica američkih državljana ili stalnih rezidenata mogu aplicirati za Green Card ako ispunjavaju određene uslove.

Važno je napomenuti da proces apliciranja za Green Card može biti komplikovan i vremenski zahtevan, a uslovi se razlikuju u zavisnosti od vrste aplikacije. Takođe, broj dostupnih Green Card-ova svake godine može biti ograničen, pa je važno pažljivo proučiti sve uslove i rokove za apliciranje kako biste imali najbolje šanse za uspeh.

Green Card je vredan dokument koji vam omogućava da živite i radite u SAD-u na neograničen vremenski period, težak za dobijanje, ali za mnoge ljude, ostvarenje američkog sna.

J2 viza za supružnike i maloletnike

J2 viza je specifična vrsta vize koja omogućava supružnicima i maloletnoj deci (ispod 21 godine) nosioca J1 vize da prate i borave sa njim ili njom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova vrsta vize ima za cilj podršku i omogućavanje porodičnog života za nosioce J1 vize koji dolaze u SAD radi različitih programa, kao što su razmena studenata, istraživanje, ili obuka.

Evo nekoliko ključnih informacija o J2 vizi:

  1. Pratite nosioca J1 vize: J2 viza omogućava supružnicima i maloletnoj deci da prate nosioca J1 vize tokom njegovog ili njenog boravka u SAD-u. Ovo je posebno važno za porodice koje žele da ostanu zajedno tokom perioda dok je jedan član porodice angažovan u razmeni ili obuci.
  2. Zahtev za J2 vizu: Supružnici i maloletna deca moraju podneti zaseban zahtev za J2 vizu kako bi legalno boravili u SAD-u. Ovo uključuje proces apliciranja, intervju u američkoj ambasadi ili konzulatu u zemlji porekla, i dobijanje odobrenja.
  3. Radna dozvola: Jedna od prednosti J2 vize je mogućnost apliciranja za radnu dozvolu u SAD-u. Ovo znači da supružnici i deca starija od 14 godina mogu legalno raditi u SAD-u dok je nosilac J1 vize angažovan u svom programu.
  4. Školovanje: Deca nosioca J2 vize imaju pravo na obrazovanje u SAD-u. To znači da mogu pohađati škole i univerzitete u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je posebno važno za porodice koje žele da iskoriste američki obrazovni sistem.
  5. Zdravstveno osiguranje: Supružnici i deca sa J2 vizom obično su obavezni da imaju zdravstveno osiguranje koje pokriva njihove potrebe tokom boravka u SAD-u. Ovo je važno za osiguranje da svi članovi porodice imaju pristup zdravstvenoj zaštiti tokom boravka.

Važno je napomenuti da J2 viza važi dok god nosilac J1 vize ima legalno pravo boravka u SAD-u, i može se produžiti ako nosilac J1 vize produži svoj boravak. Ova vrsta vize omogućava porodicama da budu zajedno tokom različitih programa i iskuse američki način života.

Koji su gradovi najpopularniji za život i rad?

Život u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji bezgraničnih mogućnosti, donosi sa sobom raznolike izazove i prilike. Amerika je zemlja koja obuhvata ogroman geografski prostor, pružajući bogatstvo različitih iskustava i destinacija za one koji odluče da je odaberu za svoj novi dom. Odluka o tome gde živeti i raditi u SAD-u je jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja prilikom planiranja preseljenja.

Razmislite o svojim prioritetima i interesima. Da li volite urbanu dinamiku velikih gradova, sa brzim tempom života i obiljem poslovnih prilika? Ili ste više skloni prirodi, planinama, morima, ili pak mirnijim gradovima i manjim zajednicama? Amerika ima sve to i još mnogo više.

Kada razmatrate gde živeti i raditi u SAD-u, ne zaboravite da je cena života ključni faktor. Troskovi stanovanja, obrazovanja, hrane i zdravstvene zaštite variraju znatno u različitim delovima zemlje. Numbeo.com je koristan alat koji vam omogućava da istražite te troskove u različitim gradovima i napravite informisani izbor. Važno je napomenuti da visina plate nije jedini pokazatelj životnog standarda; troskovi života i kvalitet života takođe igraju ključnu ulogu.

Na primer, gradovi kao što su Njujork, San Francisko i Los Anđeles nude obilje poslovnih prilika u oblastima kao što su finansije, tehnologija i zabava, ali su istovremeno poznati po visokim troskovima života, posebno za stanovanje. S druge strane, gradovi poput Denvera, Austina ili Severne Karoline nude uravnoteženije troskove života uz pristojne plate i prelepe prirodne pejzaže.

Amerika je zemlja sa raznolikim regionima, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama. Ima gradove koji su posebno pogodni za ljubitelje umetnosti i kulture, dok drugi nude neograničene mogućnosti za avanturiste u prirodi. Bez obzira na to gde se odlučite živeti, SAD će vam pružiti raznovrsnost iskustava i prilika.

I na kraju, nemojte zaboraviti na faktor lične sreće. Izbor mesta za život i rad u SAD-u treba da se temelji na vašim ličnim preferencama, vrednostima i ciljevima. Bilo da se odlučite za brzinski gradski ritam ili mirnu ruralnu idilu, Amerika je mesto gde se snovi ostvaruju i gde svako može pronaći svoje mesto pod suncem.

Kako pronaći posao u SAD?

Pronalaženje posla u Sjedinjenim Američkim Državama može biti uzbudljiv, ali i izazovan proces, ali uz odgovarajući plan i strategiju, možete ostvariti svoje profesionalne ciljeve i doživeti uspešnu karijeru u Americi. Evo nekoliko koraka i saveta koji vam mogu pomoći da pronađete posao u SAD-u:

  1. Proučite svoj profesionalni put: Pre nego što krenete u potragu za poslom, važno je da definišete svoje profesionalne ciljeve i jasno razmislite o tome u kojoj industriji želite raditi. Razmotrite svoje veštine, iskustvo i stručnost kako biste bolje razumeli svoju poziciju na tržištu rada.
  2. Istražite tržište rada: Dobro upoznajte tržište rada u SAD-u kako biste saznali koje su najtraženije veštine i industrije. Razmislite o tome kako vaše veštine i iskustvo odgovaraju potrebama američkog tržišta rada.
  3. Pripremite svoj CV i LinkedIn profil: Vaš CV i LinkedIn profil su vaša profesionalna vizitkarta. Uverite se da su ažurirani i da jasno ističu vaše veštine, obrazovanje i iskustvo.
  4. Tražite poslove na online platformama: Postoji mnogo online platformi za traženje poslova u SAD-u, kao što su LinkedIn, Indeed, Glassdoor, Monster i mnoge druge. Kreirajte profile na ovim platformama i redovno pratite otvorene pozicije.
  5. Kontaktirajte agencije za zapošljavanje: Postoje specijalizovane agencije za zapošljavanje koje vam mogu pomoći da pronađete posao u SAD-u, posebno ako tražite privremene ili sezonaske pozicije.
  6. Umrežavanje: Umrežavanje je ključno u procesu traženja posla. Povežite se sa ljudima u vašoj industriji, prisustvujte profesionalnim događajima i konferencijama i koristite priliku da upoznate potencijalne poslodavce.
  7. Prilagodite svoju aplikaciju: Svaku aplikaciju prilagodite konkretnoj poziciji za koju se prijavljujete. Istaknite relevantne veštine i iskustvo koja odgovaraju zahtevima poslodavca.
  8. Budite uporni: Proces traženja posla može potrajati, i mogu se pojaviti odbijanja. Ne gubite motivaciju i budite spremni na izazove. Svako odbijanje može vas približiti onom pravom poslu.
  9. Razmislite o sponzorstvu za radnu vizu: Ako niste američki državljanin ili nerezident sa stalnom boravišnom dozvolom, razmislite o mogućnostima za radnu vizu. Poslodavci u SAD-u često sponzorišu strane radnike za određene pozicije.
  10. Edukacija i obuka: Razmislite o dodatnoj obuci ili kursevima koji mogu poboljšati vaše veštine i povećati vašu konkurentnost na tržištu rada.

Pronalaženje posla u SAD-u zahteva trud i posvećenost, ali uz odgovarajuću strategiju i upornost, možete ostvariti svoje profesionalne ambicije u ovoj zemlji bezgraničnih mogućnosti.

Ponekad, najbolji način da pronađete posao u Americi je putem ličnih veza i umrežavanja. Ovde ćemo razgovarati o tome kako da se povežete sa potencijalnim poslodavcima.

Koje vrste viza se najčešće koriste?

Kada razmatrate opcije za život i rad u Sjedinjenim Američkim Državama, važno je razumeti različite vrste viza koje se najčešće koriste. Evo pregleda nekoliko čestih viza koje strani državljani često koriste za svoje američke avanture:

  1. F-1 studentska viza: Ova viza je namenjena studentima koji žele da studiraju u SAD-u. Studenti sa F-1 vizom imaju pravo da rade tokom studija na određenim pozicijama unutar i izvan kampusa, kao i mogućnost da apliciraju za Optional Practical Training (OPT) nakon završetka studija kako bi stekli radno iskustvo.
  2. J-1 cultural exchange viza: J-1 viza je namenjena razmeni studenata i profesora iz inostranstva. Ova viza omogućava stranim državljanima da dođu u SAD radi obuke, istraživanja, nastave i drugih oblika razmene znanja i iskustava. Ovde spadaju programi poput: Work and Travel USA, Internship USA, Training USA, Teacher Exchange, Au Pair, Camp Councelor,…
  3. H-1B radna viza: H-1B viza je namenjena stručnjacima i profesionalcima koji dolaze da rade u specifičnim zanimanjima, uključujući IT, inženjering, medicinu i druge visoko kvalifikovane oblasti. Ova viza obično zahteva sponzorstvo od strane američkog poslodavca.
  4. H-2A i H-2B sezonske radne vize: Ove vize omogućavaju sezonskim radnicima iz inostranstva da dođu i rade u SAD-u u određenim industrijama kao što su poljoprivreda (H-2A) i nepoljoprivredni sezonski poslovi (H-2B). Sezonski radnici dolaze privremeno i obično rade tokom određenog perioda.
  5. L-1 viza za intrakompanijske transfere: L-1 viza omogućava multinacionalnim kompanijama da premeštaju svoje zaposlene iz inostranstva u svoje američke kancelarije. Postoje dve podkategorije L-1 vize: L-1A za menadžere i L-1B za radnike sa specifičnim veštinama.
  6. Ostale vize: Pored ovih, postoji i niz drugih viza koje se koriste za specifične svrhe, kao što su E-1 i E-2 vize za trgovce i investitore, O vize za osobe sa izuzetnim veštinama u umetnosti i zabavi, i druge.

Važno je napomenuti da svaka vrsta vize ima svoje uslove, zahteve i ograničenja, i trebalo bi da se konsultujete sa američkim konzulatom ili ambasadom kako biste saznali koje su vize dostupne za vaše specifične potrebe i kako da aplicirate za njih. Takođe, rad na Work and Travel programu često podrazumeva J-1 vizu, dok sezonski poslovi mogu zahtevati H-2A ili H-2B vizu, u zavisnosti od industrije.

Zaključak

U ovom sveobuhvatnom pregledu razmotrili smo mnoge legalne opcije za odlazak u Sjedinjene Američke Države. Svaka od ovih opcija nudi svoje jedinstvene prednosti i prilike, a izbor će zavisiti od vaših ličnih ciljeva, veština i oblasti interesovanja. Evo ključnih zaključaka iz razmatranih tema:

  1. Turistička viza: Turistička viza može biti odličan način da upoznate Ameriku i stvorite osnovu za buduće poslovne ili profesionalne kontakte. Važno je shvatiti da je namenjena turizmu i ne bi je trebalo koristiti kao sredstvo za promenu imigracionog statusa.
  2. Work and Travel program: Work and Travel program je izvanredna opcija za studente koji žele da dožive radni i kulturni doživljaj u SAD-u tokom letnjeg raspusta. S ovim programom dolazi visoka verovatnoća dobijanja vize, uz uslov da ste dobar student i govorite engleski.
  3. Internship program: Internship program je idealan za one koji su na kraju studija ili već imaju određeno iskustvo u svojoj oblasti. Ovaj program nudi priliku za rad u struci, izgradnju profesionalnih veza i istraživanje američke kulture.
  4. Program za nastavnike: Program za nastavnike omogućava edukatorima da rade u američkim školama i stvaraju razmenu znanja. Ova opcija traje do 5 godina i omogućava članovima porodice da idu sa vama.
  5. Program za dadilje (Au Pair program): Au Pair program je odličan za mlade osobe do 26 godina koji žele da provedu godinu dana u američkim porodicama. Osim iskustva života u porodici, program obezbeđuje prevoz, smeštaj, ishranu i džeparac.
  6. Kampovi za studente (Camp Counselor Program): Camp Counselor program pruža priliku za rad sa decom u letnjim kampovima širom Amerike. Ovaj program nije rezervisan samo za studente i omogućava zaradu i do 2000 dolara tokom leta.
  7. Green Card: Green Card omogućava stalni boravak i rad u SAD-u i može se dobiti putem različitih kanala, uključujući lutriju, zaposlenje, brak, ili specijalni statusi za osobe od posebnog interesa.
  8. J2 viza za supružnike i maloletnike: J2 viza omogućava supružnicima i maloletnicima da prate nosioca J1 vize i imaju pravo na rad i školovanje u SAD-u.
  9. Izbor gradova: Pri izboru grada za život i rad, razmislite o svojim profesionalnim ciljevima, troskovima života i ličnim preferencijama. Važno je takođe uzeti u obzir socijalne veze i kontakte koje već imate ili možete izgraditi u određenom gradu.
  10. Proces zapošljavanja: Pronalaženje posla u SAD-u zahteva pažljivu pripremu, uključujući prilagođavanje CV-a, istraživanje tržišta rada, online pretragu poslova i umrežavanje sa potencijalnim poslodavcima.

Sve u svemu, Amerika nudi raznovrsne mogućnosti za život, rad i obrazovanje. Važno je pažljivo istražiti sve opcije, pratiti zakone i propise, i pripremiti se za svoj američki put sa realnim očekivanjima. Bez obzira na izabranu opciju, SAD je zemlja koja može pružiti bogato iskustvo i širok spektar prilika za one koji su spremni da se posvete svojim ciljevima i snovima.

FAQ – Često postavljana pitanja

Kako da se prijavim za radnu vizu?

Da biste aplicirali za radnu vizu u Sjedinjenim Američkim Državama, prvi korak je da pronađete poslodavca koji će vas sponzorisati. Zatim, poslodavac će podneti zahtev za radnu vizu u vaše ime. Nakon što dobijete potrebnu dokumentaciju od poslodavca, morate aplicirati za vizu u američkom konzulatu ili ambasadi u vašoj zemlji. Važno je pratiti sve zahteve i procedure za odabranu vrstu radne vize.

Koliko novca treba da imam sa sobom pre nego što pronađem posao?

Iznos novca koji treba da imate sa sobom pre nego što pronađete posao u Americi može značajno varirati u zavisnosti od vaših planova, troškova života u odabranom gradu i dužine boravka. Preporučuje se da imate dovoljno sredstava za pokrivanje osnovnih potreba kao što su smeštaj, hrana i transport tokom perioda dok ne pronađete posao. Ovo može varirati, ali neki se oslanjaju na iznos od nekoliko hiljada dolara.

Da li je poznavanje engleskog jezika obavezno za rad u Americi?

Poznavanje engleskog jezika nije uvek obavezno za rad u Americi, ali je često veoma korisno i može vam otvoriti više mogućnosti. Mnogi poslovi zahtevaju osnovno do solidno znanje engleskog jezika kako biste efikasno komunicirali sa kolegama, nadređenima i klijentima. Za određene radne vize i pozicije, poznavanje engleskog jezika može biti neophodno.

Koliko dugo traje proces apliciranja za radnu vizu?

Vreme koje je potrebno za proces apliciranja za radnu vizu zavisi od vrste vize, zahteva i specifičnih okolnosti. Proces apliciranja može trajati nekoliko meseci ili duže, posebno ako postoje dodatne provere i administrativni zahtevi. Važno je početi sa apliciranjem što je pre moguće kako biste izbegli nepotrebne kašnjenja.

Kako da se pripremim za intervju sa američkim poslodavcem?

Priprema za intervju sa američkim poslodavcem je ključna za uspešnu karijeru u SAD-u. Prvo, istražite kompaniju i poziciju za koju aplicirate kako biste bili informisani o njenim vrednostima i zahtevima. Vežbajte svoje komunikacione veštine na engleskom jeziku i pripremite se za pitanja o vašem iskustvu, veštinama i motivaciji za rad u toj kompaniji.

Da li su radnici sa strane dobrodošli u američkom društvu?

Amerika je raznolika zemlja koja se ponosi svojim nasleđem imigracije i dobrodošlicom strancima. Mnogi strani radnici doprinose ekonomiji i društvu SAD-a. Međutim, važno je da se pridržavate zakona i regulativa u vezi sa boravkom i radom u zemlji kako biste imali pozitivan i uspešan boravak u Americi.

Sada kada imate sve ove informacije, spremni ste da krenete na putovanje ka Ameriki. Bez obzira na opciju koju izaberete, budite spremni da se suočite sa novim izazovima i iskustvima. Amerika nudi mnogo mogućnosti, a vaša avantura tek počinje. Srećan put!

 

Komentari su zatvoreni

close icon