Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Uslovi za konkurisanje za posao u USA preko Work and Travel programa

Work and Travel (W&T) program omogućava studentima da steknu neprocenjivo iskustvo rada i života u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije o uslovima za konkurisanje za ovaj program, uključujući ko može da se prijavi, godine kandidata, znanje engleskog jezika, radno iskustvo, finansijska sredstva, i mnoge druge detalje.

Ko može da se prijavi za Work and Travel program u USA?

Koliko godina moraju da imaju kandidati?

Kakvo znanje engleskog jezika je potrebno za Work and Travel?

Da li kandidat mora da poseduje neko ranije radno iskustvo za Work and Travel?

Posedovanje adekvatnih finansijskih sredstava na računu

Da li nerezidenti Republike Srbije mogu da konkurišu na Work and Travel?

Personalne karakteristike idealnog kandidata

FAQ Section

 

Ko može da se prijavi za Work and Travel program u USA?

Na Work and Travel programu mogu da učestvuju svi redovni studenti akademskih studija, uključujući osnovne, master, doktorske studije, kao i specijalizacije. Važno je napomenuti da program nije dostupan studentima koji pohađaju studije na part-time ili online osnovu. Dakle, uslov je da budete full-time redovni studenti sa napretkom u studijima. Takođe, bitno je da vaša obrazovna ustanova bude akreditovana u zemlji gde studirate, bez obzira na to gde se ta zemlja nalazi.

 

Koliko godina moraju da imaju kandidati?

Što se tiče godina kandidata, program nije ograničen na određeni uzrast, ali se obično prijavljuju studenti koji su u dobi između 18 i 24 godine. Važno je napomenuti da ne postoje stroga starosna ograničenja, ali je ova dobna grupa najčešća među prijavljenim kandidatima.

 

Kakvo znanje engleskog jezika je potrebno za Work and Travel?

Za uspešno konkurisanje za Work&Travel program, studenti moraju da demonstriraju minimum osnovnog poznavanja engleskog jezika, što je obavezno tokom intervjua za vizu. Ovo je postavljen kao uslov od strane američkog State Departmenta, jer je važno da studenti budu u stanju da se snalaze u kriznim situacijama, pozovu hitnu pomoć ili se izraze na osnovnom nivou na engleskom jeziku.

Pored toga, nivo poznavanja engleskog jezika takođe treba da bude u skladu sa pozicijom koju će studenti obavljati tokom svog boravka u SAD-u. Na primer, ako će raditi u kuhinji na poziciji gde nije potrebno komunicirati sa gostima, tada nije potrebno demonstrirati veće znanje engleskog jezika. Međutim, za pozicije koje uključuju direktnu interakciju sa klijentima ili gostima, studenti će morati da pokažu viši nivo poznavanja jezika kako bi efikasno obavljali svoje zadatke.

Ovaj zahtev za nivoom engleskog jezika postavljen je kako bi se osiguralo da studenti budu spremni za izazove koje će imati tokom rada u SAD-u i da se pridržavaju pravila programa, kao što ih postavlja ambasada i State Department.

 

Da li kandidat mora da poseduje neko ranije radno iskustvo za Work and Travel?

Ranije radno iskustvo nije neophodno za učešće u programu. Organizatori programa neće uzimati u obzir vaše prethodno radno iskustvo prilikom odabira kandidata. Ipak, ukoliko nemate radno iskustvo, možete istaći svoja interesovanja, hobije ili aktivnosti koje ukazuju na vašu sposobnost za timski rad i odgovornost.

 

Posedovanje adekvatnih finansijskih sredstava na računu

Kandidati za Work and Travel program moraju imati određenu svotu novca na svom bankovnom računu pre polaska na put. Ovaj novac se smatra vrstom finansijskog osiguranja za troškove boravka u SAD-u. Iznos koji je potreban može varirati, ali se preporučuje da kandidati imaju dovoljno sredstava kako bi mogli da se oslone na njih tokom boravka u inostranstvu. Neka opšta pereporuka je da se sa sobom ponese džeparac od barem $1000 koji će biti dovoljan za troškove života u prvih par nedelja, odnosno dok se ne dobije prva plata.

Da li nerezidenti Republike Srbije mogu da konkurišu na Work and Travel?

Svi studenti koji studiraju u Srbiji ili su državljani Srbije imaju mogućnost da apliciraju za Work & Travel program u Srbiji. Važno je napomenuti da mesto boravka za ambasadu se vezuje za mesto studiranja, stoga se preporučuje da se aplicira u zemlji u kojoj se trenutno studira. Ovo znači da studenti koji studiraju u Srbiji, bez obzira na svoje državljanstvo, mogu da apliciraju za program.

U svakoj zemlji, američka ambasada sarađuje sa listom akreditovanih agencija koje omogućavaju studentima da apliciraju za program. Naša agencija, Experience, je akreditovana ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj. Ovo omogućava studentima iz regiona da se obrate našoj agenciji za profesionalnu podršku i asistenciju tokom procesa prijave za Work & Travel program.

 

Personalne karakteristike idealnog kandidata

Idealan kandidat za Work and Travel program poseduje određene lične karakteristike koje ga čine uspešnim tokom boravka u SAD-u. Ove karakteristike uključuju prijateljski stav, odgovornost, snalažljivost, želju za radom, učenjem i usavršavanjem. Poslodavci često traže kandidate koji su spremni da se prilagode novoj sredini i pokažu inicijativu u obavljanju poslova.

 

FAQ Section

Postoji li starosno ograničenje za učešće u Work and Travel programu u SAD?

Ne postoje stroga starosna ograničenja, ali se obično prijavljuju studenti između 18 i 25 godina.

Koliko važno znanje engleskog jezika za Work and Travel?

Poznavanje engleskog jezika na solidnom nivou je od suštinskog značaja za uspešno konkurisanje. Moguće je konkurisati i sa slabijim engleskim za back of the house pozicije.

Koliko je bitno prethodno radno iskustvo kandidata?

Prethodno radno iskustvo nije neophodno, ali se može istaći ukoliko ga imate.

Koliko novca morate imati na računu pred put u USA na Work and Travel?

Potrebno je imati određenu svotu novca kao finansijsko osiguranje. Generalna preporuka je minimum $1000

Koje lične osobine su važne za kandidata?

Prijateljski stav, odgovornost, snalažljivost, želja za radom, učenjem i usavršavanjem su poželjne osobine idealnog kandidata za program.

 

 

Komentari su zatvoreni

close icon