Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Food runner i server u Njuportu

Newport Work and travel

Ni sama ne znam kako sam imala hrabrosti da se upustim u ovako neverovatnu avanturu, Work and Travel leto. Papiri, plaćanja, intervjui, mailovi, čekanje, viziranje, nervoza dok sediš i čekaš na svoj red u ambasadi i sve to pada u senku neopisivog osećaja kad vam predaju papir na kojem piše:

’’ Congratulations! Your visa has been approved.’’

Leto 2017. sam provela u Njuportu, jednom predivnom mestu na Rhode Island-u Kuće kao u filmovima, čisto je i sređeno, na svakom koraku restorani i barovi. Nisam doživela kulturni šok kao što sam očekivala, naravno neke stvari su mi bile neobične i čudne, čak i bizarne ali sam se brzo navikla. Svi su bili fini, ljubazni i spremni da ti pomognu, od banke do apoteke, prodavnica i kafića. Veoma su radoznali i pitaće malih milion pitanja i biće oduševljeni time što pričaš više od jednog jezika i što si imao hrabrosti da dođeš u Ameriku.

Radila sam kao foodrunner i server u New York Yacht Club Harbour Court-u i definitivno sam imala sreće što sam tamo dobila posao. Predivna vila na malom brdu, unutra je pravi mali muzej, put do posla pored okeana a iz samog kluba svi prozori gledaju na vodu i predivne brodove i jahte. Menadžeri su nas lepo dočekali, zaposleni su nam pomagali i vremenom smo stekli puno prijatelja, zbog čega se posao, iako i dalje zahtevan i težak, nije više osećao kao dođi-radi- idi već je bilo i zabavno. Bilo je i teških trenutaka, kada sam bila server zahtevnom i komplikovanom stolu, bila preumorna od svih smena ili kada me je uhvatila nostalgija za kućom i porodicom ali sve se to može prebroditi kada se setite gde ste zapravo i koliko je neverovatno ovo sve što vam se događa.

Sprijateljila sam se sa Ircima, Bugarima,Amerikancima, svi smo se družili i izlazili i ta različitost jezika, kulture i mentaliteta se nije toliko osećala.Za malo mesto ima dosta stvari da se vidi- velika antikvarnica, puno malih indie knjižara, muzeji,Redwood Library and Athenaeum koja je najstarija biblioteka u Americi, barovi i mesta za izlaženje i provod i tajlandski i kineski restorani sa preukusnom hranom. Njuport ima mnogo različitih plaža koje oduzimaju dah, nije bilo baš za kupanje jer je vreme bilo nepredvidljivo a okean poprilično hladan ali se može uživati na suncu i toplom pesku.

U blizini Njuporta je i grad Providence do kojeg možete doći busom za samo dva dolara i vredi ga posetiti.

Prvo nisam verovala da stvarno idem, zatim nisam verovala da sam tamo i sad ne mogu da verujem da sam bila tamo. Ovo je najlepše leto koje sam imala do sada i iskustvo koje me je promenilo i obogatilo. Sada treba sesti i položiti sve ove zaostale ispite, ali nikada neću zažaliti što sam taj dan uplašena ali odlučna ušla u kancelariju Experience-a.

Katarina Popov

Komentari su zatvoreni

close icon