CRNI PETAK se bliži !

Crni Petak je praznik kupovine u SAD. Obeležava se uvek prvi petak nakon Dana zahvalnosti američkog praznika. Širom sveta se spremaju parice i kartice za petak 23. novembar. Iskoristi priliku za shopping po zaaaista sniženim cenama! 

Tog dana možeš pronaći popuste i do 70%! Pregledaj sve svoje omiljene online prodavnice,a zaviri i na Best Buy, Amazon, Walmart, Macy’s, Target, eBay, Nike, Samsung, Victoria Secret…

Crni petak

Kako?

Za sve one koji nisu trenutno na prostoru Amerke imamo sjajnu vest – servis Američki poštar doprema pakete na kućnu adresu! Možeš da shoppinguješ online kao da si u Americi, zatim roba stiže na njihovu adresu u SAD, a oni je dopremaju tebi po najpovoljnijim cenama, jeftinije od bilo kog drugog servisa.

Dodatni popust !

Iskoristi kod exp5 i ostvari dodatnih $5 popusta na iovako niske cene slanja paketa. Popust važi za slanje jednog paketa u periodu od 14 dana nakon crnog petka.

Crni petak crna istorija

Pojam ,,crni petak” nije prvi put upotrebljen za praznik kupovine već postoij nekoliko mitova iz američke istorije.

Prvi mit se ogleda u legendi o shoppingu posle Dana zahvalnosti. Trgovci su bivali u finansijskoj krizi tokom cele godine (,,in the red”) sve do dana zahvalnosti kada su konačno mogli nešto da zarade od enormne količine ljudi, koji su kupovali tokom praznika. Potom bi nakon tog dana konačno prešli ,,in the black” zonu. Time se napravila tradicija Black friday-a, dana kad se najviše kupuje.

Još jedan od crnih mitova je taj da su se 1800-ih godina nakon Dana zahvalnosti kupovali crnci robovi. Bili su na sniženju što je i odgovaralo vlasnicima južnih plantaža. Ovaj mit i nema racionalnu osnovu, a izazivao je i razne bojkote vekovima posle.

Mit koji ima najčvršće dokaze je povezan sa pričom iz Filadelfije 1950-ih kada je policija opisala haos u gradu. Svake godine nakon Dana zahvalnosti se organizovala fudbalska utakmica (Army-Navy) koja je pravila neverovatne gužve u saobraćaju. Niko iz policije tog dana nije nikako mogao da ima slobodan dan, a još su morali i duže da se zadržavaju na radnom mestu.

Kom mitu najviše verujete?

 

 

Komentari su zatvoreni