Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Šta te čeka u narednom periodu? Work and Travel leto 2019.

Znaaatno se približio odlazak u Ameriku. Work and Travel leto 2019. samo što nije počelo, a april i maj mesec su satkani od obaveza kako za Ameriku tako i za fakultet…

Šta te čeka u narednom periodu:

1. Orijentacija pred viziranje

Obavezno prisustvo gde ćemo preći sve vezano za ambasadu. Od lokacije, prevoza, do pitanja i odgovora na intervjuu, načina oblačenja i slično.

Odgovaraćemo i na sva vaša pitanja, tako da pripremite po koje. 🙂

2. Viziranje

Predstavlja intervju u ambasadi nakon kog ćete odmah znati da li ste dobili vizu ili ne.

U vrlo retkim slučajevima se dobija i žuti papir što predstavlja uslovno odobrenje vize – čekanje na odgovor. Ono što se dešava je da se vaši podaci šalju u SAD na dodatnu proveru (iz jedino ambasadi poznatih razloga) nakon čega se odlučuje da li ste kvalifikovani za vizu ili ne.

Viza za koju apliciraju svi studenti Work and Travel programa naziva se J1 (džej van) viza. Na njoj su navedene osnovne informacije o tebi, broj pasoša, koliko imaš dozvoljenih ulazaka i izlazaka iz zemlje (M – zaokruženo na slici) i koliko traje tvoj radni program (do 4. meseca). Expiration date (datum isticanja zaokružen na slici) predstavlja završetak radnog dela, a početak turističkog. Turistički deo traje mesec dana i tokom njega je strogo zabranjeno raditi.

Uz vizu je obavezno da nosiš i dokumet DS-2019 jer ona bez njega nije validna.

M – Multiply entry – neograničen broj ulazaka i izlazaka tokom radnog perioda uz prethodno odobrenje od sponzora

AND YOUR VISA HAS BEEN APPROVED! 😀

3. Work and Travel leto 2019. orijentacija

Jednako obavezna orijentacija kao i pred viziranje. Prelazićemo sve smernice po dolasku u Ameriku, šta je sve ono što treba da znate i šta obavezno da spakujete. 🙂

4. Poseti lekara (!!!)

Zdravstveno osiguranje u Americi ti ne pokriva sve. Informiši se koje još zdravstvene ustanove treba da posetiš pre odlaska.

5. Vežbaj engleski

Gledaj da što više vežbaš konverzaciju na engleskom jeziku. Bilo da smatraš da znaš engleski ili ne, svašta se tu može promeniti ako proradi trema.

Ako imaš nekog prijatelja koji poznaje engleski pređi sa njim sva pitanja koja dolaze u opticaj na viziranju.

Takođe će ti biti lakše da stupiš u komunikaciju sa Amerikancima kad doputuješ ako budeš razbio barijeru nad komunikacijom pre toga. Nek ti Work and Travel leto 2019 počne glatko! 🙂

6. Osiguraj pristup online svetu

Često se dešava da kada se logujeŠ na mail ili društvene mreže sa drugog kraja sveta online servisi traže dodatno da se identifikuješ ukucavanjem ponovo šifre ili koda koji šalju na mail ili telefon. Da ne dođe do toga da zaključaš svoje naloge, još kod kuće proveri da li znaš sve šifre za pristup mailovima, društvenim mrežama i servisima koje koristiš.

7. Administracija

Reši sve što treba oko banke i sredi ko će ti plaćati račune dok nisi tu. Ukoliko planiraš da novac koji zaradiš pošalješ na neki račun u Srbiji, uzmi u banci instrukcije za plaćanje.

8. Adaptiraj se

U Americi su utičnice drugačije nego kod nas pa će ti trebati adapter za punjenje električnih uređaja. Ovih adaptera ima i kod nas i koštaju oko 300 dinara. Nisu ni u Americi skupi, ali bolje kupi ranije da ne bi prvi dan jurio po prodavnicama jer ne možeš da napuniš telefon. Savet je da ih nikako ne kupuješ na aerodromu jer su prilično skuplji.

9. Party like you’ve never partied before

Zaista PROSLAVI svoj odlazak jer ćeš se vratiti kao nova osoba. Nisi svestan koliko ćeš napredovati i promeniti svoj život. Kulturne razmene i jesu tu zbog toga. 🙂

Srećno! 🍀

Pročitaj i : Kako sigurno biti odbijen za vizu?

Komentari su zatvoreni

close icon