Tri stvari koje treba da uradiš da bi tvoj telefon radio u Americi

Razlozi da nabaviš američki broj dok si još u Srbiji

- Da se javiš svojima čim sletiš

- Ako ne možeš da pronađeš svoj prevoz od aerodroma, da možeš da ih kontaktiraš

- Ukoliko ti (ne daj Bože pupupu daleko bilo) izgube prtljag da možeš da ostaviš broj na koji će ti javiti kada pronađu kofer

- Ako nije bilo na društvenim mrežama kao da se nije ni desilo – zato jedna fotka i check in čim dodirneš američko tlo

-  Možeš odmah početi da tražiš drugi posao i poslodavcima da ostavljaš broj na koji će te pozvati kada budu imali otvorene pozicije

 

Naravno, ovo pod tačkama 1-4 možeš i sa našeg broja ako baš voliš da plaćaš astronomske telefonske račune.

 

USA SIM karticu možeš kupiti kod nas u Experience kancelarijama.

 

Operater koga preporučujemo je H2O wireless. Sa njihovim paketom od 30USD, koji je kod nas u ponudi, imaš neograničene pozive i sms poruke na teritoriji SAD, neograničene sms poruke ka Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori kao i oko 30 minuta za razgovor, internet… Paket traje mesec dana nakon čega ga možeš (ali i ne moraš) produžiti tako što napraviš nalog na sajtu operatera i online preko svoje debitne kartice platiš paket koji želiš. Sve gotovo sa tri klika.

 

Ponudu paketa od 30 USD pogledaj OVDE. 

 

Karticu aktiviramo dan pred put, pa još dok si kod kuće možeš svima ostaviti svoj novi USA broj.

 

Budi pametan i obezbedi karticu na vreme!

 

Obavezno proveri da li će tvoj fon raditi u Americi.

Za proveru klikni OVDE ubaci podatke telefona, izaberi USA kao državu i H2O wireless i zatim klik na submit i ako ti je bar 2G i 3G štiklirano jupiiii nema šta da brineš – tvoj telefon će raditi i u Americi.

Bitno je da  imaš dekodiran telefon. Telefoni koje su kupljeni preko Telenora, Telecoma, Vipa moraju se dekodirati da bi radili u Americi.

 

Adapter

 

Još jedna bitna stavka, u Americi su drugačiji utikači za struju i trebaće ti adapter da bi punio bilo koji električni uređaj. I taj adapter možeš pazariti u Srbiji za sitne pare što ti svakako preporučujemo da ne bi prvi dan u Americi obilazio prodavnice tražeći adapter za struju.

Ako proveriš da li će ti telefon raditi, kupiš karticu sa američkim brojem i adapter – potpuno si opremljen da i preko bare budeš uvek dostupan!

Work and Travel dokumenata i SEVIS

Checklist Work and Travel Ako ste studenti koji idu na Work and Travel program sto puta ste čuli da pominjemo neke DS-ove, SEVIS-e i slično.

Da znate o čemu pričamo:

 

DS – 2019

 

DS­2019 je dokument koji studentima izdaje vlada SAD, a na osnovu koga se odobrava J­1 viza za W&T program. Bez ovog dokumenta studenti ne mogu da dobiju vizu, borave u SAD, ne mogu da ostvare pravo na socijani broj (neophodan za rad u Americi) niti da nakon programa podnesu zahtev za povraćaj poreza.

 

DS-2019 sadrži podatke o organizatoru programa, dužini programa i predstavlja dokument na osnovu koga se aplicira za vizu. Mora biti potpisan i mora se čuvati tokom putovanja i boravka u SAD-u podjednako kao i pasoš. Vaša viza nije važeća bez ovog formulara. Pazite dobro da ovaj dokument ne izgubite!

 

Ako postoji razlika između datuma u izdatoj vizi i na DS-2019 formularu, (iako se u većini slučajeva ti datumi poklapaju) možete da ostanete u Americi do datuma koji je naveden na formularu I-94 koji ćete dobiti na ulasku u zemlju.

 

Ako izgubite DS-2019 (a nemojte!) morate odmah nas obavestite.

 

Ukratko:

 • Papir koji sadrži bitne podatke

 • Treba vam da bi dobili vizu, išli u Ameriku, dobili broj socijalnog osiguranja i povraćaj poreza

 • Čuvate ga kao oči u glavi

 • Čuvate ga i po povratku sa programa

 

I 94

 

Dokument I­94 služi za registraciju boravka u SAD i sadrži tačne datume kada ste ušli i izašli iz Amerike. Prilikom ulaska u SAD, imigracione vlasti unose podatke svakog učesnika programa u njihovu elektronsku bazu. Studenti imaju pristup toj bazi, i treba da odštampate svoj I­94 dokument. Bez ovog dokumenta ne možete da aplicirate za socijalni broj.

 

Svaki putnik koji nije državljanin SAD-a se evidentira na granici pri ulasku u zemlju. Imigraciona služba elektronskim putem evidentira svakog studenta na granici pri ulasku i to označava datum ulaska u SAD kao i  datum početka važenja vaše J-1 vize.

Na obrazcu stoji i dužina trajanja boravka (D/S- Duration of Status) i taj datum se poklapa sa datumom na DS-2019 formularu, plus 30 dodatnih dana predviđenih za putovanje. Ukoliko se razlikuju datumi na I-94 i DS-2019 formularu, morate da napustite zemlju do datuma na I-94 formularu.

 

Ukoliko ostanete u Americi nakon datuma navedenog na I-94, rizikujete deportaciju i zabranu ulaska u SAD.

 

I-94 je kartončić koji ćete dobiti da popunite u avionu pre sletanja u Ameriku. Sadrži podatke kao što su Vaše ime, prezime, adresa. Popunjen formular predajete službeniku na ulazu u SAD.

 

Ukratko:

 

 • Kartončić koji će vam dati da popunite u avionu

 • Pokazujete ga imigracionom na aerodromu

 • Morate izaći iz zemlje do datuma na I94

 

SSN – Social Security Number

 

SSN ili broj socijalnog osiguranja  je jedinstveni broj koji se dodeljuje svim učesnicima programa, a bez kog je nemoguće legalno raditi u SAD. Za SSN se aplicira samo jednom, i dobijeni broj važi za svaki radni boravak u SAD. Studenti apliciraju za SSN u najbližoj nadležnoj kancelariji u SAD.

 

Kada krenete da aplicirate za SSN ponesite:

pasoš,

DS-2019 formular,

I-94 formular,

Radnu ponudu

 

SSN se dobija nakon 15 -20 dana, a kartica sa brojem nakon 1-3 meseca, ali vi ćete raditi uz potvrdu da ste predali dokumenta za SSN. I drugi posao možete da tražite sa ovom potvrdom, jedino prvu platu ćete dobiti tek kada poslodavcu budete mogli da date vaš broj. Studenti koji nisu potvrđeni u SEVIS sistemu ne mogu dobiti SSN.

 

SSN kartica je poverljiva i može biti podložna zloupotrebama pa je zato držite na sigurnom mestu. Najbolje je da svoj SSN naučite napamet jer će vam često trebati.

 

SSN imaju svi građani Amerike kao i svi oni koji u zemlji borave sa privremenom radnom dozvolom.

Ovaj broj je neki pandan JMBG-u kod nas.

 

Skoro svako mesto u Americi ima lokalnu kancelariju koja je zadužena za izdavanje ovih brojeva.

Lokacije kancelarija možete pronaći na ovom linku:

http://www.ssa.gov/

 

Ukratko:

 

 • Treba vam za rad i bilo koji pravni posao

 • Aplicirate u najbližoj kancelariji (spisak gore)

 • Prvo se mora prijaviti na SEVIS (čitaj dole)

 • Dobijate broj za 15-20 dana,  karticu za 1-3 meseca

 • Pre broja radite sa potvrdom da ste podneli zahtev

 • Plata tek kada dobijete broj

 • Naučite broj napamet, a karticu čuvajte na sigurnom mestu

 • Važi doživotno

 

SEVIS

 

SEVIS je informcioni sistem američke vlade. U tom sistemu nalaze se informacije o svim učesnicima W&T programa koji se nalaze u SAD tokom leta. Obavezno je da se registruje na SEVIS najkasnije 5 dana nakon ulaska u SAD. U slučaju neispunjavanja obaveza, učesniku programa se ukida viza i mora da napusti zemlju u najkraćem roku.

 

Da bi mogli da se registrujete u ovoj bazi, morate imati jedinstveni broj, koji vam je potreban i za intervju u Ambasadi. Dobijanje ovog broja platili ste  35 dolara. Posle potvrde da je registracija uspešno izvršena, možete aplicirati za SSN. Tokom boravka u Americi, svaku promenu u vezi smeštaja i posla, morate zabeležiti u SEVIS bazi inače status vize može biti ozbiljno doveden u pitanje. Takođe, ukoliko ne prijavite promene, nećete imati zaštitu sponzorske agencije. Npr. ako poslodavac na drugom poslu odbije da vam isplati ugovorenu zaradu, agencija neće moći da interveniše jer po SEVIS bazi se i ne vidi da vi tamo radite.

Takođe, svi poslodavci koji učestvuju u W&T programu su dobro provereni, kada prijavite drugi posao službenici će proveriti novog poslodavca i ukoliko se ustanovi npr. da je imao problema sa zakonom upozoriće vas na moguću opasnost i naložiti vam da ipak potražite novo zaposlenje. Vaša sigurnost i fer uslovi su najbitniji.

 

Ukratko:

 

 • Informacioni sistem, a ne dokument

 • Obavezna registracija do 5 dana od dolaska u Ameriku

 • Svaka promena posla i smeštaja se mora prijaviti  

Internship za kuvare

Više o internship programu pročitaj OVDE

 

Predstavljamo vam nove Internship pozicije za kuvare u hotelima sa 4 i 5 zvezdica. Sjajna prilika za usavršavanje. 

Za sve pozicije neophodno je dobro znanje engleskog jezika i prethodno radno iskustvo.

 

1. White Sulphur Springs 5 star luxury resort

Pastry rotations

2 positions

12 months program length

Pay rate $12.38 per hour

 

2. Stowe 5 star luxury resort

Culinary rotations

2 positions

12 months program length

Pay rate $12.00 per hour

 

3. Kohler 5 star luxury resort

Culinary rotations

10 positions

12 months program length

Pay rate $10.00 per hour

 

4. 5 star luxury resort in St. Louis, MO

Culinary Rotations include: Garde Manger, Main Kitchen, Banquet Kitchen, Management

1 position

12 months program length

Pay rate $13.82 per hour

 

5. 4 star luxury resort in Cambridge, MD

Culinary Rotations include: Garde Manger, Hot Kitchen, Pastry/Baking, and Banquet/Action Station

4 position

12 months program length

Pay rate $10.00 per hour

 

6. 4 star luxury resort in Milwaukee, WI 

Culinary Rotations include: Garde Manger, Fine Dining Grill, and Outlet Rotation

1 position

12 months program length

Pay rate $12.00 per hour

 

Ukida se J1 viza za studente sa Balkana

Kako nezvanično saznajemo od izvora bliskih komšinici poštara State Department-a, ova institucija je izdala nalog da se obustavi izdavanje J1 viza za studente sa Balkana.

 

Kao razlog za ovu nepravednu odluku navodi se da su studenti i studentkinje sa ovih prostora toliko šarmantni, druželjubivi i duhoviti da su njihovi poslodavci, kolege i mušterije već godinama unazad potpuno očarani.

Od sezone do sezone traje borba poslodavaca ko će dati bolje uslove i tako privoleti mlade da baš kod njih nađu zaposlenje tokom Work and Travel programa. Kolege se redovno svađaju ko će biti u smeni sa našima, a zadovoljne mušterije prave ogromne gužve čekajući da ih usluže baš naši studenti, da sa njima malo popričaju i našale se.

 

Čini se da je američka administracija rešila ove godine da stane na put sveopštem haosu i smehotresnim potresima.

 

Šta će biti od svega ovoga, da li će nalog i stići do ambasada ili će najavljeni protesti uspeti da promene odluku nadležnih, ostaje nam da vidimo.

 

Svakako, za sve work&travel studente, biće ovo buran 1. aprililili :D

Internship pozicije – IT, F&B, Culinary, Front Desk

 

Više o Internship programu pročitaj OVDE

 

1.

MHD Enterprises is looking for an experienced candidate to join the Information Technology program ASAP. The applicant must have a Bachelor degree in Engineering, Software Engineering, Programmer, Information Technology, Computer Science or related, be proficient in use of computer office applications (Excel, PPT, Word, etc.)

2.

inSegment is looking for a PHP Developer to begin the program May 21st. The candidate must have a Bachelor degrees in Computer Science, Programming, Information Technology, Software Engineering and deep knowledge and at least several years of work experience with SQL, PHP, Javascript, HTML/CSS, Linux

3.

Belle Meade Bourbon is recruiting experienced F&B applicants for Front of House Supervisor and Back of House Supervisor. 

4.

Austin Marriott South is recruiting 2 Culinary, 3 F&B and 2 Front Desk participants to begin the program in July.